Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Αλβανία / Αλβανία: Επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλβανία / Αλβανία: Επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα

Νέα, επικίνδυνη τροπή πήρε η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αλβανία όταν οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος εισέβαλαν σε εκλογικά κέντρα και κατέστρεψαν ψηφοδέλτια προκειμένου να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου. Οι επιθέσεις έγιναν κυρίως σε δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, στις οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά πολλά άτομα.

Μετά τον εμπρησμό του εκλογικού κέντρου προχθές στη Σκόδρα, τα επεισόδια επεκτάθηκαν χθες στους δήμους Μπουρέλι, Κούκεσι, Κάμζα, Μαλακάστρα και Μπιλίστι, όπου η αστυνομία δεν κατάφερε να προστατεύσει το εκλογικό υλικό που παραδόθηκε στις φλόγες. Σημειώνεται ότι οι δήμοι που ελέγχονται από την αντιπολίτευση (περίπου το 40%) των δήμων επιμένουν ότι θα σεβαστούν το Προεδρικό Διάταγμα ακύρωσης των εκλογών, το οποίο ακύρωσε με τη σειρά της η Βουλή, και αρνούνται να ανακοινώσουν τους εκλογικούς καταλόγους παρεμποδίζοντας την εκλογική διαδικασία.

Η αλβανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις δημοτικές εκλογές, ενώ ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι σήμερα θα ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών. Κάνοντας λόγο για μια επανάσταση που υπάρχει μόνο στη φαντασία των υποκινητών, ο Ράμα κατήγγειλε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αφού κατέστρεψαν τα κόμματά τους, τώρα θέλουν να καταστρέψουν την Αλβανία. Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια ανήγγειλε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε τις επιθέσεις στα εκλογικά τμήματα, ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος εναντίον των "δραστών και των υποκινητών τους, που εμποδίζουν την πρόοδο της Αλβανίας και αμαυρώνουν την εικόνα της". Ενόψει της νέας αντικυβερνητικής διαδήλωσης που οργανώνεται για την Παρασκευή στα Τίρανα ο ΟΑΣΕ κάλεσε τους διοργανωτές να διασφαλίσουν ότι αυτή θα είναι ειρηνική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL