Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ολοκληρωτικός έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρωτικός έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από τον Μητσοτάκη

Στον ολοκληρωτικό έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από τον πρωθυπουργό - "αυτοκράτορα" Κυρ. Μητσοτάκη εμμένει η κυβέρνηση, παρά τα καταιγιστικά πυρά που δέχθηκε κατά τις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος".

Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης στη διάρκεια των συνεδριάσεων έγινε στόχος των πυρών σύσσωμης της αντιπολίτευσης τόσο για τον πρωθυπουργικό συγκεντρωτισμό με την Προεδρία της Κυβέρνησης όσο και για τη διάλυση των ελεγκτικών σωμάτων του Δημοσίου και τον απευθείας διορισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του διοικητή της νέας Αρχής Διαφάνειας.

Εντούτοις, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στον υπερσυγκεντρωτικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων, με την εμμονή αυτή να φανερώνει εκ νέου και τον πραγματικό στόχο της διάλυσης: τον πλήρη και "αυτοκρατορικό" έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών για την υπονόμευση κρίσιμων υποθέσεων τις οποίες διαχειρίζονται τα έξι ελεγκτικά σώματα που καταργούνται και την αποπομπή γενικής επιθεωρήτριας Μαρία Παπασπύρου, που είχε πρωτοστατήσει σε σειρά ελέγχων υποθέσεων σκανδάλων, όπως της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ είχε γίνει στόχος και των ΜΜΕ που ελέγχει ο Β. Μαρινάκης.

Γνώριμο το κόλπο Μητσοτάκη με τις μεταβατικές διατάξεις

Έτσι, παραμείνει η σκανδαλώδης μεταβατική διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 117 του ν/σ και ορίζει πως κατά την πρώτη λειτουργία της Αρχής, ο διοικητής αυτής προτείνεται από τον πρωθυπουργό και διορίζεται χωρίς ανοιχτή και αντικειμενική διαδικασία με απόφαση του ίδιου, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την πλειοψηφία της οποίας έχει η ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι πως η θητεία του διοικητή περιγράφεται στο κείμενο ως τριετής, με δικαίωμα ανανέωσης ακόμη δύο ετών, αν και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Γεραπετρίτη η θητεία του διοικητή κατά το πρώτο στάδιο θα αλλάξει και θα γίνει διετής.

Η δε ανανέωση του διοικητή μπορεί να υλοποιηθεί με "μόνη απόφαση" του πενταμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, την πλειοψηφία του οποίου πάλι, όμως, όπως περιγράφεται στο άρθρο 88, έχουν τα κυβερνητικά διορισμένα στελέχη!

Σύμφωνα με το ν/σ, ο διοικητής κατά το πρώτο αυτό στάδιο λειτουργίας της Αρχής, το οποίο μπορεί να διαρκέσει, φυσικά, όλη την κυβερνητική θητεία, διορίζει για τρία έτη και όλους τους επικεφαλής και προϊσταμένους της Εθνικής Αρχής...

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως με το ίδιο κόλπο των μεταβατικών διατάξεων ο Κυρ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε καθαιρέσει όλους τους μη αρεστούς προϊσταμένους του Δημοσίου και είχε τοποθετήσει με απευθείας ανάθεση, όπως όριζαν οι μεταβατικές διατάξεις του Ν. 4275/2014, τους "ημετέρους" σε θέσεις ευθύνης στο υπουργείο του.

Αναφορικά με το πρόσωπο στο οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως γράψαμε στο φύλλο του Σαββάτου 27.7, θα εμπιστευτεί τον ρόλο του διοικητή, πρόκειται για τον Άγγελο Μπίνη, ο οποίος διατηρεί επί χρόνια προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό και σήμερα εργάζεται ως portfolio manager σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημοσίου Τομέα (Integrity and Anti-Corruption in the Public Sector). Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις εντός της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, όπως στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (προϊστάμενος επιθεωρητής).

"Δύνανται" να ελέγχουν τα πόθεν έσχες

Να σημειώσουμε, τέλος, πως ατόφια παραμένει η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που ορίζει ότι οι επιθεωρητές - ελεγκτές της Αρχής "δύνανται" να ελέγχουν το πόθεν έσχες των ερευνώμενων, αίροντας με αυτόν τον τρόπο την υποχρεωτικότητα που προβλεπόταν των ελεγκτικών μηχανισμών να ερευνούν σε κάθε υπόθεση διαφθοράς και ατασθαλιών και το πόθεν έσχες των εμπλεκομένων.

Απαλείφθηκε η διάταξη αποκλεισμού των προϊσταμένων επί ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με προεξάρχουσα τη ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου, ο υπουργός Επικρατείας "οπισθοχώρησε" σε ορισμένα ζητήματα. Ειδικότερα:

* Προβλέφθηκε η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης κατά τη διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων και εξορθολογίστηκε το σύστημα μοριοδότησης κατά τη διαδικασία επιλογής τους.

* Απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις των υπηρεσιακών γραμματέων υπουργείων υπάλληλοι οι οποίοι κατά τα προηγούμενα πέντε έτη πριν την υποβολή της υποψηφιότητάς τους: α) έχουν αποσπαστεί σε πολιτικό κόμμα ή β) έχουν θητεύσει σε θέσεις μετακλητών γενικών γραμματέων, αναπληρωτών γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, γενικών γραμματέων ΟΤΑ α' βαθμού ή εκτελεστικών γραμματέων ΟΤΑ β' βαθμού».

* Επανήλθαν οι προβλέψεις του Ν. 4590/19 αναφορικά με τον πολυετή στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων.

* Απαλείφθηκε η διάταξη περί δυνατότητας τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις προϊσταμένων τής υπό σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

* Απαλείφθηκε η διάταξη περί δυνατότητας περαιτέρω αύξησης του αριθμού των μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

* Διατηρήθηκαν οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Ελέγχου στην υπό σύσταση Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

* Προβλέφθηκε η θέσπιση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περί καθολικού διαδόχου των υπό κατάργηση ελεγκτικών σωμάτων μετά και τις ειδικότερες παρατηρήσεις της ΓΕΔΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL