Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Συνταγή... Λούλα στην Αργεντινή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Συνταγή... Λούλα στην Αργεντινή

Η διαφθορά και η δημοκρατία είναι δύο... ταχυτήτων στη Λατινική Αμερική, με τις δικαστικές αρχές της Αργεντινής να προσπαθούν να ανακόψουν την αναμενόμενη νίκη του διδύμου Φερνάντες - Κίρχνερ στις προεδρικές εκλογές, ενώ στη Βενεζουέλα τα οικονομικά σκάνδαλα του «προσωρινού» Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό άρχισαν να κουράζουν κι αυτούς που τον υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν τις... δημοκρατικές ακολασίες του.

Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας Κάρλος Στορνέλι ζήτησε την προσαγωγή σε δίκη της πρώην Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, θεωρώντας ότι αποτελεί την αρχηγό μιας εγκληματικής οργάνωσης που από το 2003 έως το 2015 πήρε μίζες 15 εκατ. δολαρίων από τους εργολάβους που ανελάμβαναν δημόσια έργα.

Ο εισαγγελέας ζητεί την προσαγωγή σε δίκη 47 ατόμων, πρώην στελεχών της κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματιών, ενώ αυξάνονται οι υποψίες και οι ανησυχίες ότι προσπαθούν να «ποινικοποιήσουν» την προεκλογική εκστρατεία, όπου η Κίρχνερ ως υποψήφια αντιπρόεδρος μαζί με τον υποψήφιο Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες φαίνεται ότι θα σαρώσουν στις εκλογές τη Δεξιά του Μαουρίτσιο Μάκρι και των οπαδών του ΔΝΤ.

Τη στιγμή που ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η Δεξιά χρησιμοποιεί στην Αργεντινή τη Δικαιοσύνη για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στη Βραζιλία για να αποτρέψει την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, το κοινωνικό κόστος από την επιστροφή της χώρας στη σκιά του ΔΝΤ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το καλάθι των βασικών ειδών έχει εκτιναχθεί κατά 61,1% και των τροφίμων κατά 61,7% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς 57,3%, σύμφωνα με την επίσημη αρχή Indec.Τα καλάθι της νοικοκυράς ακρίβυνε κατά 19% το πρώτο πεντάμηνο του έτους και το κόστος των τροφίμων κατά 18,5% για το ίδιο διάστημα.

Βενεζουέλα: Εκδημοκρατισμός της "αρπαχτής"

Οι «αγωνιστές», «ακτιβιστές», «δημοκράτες» και λιποτάκτες από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας φαίνεται ότι έχουν διασφαλίσει μια πλουσιοπάροχη ζωή, αφού από τον Φεβρουάριο έχουν «εξαφανιστεί» 800 χιλιάδες δολάρια από την "ανθρωπιστική βοήθεια" με την οποία ο «προσωρινός» θα ανέτρεπε τον νόμιμο Πρόεδρο της χώρας.

Ακόμη και το γεράκι της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (OEA) Λουίς Αλμάργκο ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από τις «αρμόδιες αρχές... γιατί δεν υπάρχει καμιά δυνατή δημοκρατικοποίηση στη σκιά της διαφθοράς», χωρίς να διευκρινίσει εάν θεωρεί ως «αρμόδιες αρχές» αυτές της "δικτατορίας του Μαδούρο". Το στενό περιβάλλον του Γκουαϊδό κατάφερε να δαπανήσει 800 χιλιάδες δολάρια σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενοικιάσεις ιδιωτικών αεροσκαφών, ντισκοτέκ και πολυτελή είδη ένδυσης, ενώ το 60% της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας τροφίμων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα της Κολομβίας για να περάσουν στη Βενεζουέλα απλώς... σάπισαν, όπως αποκάλυψε η "PanAm Post".

Άδοξο είναι και το τέλος των «ηρωικών» στρατιωτικών που λιποτάκτησαν και ζήτησαν άσυλο στην Κολομβία. Μετά τις πρώτες μέρες σε πολυτελή ξενοδοχεία της Κούκουτα στα σύνορα της Κολομβίας και τις διαρκείς συνεντεύξεις τους εναντίον της «δικτατορίας του Μαδούρο»... πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Άδοξο φαίνεται ότι είναι και το τέλος των εσόδων από τη μεγάλη συναυλία του Ρίτσαρντ Μπράνσον στις 22 Φεβρουαρίου στην Κούκουτα, όπου συγκεντρώθηκαν μόλις 2,4 εκατ. δολάρια από τα 100 εκατ. δολάρια που διαφήμισε ο διοργανωτής της. Την παραμονή της συναυλίας, ο βουλευτής Φρέντι Σουπερλάνο και ο βοηθός του Κάρλος Χοσέ Σαλίνας, που πέθανε αργότερα από «δηλητηρίαση» από σκοπολαμίνη ή μάλλον καλύτερα από την «ανάσα του Διαβόλου», όπως αποκαλείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά στον κόσμο, κατήγγειλαν ότι δύο πόρνες που ήταν μαζί τους σε ξενοδοχείο της Κούτουτα τους έκλεψαν 250 χιλιάδες δολάρια σε μετρητά από την... ανθρωπιστική βοήθεια του Μπράνσον.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση του Μαδούρο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην... αμερικανική Δικαιοσύνη κατά του «πρεσβευτή» Κάρλος Βέκιο, που εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τον «προσωρινό Πρόεδρο», γιατί... εξαφάνισε σε προσωπικούς του λογαριασμούς 70 εκατ. δολάρια από τους τόκους παγίων της αμερικανικής Citgo, που ανήκει στη δημόσια εταιρεία πετρελαιοειδών PDVSA, μετά την κατάληψη της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον από τους αρεστούς στον Λευκό Οίκο... «δημοκράτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL