Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο μητροπολίτης Δωρόθεος δεν ξεχνά την τροπολογία για το Ίδρυμα Παναγίας Τήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μητροπολίτης Δωρόθεος δεν ξεχνά την τροπολογία για το Ίδρυμα Παναγίας Τήνου

Με μια βιτριολική «συγχαρητήρια» επιστολή προς τον Νίκο Συρμαλένιο ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δείχνει ότι δεν έχει ξεχάσει την τροπολογία με την οποία στερήθηκε των υπερεξουσιών του στη διοίκηση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. «Συγχαίροντας» τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή του, ο Δωρόθεος επιχαίρει για την επικράτηση της Ν.Δ. επί του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί της Τήνου και, λίγο-πολύ, ευελπιστεί ο Ν. Συρμαλένιος να «έμαθε το μάθημά του». «Επαναφέραμε την κανονικότητα» και την «αρμονική συνύπαρξη Εκκλησίας και λαού» απάντησε στον Δωρόθεο ο Ν. Συρμαλένιος.

Ικανοποιώντας το αίτημα του Δήμου Τήνου και των κατοίκων του νησιού, τον Μάρτιο του 2018, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι υπερψήφισαν τροπολογία επτά βουλευτών με την οποία το καθεστώς διοίκησης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου επανήλθε στα ισχύοντα επί δύο αιώνες. Επί κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου το καθεστώς διοίκησης του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου είχε αλλάξει με ενίσχυση της επιρροής του Δωρόθεου στη διοίκηση. Σε ανατροπή του προαιώνιου καθεστώτος διοίκησης του Ιδρύματος είχε προχωρήσει και η Χούντα, για να επαναφέρει την κανονικότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μεταξύ των πεπραγμένων του Δωρόθεου ήταν και το... λιώσιμο των ταμάτων των πιστών προκειμένου να γίνουν ράβδοι χρυσού και να πωληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας έναντι μετρητών. Παρότι ο Δωρόθεος εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψήφο του λαού της Τήνου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της Ν.Δ., ο ίδιος είχε δεχτεί την αποδοκιμασία του λαού του νησιού για την ανάμειξή του στην ανατροπή του προαιώνιου καθεστώτος διοίκησης του Ιδρύματος. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε φυγαδευτεί από την Τήνο, όταν οργισμένοι πολίτες τον είχαν υποδεχτεί φωνάζοντάς του «Ανάξιος».

Ικανοποίηση του Δωρόθεου για τη μη επανεκλογή βουλευτών

Στην επιστολή του προς τον Ν. Συρμαλένιο ο Δωρόθεος υποστηρίζει ότι η επικράτηση της Ν.Δ. στα εκλογικά τμήματα της Τήνου δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκόμισε οφέλη από την «υπόθεση της, ως μη ώφειλε, αναμείξεώς σας στα εσωτερικά του Ιερού Ιδρύματος». Ο Δωρόθεος εκφράζει ικανοποίηση για τη μη επανεκλογή του Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος ήταν ένας εκ των επτά βουλευτών που κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία. Μάλιστα, δείχνει το προσωπικό μένος εναντίον του, καθώς είναι ο μόνος στον οποίο αναφέρεται ονομαστικά, ενώ τον ειρωνεύεται ως «αμπελοφιλόσοφο».

Ο Δωρόθεος επισημαίνει στον Ν. Συρμαλένιο, που επίσης συνυπέγραψε την τροπολογία, ότι «ούτε όφελος από τη συγκεκριμένη επιλογή σας είχατε, ούτε ο κ. δήμαρχος Τήνου σας υπεστήριξε, όπως ελπίζατε ότι θα έπραττε, ούτε ο λαός της Τήνου σας εψήφισε και σας εστήριξε». Με φανερό το μένος του, ο Δωρόθεος υποστηρίζει ότι «το μόνο καλό που προέκυψε για σας, ίσως, είναι το μάθημα να μην εμπιστεύεσθε άκριτα όσους σας χρησιμοποιούν για ιδιοτελή συμφέροντα και προσωπικές τους επιδιώξεις».

Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό

Μάλιστα, ο Δωρόθεος αναφέρεται και στο γεγονός ότι ήταν βασικός ομιλητής στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Ο Δωρόθεος σπεύδει, βέβαια, να σημειώσει ότι μίλησε στο συλλαλητήριο «κατ’ εντολήν» της Ιεράς Συνόδου και με κείμενο «το οποίο μου εδόθη από Αυτήν».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Δωρόθεου

Αξίζει να επισημανθεί ότι λίγες μέρες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Τήνο. Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ των «Νέων», «αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στον ναό της Παναγίας κατά την ώρα του Εσπερινού, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος».

Η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει την τροπολογία για την επαναφορά του καθεστώτος διοίκησης του Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου στα επί δύο αιώνες ισχύοντα. Η Ιερά Σύνοδος είχε υποστηρίξει τον Δωρόθεο, ενώ εκείνη την εποχή υπήρχαν πληροφορίες για πιέσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους σε βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην υποστηρίξουν το αίτημα δήμου και πολιτών για επαναφορά στην κανονικότητα.

Κατάργηση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει ο Αν. Λοβέρδος

Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού που ψήφισαν την τροπολογία ότι αυτή «έγινε νόμος του κράτους, μα όχι για πολύ». Ο Αν. Λοβέρδος είχε επίσης παραδεχτεί ότι η ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος στη διοίκηση του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου ήταν αίτημα της Εκκλησίας.

Ν. Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχόλια του Δωρόθεου υπερβαίνουν τον ρόλο του ως ανώτατου θρησκευτικού λειτουργού

Υπογραμμίζοντας ότι τα σχόλια του Δωρόθεου «υπερβαίνουν σαφέστατα τον ρόλο σας ως ανώτατου θρησκευτικού λειτουργού της περιοχής μας», ο Ν. Συρμαλένιος του απάντησε ότι «επαναφέραμε την κανονικότητα σύμφωνα με τη Διαθήκη των Κτητόρων, τις παραδόσεις του λαού μας και το σύνταγμα». Ο Ν. Συρμαλένιος θύμισε στον μητροπολίτη ότι ο αείμνηστος δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός και ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Σιώτος, που υποστήριξαν την επαναφορά του προαιώνιου καθεστώτος διοίκησης του Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου, υποστηρίζονταν από τη Ν.Δ.

Ο Ν. Συρμαλένιος σημείωσε ότι στις εκλογές δεν κρινόταν το καθεστώς διοίκησης του Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου, ενώ έκανε δύο εύστοχες παρατηρήσεις στον «εκλογολόγο» μητροπολίτη: το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Τήνο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στις Κυκλάδες και πάνω από τον μέσο όρο του ποσοστού στην εκλογική περιφέρεια. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της Ν.Δ. στη Σύρο, έδρα της μητρόπολης του Δωρόθεου. Ο Ν. Συρμαλένιος επισήμανε ακόμη ότι οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπέγραψαν την τροπολογία δεν επανεκλέχθηκαν λόγω του «εκτρωματικού» εκλογικού νόμου.

Το μόνο που στερήθηκε ο Δωρόθεος ήταν η διπλή ψήφος

Ο Ν. Συρμαλένιος θύμισε επίσης στον Δωρόθεο ότι παραμένει ισόβιος πρόεδρος του ιδρύματος και το μόνο που στερήθηκε ήταν η διπλή ψήφος που του είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. «Αλλά αυτό θα το ονόμαζα τουλάχιστον πλεονεξία και καταχρηστική άσκηση εξουσίας που ένας ιεράρχης δεν θα έπρεπε να επιζητεί» σχολίασε δηκτικά ο Ν. Συρμαλένιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL