Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Δολοφονία Κασόγκι / Δολοφονία Κασόγκι: Ενοχή του πρίγκηπα "δείχνει" το πόρισμα του ΟΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Κασόγκι / Δολοφονία Κασόγκι: Ενοχή του πρίγκηπα "δείχνει" το πόρισμα του ΟΗΕ

Φωτιές άναψε το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για την υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου 2018. Όχι μόνον επικαλείται αποδεικτικά στοιχεία εμπλοκής υψηλόβαθμων αξιωματούχων του βασιλείου στον αποτρόπαιο και βάρβαρο φόνο αλλά και ενοχοποιεί ευθέως τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να τον συμπεριλάβει μαζί με τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του στις κυρώσεις κατά του Ριάντ.

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η τουρκική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε όχι μόνον να υιοθετήσει αλλά και να χαιρετίσει θερμά την έκθεση, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική της Άγκυρας να απορρίπτει δίχως συζήτηση ανάλογα πορίσματα διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στις δικές της κακές επιδόσεις στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία Κασόγκι και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter. Απ’ την αρχή ο Ερντογάν είχε ποντάρει «χοντρά» στην υπόθεση Κασόγκι με στόχο να «ξεμπροστιάσει» τον διαχρονικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και να εκθέσει τον Τραμπ απονομιμοποιώντας την αμερικανική υποστήριξη που απολαμβάνουν οι Σαουδάραβες, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η διατύπωση της ειδικής εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ είναι ξεκάθαρη. Θεωρεί τη Σαουδική Αραβία υπεύθυνη για την εκτέλεση του Τζαμάλ Κασόγκι και ζητεί τη διεξαγωγή περαιτέρω ανεξάρτητης και αμερόληπτης διεθνούς έρευνας στη βάση των υπαρχόντων αποδεικτικών στοιχείων. «Ο κ. Κασόγκι υπήρξε θύμα σκόπιμης, προμελετημένης εξωδικαστικής εκτέλεσης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η Καλαμάρ στην έκθεσή της, καρπό εξάμηνης έρευνας, στη διάρκεια της οποίας ταξίδεψε στην Τουρκία μαζί με ομάδα ιατροδικαστών και νομικών και εξέτασε τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι τουρκικές αρχές. «Υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους σε σχέση με την υπόθεση, περιλαμβανομένου του πρίγκηπα διαδόχου», γράφει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ αρμόδια για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις.

Άρνηση και απόρριψη

Ως γνωστόν, ο 59χρονος δημοσιογράφος, τακτικός αρθρογράφος της "Washington Post" και διαπρύσιος επικριτής του διαδόχου του θρόνου, εθεάθη για τελευταία φορά να εισέρχεται το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραλάβει νομικά έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του Χατίς Τσενγκίζ. Έκτοτε, η τύχη του αγνοείται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε εντός του προξενείου από Σαουδάραβες πράκτορες που έφτασαν για τον λόγο αυτό στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Μέχρι σήμερα και παρά τις έρευνες η σορός του δεν έχει βρεθεί.

Οι αρχές του Ριάντ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξή τους στον φόνο. Επιμένουν ότι οι πράκτορες δεν ενεργούσαν με εντολές του πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το Ριάντ έχει απαγγείλει κατηγορίες και έχει οδηγήσει σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών 11 άγνωστα άτομα, ζητώντας τη θανατική πηγή για πέντε από αυτά. Στο πόρισμά της η Καλαμάρ κάνει αναφορά στην εν λόγω δίκη και ζητάει τη διακοπή της διότι δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δικονομικά πρότυπα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ απέρριψε το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας λέγοντας ότι δεν κομίζει «κάτι νέο» και ότι περιέχει «ξεκάθαρες αντιφάσεις και αβάσιμους ισχυρισμούς που θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του». «Το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας είναι το μόνο αρμόδιο για να ασχοληθεί με την υπόθεση Κασόγκι και εργάζεται με πλήρη ανεξαρτησία» συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL