Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ο xρυσαυγίτης των 25 ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο xρυσαυγίτης των 25 ευρώ

Tου Γιάννη Ανδρουλιδάκη


Οι περίφημες μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής, αυτές που εξυμνούσε ο φύρερ της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος τον καιρό της προσωρινής δόξας του (το βράδυ της 6ης Μαΐου 2012 είχε αφιερώσει την είσοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην ελληνική Βουλή «στα παιδιά με τα μαύρα μπλουζάκια»), έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας.

Κυρίως γιατί, όπως αναδεικνύεται από την αποδεικτική διαδικασία και τα στοιχεία, αποτέλεσαν -μαζί με τα στρατιωτικά χακί παντελόνια- τη βασική ομοιόμορφη ενδυμασία των μελών της Χ.Α. κατά τη διάρκεια των μιλιταριστικού χαρακτήρα δράσεών τους. Αρκετά μέλη της Χ.Α. έσπευσαν, με άγαρμπο συνήθως τρόπο, να διαψεύσουν αυτή την εκδοχή υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω μπλούζες «πουλιούνταν εκείνη την εποχή στις λαϊκές», ότι δεν έλεγχαν ποιος τις φορούσε ή ακόμα ότι τα στελέχη της οργάνωσης είχαν εκνευριστεί από τη συχνή εμφάνιση τέτοιων t-shirt στις εκδηλώσεις από «άσχετους», ώστε αποθάρρυναν τα μέλη από το να τις φοράνε. Κανείς ωστόσο δεν είχε σκεφτεί να ισχυριστεί αυτό που είπε χθες στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος για τη δολοφονική επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα το 2012 Κ. Παπαδόπουλος: ότι φόρεσε τη συγκεκριμένη μπλούζα επειδή του υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθεί γι’ αυτό!

Μάλιστα, αρχικά ο Παπαδόπουλος μίλησε για «αντίτυπο 25 ευρώ», για να δεχθεί την απορημένη παρατήρηση της έδρας και να διορθώσει: «Αντίτιμο, με συγχωρείτε. Μου είχαν πιάσει την κουβέντα κάποια παιδιά και μου είχαν πάει αν θέλω να πάω για μια ώρα σε εκδήλωση της Χ.Α., για μία ώρα, να στέκομαι όρθιος, να φοράω μπλούζα της Χ.Α., και ότι θα έπαιρνα 25 ευρώ. Το έκανα για λεφτά». Συμπλήρωσε δε ότι ουδέποτε πληρώθηκε τελικά γι’ αυτή την «υπηρεσία» του και κατόπιν τούτου διέκοψε οποιαδήποτε επαφή με την οργάνωση.

O Παπαδόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση νωρίτερα ή αργότερα με τη Χρυσή Αυγή, έστω και αυτή του οπαδού, αναγνώρισε ότι ξέρει προσωπικά τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ενώ, ερωτηθείς γιατί δεν προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, «ξεχάστηκε», άφησε κατά μέρος το φοβισμένο ύφος του και απάντησε ως... Τζο Πέσι σε μαφιόζικη ταινία του Χόλιγουντ: «Επειδή ήμουν κατηγορούμενος και θα έλεγαν ότι προσπαθούσα να τους εκβιάσω».

Κατά τα άλλα, ακολούθησε την τακτική των προηγούμενων κατηγορουμένων για την υπόθεση ανασκευάζοντας την απολογία του προς την ανακρίτρια ως «προϊόν πίεσης», είπε ότι ο συγκατηγορούμενός του Πανταζής φορούσε εκείνη τη μέρα μια «σκούρα μπλούζα», αλλά χωρίς λογότυπο της Χ.Α., όπως είχε αναφέρει στην απολογία του, και ότι ο ίδιος αγνοούσε ότι ο Πανταζής ήταν υπεύθυνος πυρήνα της Χ.Α. στο Πέραμα.

Ο Πανταζής δεν εμφανίστηκε -ούτε αυτός ούτε ο δικηγόρος του- στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα η απολογία του, ίσως η πιο ενδιαφέρουσα στη συγκεκριμένη υπόθεση- να μετατεθεί για σήμερα.

Δεν αναφέρθηκε στα περιστατικά λόγω... Ποινικού Κώδικα

Λίγο αργότερα, στην άλλη δίκη της Χ.Α., αυτή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο”, η εισαγγελέας εξέπληξε δυσάρεστα όταν, σε μία εντελώς διασταλτική ερμηνεία του νέου Ποινικού Κώδικα, υποστήριξε ότι πρέπει να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Γ. Λαγού και Ν. Μίχου, επειδή η κατηγορία έχει... καταργηθεί και δεν μπορεί να την αλλάξει!

Έκανε μάλιστα και ένα πολιτικό σχόλιο λέγοντας ότι «η επιτυχία του νέου Ποινικού Κώδικα θα φανεί στην πράξη» (!), ενώ δήλωσε ότι, λόγω της «μεταβατικής φάσης με τον νέο Ποινικό Κώδικα, δεν θα αναφερθεί σε κανένα πραγματικό γεγονός». Μια πραγματικά αξιοπερίεργη στάση από εισαγγελικό λειτουργό, που έμοιαζε σαν να ενδιαφέρεται περισσότερο να διακωμωδήσει επιεικείς τροποποιήσεις του νόμου παρά να τον εφαρμόσει. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL