Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ολική η καταστροφή σε 14 ραδιοφωνικούς σταθμούς και Στο Κόκκινο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολική η καταστροφή σε 14 ραδιοφωνικούς σταθμούς και Στο Κόκκινο

Θλιβερός είναι ο απολογισμός της χθεσινής πυρκαγιάς στον Υμηττό, που εκτός της φυσικής καταστροφής επέφερε ένα διπλό χτύπημα στην ενημέρωση της χώρας, τόσο εξαιτίας της ολοσχερούς καταστροφής των εγκαταστάσεων των σταθμών όσο και εξαιτίας της πλήρης αποσιώπησης που επιφύλαξε στο ειδησεογραφικό γεγονός η κυβέρνηση. Για "ασύστολα ψεύδη" κάνει λόγο ο τεχνικός των σταθμών Νίκος Κυριανάκης.

15 ραδιοφωνικοί σταθμοί, μεταξύ αυτών και το Κόκκινο, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ζημιά που θα μπορούσε να αποκατασταθεί άμεσα, καθώς οι εγκαταστάσεις των ραδιοφωνικών σταθμών υπέστησαν ολική καταστροφή, σύμφωνα με τον τεχνικό των σταθμών Νίκο Κυριανάκη και τον Γιώργο Πιαντέ που βρέθηκε σήμερα στο σημείο της καταστροφής.

«Ακούγονται ασύστολα ψεύδη για μικροζημιές»

Παρών από την πρώτη στιγμή στο σημείο της καταστροφής ήταν ο τεχνικός των σταθμών Νίκος Κυριανάκης.

«Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις των σταθμών. Είναι όλα για τον παλιατζή και για πέταμα. Οι μισοί σταθμοί έχουν καταστραφεί και οι άλλοι μισοί εξυπηρετούν αυτούς που καταστράφηκαν. Πρώτο Θέμα, Atlantis, Χάνδακας: καταστροφή ολοσχερής, Λάμψη, Μελωδία, καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις του Blue Sky, η Πειραϊκή Εκκλησία. Στον σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει καεί η γεννήτρια. Σε όλα αυτά είναι ολική η καταστροφή, ενώ δεν έχουν καν ούτε χώρο στέγασης, διότι καταστράφηκαν εκτός από τα μηχανήματα και οι οικίσκοι που φιλοξενούσαν τα μηχανήματα».

«Ακούγονται ψεύδη ασύστολα. Δεν είναι κάποιες μικροζημιές. Είναι ολική καταστροφή στον μισό Υμηττό» κατήγγειλε ο τεχνικός των σταθμών.

«Η ΔΕΗ δεν έρχεται να δώσει ρεύμα. Έχουν καταστραφεί τα καλώδια και αν δεν επιδιορθωθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν οι σταθμοί; Αναγκαζόμαστε και τους φιλοξενούμε αλλού, δηλαδή χρησιμοποιούμε τους εφεδρικούς, αλλά αυτό δεν είναι μόνιμη λύση».

«Πρέπει άμεσα να έρθει συνεργείο να μαζέψει τα αποκαΐδια από τα μέταλλα και να στηθούν νέοι οικίσκοι για να μπουν τα μηχανήματα μέσα. Ψάχνουν να αγοράσουν μηχανήματα οι ιδιοκτήτες των σταθμών, αλλά πού να τα βάλουν;».

Καμία ενημέρωση για το πώς θα κινηθούμε

Στην ερώτηση της «Α» αν εμφανίστηκε κάποιος αρμόδιος στο σημείο της καταστροφής η απάντηση ήταν αρνητική, εκτός φυσικά από την Πυροσβεστική, όπως πρόσθεσε ο κ. Κυριανάκης. «Δεν είδαμε κάποιον να μπορέσουμε να του πούμε τα προβλήματά μας». Η ΕΡΤ δεν εμφανίστηκε καν στο σημείο ανέφερε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ΕΡΤ, τσιμουδιά τελείως».

«Ανέβαιναν αυτοκίνητα της Γενικής Γραμματείας αλλά δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι συμβαίνει, για το πώς θα κινηθούμε. Δεν μας άφησαν να ανέβουμε στο βουνό και αναγκαστήκαμε να ξυπνάμε γραμματείς Γενικής Προστασίας για να μας δώσουν άδεια να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα. Θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει κάποια πράγματα αν ανεβαίναμε πάνω».

«Υποστήριζαν ότι ο δρόμος ήταν πιασμένος από υδροφόρες και τελικά, μετά από μία ώρα, μας επέτρεψαν μετά από συνομιλίες».

«Οι σταθμοί θα ανοίξουν αλλά δεν θα ανοίξουν, με την εμβέλεια και τις υποδομές που είχαν. Θα είμαστε ένα σύστημα που κουτσαίνει και είναι έτοιμο να πέσει και όσο περνάει ο καιρός θα σταθεροποιούμε τα βήματά μας».

Ενώ, όπως υποστήριξε ο κ. Κυριανάκης, η περίοδος των διακοπών δεν βοηθάει ώστε να γίνει αντικατάσταση του εξοπλισμού. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εξαιτίας του φροντισμένου περιβάλλοντος χώρου, η Digea και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας δεν έπαθαν μεγάλη ζημιά, διότι οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται σε περιφραγμένους και αποψιλωμένους χώρους.

Ολοσχερής η καταστροφή Στο Κόκκινο

«Αθλιότητα όσα λέγονται για μικροζημιές» είπε ο Γιώργος Πιαντές από το ραδιόφωνο του Κόκκινου μιλώντας στην "Αυγή". «Στο Κόκκινο καταστράφηκαν ολοσχερώς οι πομποί, τα ραδιολίγκ, ο Love radio, ο Μελωδία, το Πρώτο Θέμα, Παραπολιτικά, 15 τουλάχιστον σταθμοί κάηκαν ολοσχερώς. Η καταστροφή είναι τεράστια. Τα υπόγεια καλώδια της ΔΕΗ που έδιναν ρεύμα έχουν λιώσει».

«Καταβάλλονται τεχνικές προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να εκπέμψουν από αλλού οι σταθμοί, ωστόσο η καταστροφή είναι μεγάλης έκτασης στα μηχανήματα, στα καλώδια και γενικότερα στις εγκαταστάσεις των σταθμών».

«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσους σταθμούς δεν έχουν βρει ακόμα λύση ώστε να εκπέμψουν από αλλού» εξήγησε ο κ. Πιαντές προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για να μπορέσει να εκπέμψει το Κόκκινο και έχουν γίνει οι κατάλληλες ενημερώσεις στους αρμόδιους φορείς ΕΕΠ, ΕΣΡ.

Τέλος, πέρα από το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η ενημέρωση στη χώρα μας από την καταστροφή των εγκαταστάσεων των ραδιοφωνικών σταθμών εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Υμηττό, εντυπωσιάζει το γεγονός της αποσιώπησης αυτής της μεγάλης καταστροφής ακόμα και από μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που επλήγησαν, κάτι που προαναγγέλλει μαύρες μέρες για την ενημέρωση των πολιτών της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL