Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Sea Watch εναντίον Σαλβίνι για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Sea Watch εναντίον Σαλβίνι για τους πρόσφυγες

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου προσέφυγε η γερμανική MKO Sea Watch γιατί ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι εδώ και δεκατρείς ημέρες κρατά εκτός ιταλικών χωρικών υδάτων το σκάφος της και απαγορεύει την αποβίβαση των 42 μεταναστών και προσφύγων που διέσωσε στη θάλασσα. Την είδηση για την προσφυγή της ΜΚΟ ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης το ίδιο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απευθύνοντας μάλιστα μια σειρά ερωτήσεων τόσο προς την ΜΚΟ όσο και προς την ιταλική κυβέρνηση.

Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι υπάρχουν κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η προσφυγή κατατέθηκε από τα μέλη του πληρώματος του Sea Watch 3 ως άτομα «που έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί παραβιάζονται τα δικαιώματά τους", όπως τόνισε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Τζιόρτζι Λινάρντι.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη - μέλη να βοηθήσουν στην υποδοχή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο Sea Watch 3, θεωρώντας θετική τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης να επιτρέψει την αποβίβαση των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής περίθαλψης.

Με βάση το «διάταγμα Σαλβίνι 2 για την ασφάλεια», εάν το Sea Watch 3 μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ το σκάφος θα κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές. Ο Σαλβίνι προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που επειδεινωθεί η κατάσταση στο πλοίο, την αποκλειστική ευθύνη την έχουν η ολλανδική κυβέρνηση και ο κυβερνήτης του σκάφους».

Ο επίσκοπος του Τορίνο Τσέζαρε Νοσίλια μιλώντας στη μεγάλη γιορτή του πολιούχου της πόλης τόνισε ότι θα ζητήσει την υποδοχή των μεταναστών του Sea Watch 3 από την επισκοπή χωρίς επιπρόσθετο κόστος για το κράτος, αλλά η δήλωσή του έγινε δεκτή μόνο με ένα μικρό χειροκρότημα από τους πιστούς καθολικούς, ενώ η τοπική Φόρτσα Ιτάλια καταφέρθηκε εναντίον της πρωτοβουλίας του επισκόπου.

Εν τω μεταξύ, ένα ιστιοφόρο προσάραξε σε μικρή ύφαλο στις ακτές του Ιονίου Πελάγους της Καλαβρίας, με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν με μεγάλη δυσκολία 59 μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν που προέρχονταν από την Τουρκία και να συλληφθούν ως διακινητές δύο Ουκρανοί υπήκοοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL