Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Σε διχασμό των Κούρδων ποντάρει ο Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε διχασμό των Κούρδων ποντάρει ο Ερντογάν

Μη παρεκκλίνοντας από την πάγια θέση του για διευθέτηση της κουρδικής υπόθεσης με διάλογο και πολιτικά μέσα, ο φυλακισμένος ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε χθες τους Κούρδους της Κωνσταντινούπολης σε «ουδετερότητα» -ουσιαστικά σε αποχή- στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες τόσο ο Ερντογάν όσο και οι κεμαλιστές έχουν προσδώσει χαρακτήρα ρεβάνς. Η έκκληση μεταφέρθηκε από τους δικηγόρους του, στους οποίους για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια δόθηκε άδεια να συναντήσουν τον πελάτη τους.

Απ’ την άλλη πλευρά, ακολουθώντας τη δική του ευέλικτη τακτική για πολιτικές συμμαχίες κατά το δοκούν σ’ ένα ασφυκτικό πολιτικό σκηνικό που κυριαρχείται απόλυτα από την εθνικιστική ισλαμοδεξιά του Ερντογάν, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του και έχει δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους του υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιου των κεμαλιστών, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος ήταν ο νικητής των εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές εκείνες ακυρώθηκαν ύστερα από προσφυγές του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν με βασικό επιχείρημα τη μικρή διαφορά ψήφων που έκρινε το αποτέλεσμα. Τελικά η κεντρική εκλογική επιτροπή διέταξε την επανάληψη της ψηφοφορίας την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Σε ένα ασυνήθιστο για τα τουρκικά δεδομένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ιμάμογλου και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιου του AKP και «εκλεκτού» του Ερντογάν, ο υποψήφιος των κεμαλιστών δήλωσε ότι θέλει τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης «υπερκομματικό» και κάλεσε σε συνεργασία όλες τις πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου του HDP.

Ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του κόμματος και φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 κατηγορούμενος για «τρομοκρατία», δήλωσε ότι εγκρίνει την έκκληση αυτή. Αξιωματούχοι του HDP αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει κοινός τόπος με τους κεμαλιστές, που βιώνουν ό,τι είχαν βιώσει και οι δήμαρχοι του HDP, οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 καθαιρέθηκαν μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες με το πρόσχημα του ξηλώματος του δικτύου του Γκιουλέν και αντικαταστάθηκαν από «εγκάθετους» της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP Αζάντ Μπαρίς δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ένας εγκάθετος διορίστηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μετά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου». «Εμείς το έχουμε ζήσει αυτό πολλές φορές. Την τελευταία, σε έξι δήμους στους οποίους κερδίσαμε, τοποθετήθηκαν εγκάθετοι. Θα ψηφίσουμε τον Εκρέμ, τον υποψήφιο του δημοκρατικού μετώπου» τόνισε ο Μπαρίς.

Σημειώνεται ότι το HDP δεν κατέβασε υποψηφίους στους μεγάλους δήμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης σε μια στρατηγική επιλογή του να ενισχυθεί η κεμαλική αντιπολίτευση έναντι της ισλαμοδεξιάς του Ερντογάν. «Δεν ξεχνάμε το παρελθόν, όσα είδαμε και ζήσαμε. Όμως το μέλλον είναι πιο σημαντικό. Για ένα καλύτερο μέλλον προτρέπω όλους τους ψηφοφόρους μας να υποστηρίξουν την εκλογική τακτική του κόμματός μας» ανέφερε στο μήνυμά του ο Ντεμιρτάς.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το HDP διευκρίνισε ότι η προηγούμενη παρέμβαση του Οτσαλάν δεν αλλάζει τα δεδομένα και την απόφαση του κόμματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου. Η συλλογική ηγεσία του HDP κρίνει πως η δήλωση του ιστορικού ηγέτη του PKK ευθυγραμμίζεται με τη μέχρι τώρα εκλογική στρατηγική του κόμματος και πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να στρέψει το HDP και τον Οτσαλάν εναντίον αλλήλων.

Πράγματι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση απόψεων εντός της κουρδικής ηγεσίας υποστηρίζοντας πως οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν τη «διαπάλη εξουσίας» μεταξύ PKK και HDP και κατ’ επέκταση μεταξύ Οτσαλάν και Ντεμιρτάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τμήμα του PKK υποστηρίζει τον Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL