Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Οι πόλεμοι σκοτώνουν (και το περιβάλλον)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Οι πόλεμοι σκοτώνουν (και το περιβάλλον)

Μέχρι τώρα οι απώλειες των πολέμων μετρούνταν σε θανάτους και υλικές καταστροφές. Καταστροφές σε οικονομικό σύστημα, περιουσιακά στοιχεία, υποδομές. Αλλά οι πόλεμοι δεν αφανίζουν μόνον ανθρώπους και κτήρια, σκοτώνουν και το περιβάλλον. Μπορεί η τελευταία αυτή συνέπεια ελάχιστες φορές να έχει προσμετρηθεί στους επίσημους απολογισμούς, δεν παύει όμως να αποτελεί σημαντική και βαρύνουσα παράμετρο των «παράπλευρων απωλειών» των ανά τον κόσμο πολεμικών συγκρούσεων.

Ο διαβότητος αμερικανικός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μολύνει την ατμόσφαιρα με πάνω από ένα δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους αερίων θερμοκηπίου απ’ την αρχή του πολέμου, το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Μπράουν, τα οποία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση «Κόστη του Πολέμου». Η ποσότητα αυτή είναι το ισοδύναμο των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 257 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα, περισσότερα δηλαδή από το διπλάσιο του τρέχοντος αριθμού κυκλοφορούντων οχημάτων στις ΗΠΑ! Με πάνω από 800 στρατιωτικές βάσεις σε 80 και πλέον χώρες, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατέχει επάξια ένα παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ: Είναι «ο μεγαλύτερος θεσμικός καταναλωτής πετρελαίου και παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου». Φυσικά δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία ούτε είναι κανείς τόσο αφελής για να ζητάει διαφάνεια εδώ. Οι σχετικοί υπολογισμοί έγιναν με βάση τα στοιχεία για τις εκπομπές από το υπουργείο Ενέργειας.

Το 2017, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν περίπου 59 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Η ποσότητα αυτή ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις επιμέρους εκπομπές τριών χωρών: Της Φινλανδίας (46,8 εκατ. μ.τ.), της Σουηδίας (50,8 εκατ. μ.τ.), της Δανίας (33,5 εκατ. μ.τ.). Τουλάχιστον 400 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι αερίων του θερμοκηπίου είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης πετρελαίου σε ζώνες πολέμου στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, "από το 1998 έως το 2017 οι ΗΠΑ αγόρασαν 2,4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου". Απ' τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κι έπειτα, οι ετήσιες αγορές καυσίμων όλων των τύπων κυμαίνονται κατά μέσο όρο πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια. Μεταξύ 2010 και 2015, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προμηθεύονταν κατά μέσο όρο 102 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων ετησίως.

Εκτιμάται ότι το Πεντάγωνο κατανάλωσε για επιχειρησιακούς σκοπούς περισσότερα από 85 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων εφοδιάζοντας στόλους πλοίων, αεροσκαφών και διαφόρων οχημάτων μάχης. Συνολικά, δαπανήθηκαν για στρατιωτικά καύσιμα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια! Από το 2001, στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστοιχεί μεταξύ 77% και 80% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Είναι ευρέως γνωστή η υψηλή κατανάλωση καυσίμων από τα στρατιωτικά μη θωρακισμένα οχήματα και τις εγκαταστάσεις εκείνες που υποστηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει περίπου 60.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα HUMVEE, η μέση κατανάλωση των οποίων κυμαίνεται σε 59 lt/100 km! Στις εγχώριες και υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις αντιστοιχούν περίπου το 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις δραστηριότητες του Πενταγώνου. Η πολεμική αεροπορία είναι επίσης υπεύθυνη για τις εκπομπές εκατοντάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν περιελάμβαναν μαζικές αεροπορικές επιδρομές και μεγάλης κλίμακας αερομεταφορές προσωπικού και υλικών για τη δημιουργία στρατοπέδων και βάσεων.

Στην έκθεση δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκπομπές από την ανοιχτή καύση πετρελαίου εξαιτίας σαμποτάζ ή καταστροφών σε υποδομές της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Επίσης, δεν υπολογίστηκαν οι εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδικασία της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης ή η επιβάρυνση από την αποψίλωση των δασών. Για παράδειγμα, στο Αφγανιστάν η κύρια αιτία της δασικής αποψίλωσης που συνδέεται με τον πόλεμο ήταν τα προσφυγικά κύματα και η παράνομη υλοτομία. Στο Ιράκ, οι αιτίες της αποψίλωσης ήταν πιο περίπλοκες, αλλά συμπεριλαμβανόταν σ’ αυτές ο πόλεμος.

Εκτός από το τέλος των ένοπλων συγκρούσεων, το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ ανά τον κόσμο θα αποτελούσε αποφασιστικής σημασίας συμβολή στην προσπάθεια μείωσης του γιγαντιαίου αποτυπώματος άνθρακα της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεδομένων των όσων εντυπωσιακών καταγράφει η εν λόγω έκθεση, είναι προφανές ότι οποιοδήποτε σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και μεγάλης κλίμακας αποστρατιωτικοποίηση του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL