Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ενταση στον Περσικό Κόλπο / Αμερικανικές απειλές, ρωσικές προειδοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενταση στον Περσικό Κόλπο / Αμερικανικές απειλές, ρωσικές προειδοποιήσεις

Η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο της αποστολής επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή ήταν το τελευταίο βήμα κλιμάκωσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο, ένα βήμα που οδήγησε στην πρώτη σοβαρή παρέμβαση της Μόσχας.

"Βλέπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συνεχείς προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ για να εντείνουν τις πολιτικές, ψυχολογικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις στο Ιράν. Τέτοιου είδους ενέργειες νομίζω ότι είναι αρκετά προκλητικές. Δεν μπορούν να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά μόνο ως συνειδητή πολιτική πρόκλησης πολέμου" τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Το σχόλιο αφορούσε την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει 1.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή επικαλούμενη "αμυντικούς λόγους" αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν "όλα τα ενδεχόμενα αντιπαράθεσης" με το Ιράν.

Ανακοινώνοντας την αποστολή των επιπλέον δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν σημείωσε ότι οι πρόσφατες "ιρανικές επιθέσεις" εναντίον πετρελαιοφόρων επιβεβαιώνουν "την εχθρική συμπεριφορά των ιρανικών δυνάμεων και οργανώσεων που αποτελούν ενεργούμενά τους, καθώς απειλούν το προσωπικό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή".

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διέπραξε τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα του Ομάν, κάτι που το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Time", ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν προκειμένου να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. "Θα το έκανα οπωσδήποτε για τα πυρηνικά όπλα, αφήνοντας για τα υπόλοιπα θέματα ένα ερωτηματικό" απάντησε στην ερώτηση τι θα τον οδηγούσε να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν.

Δημοσίευμα του ισραηλινού ιστότοπου Maariv Online, το οποίο αναδημοσίευσε η "Jerusalem Post" ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς μια "οργανωμένη επίθεση" στο Ιράν.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι "από την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος πραγματοποιεί μαραθώνιες συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, εκπρόσωποι του Πενταγώνου και σύμβουλοι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ".

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο έχει προκαλέσει τη συσσώρευση σημαντικών αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Ηδη στον Κόλπο έχει αναπτυχθεί δύναμη κρούσης με πολεμικά πλοία, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο "Abraham Lincoln", μια μοίρα βομβαρδιστικών B52, ενώ έχει προαναγγελθεί και η αποστολή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και του μεταγωγικού "USS Arlington".

Στην αύξηση των εντάσεων συνέβαλε ασφαλώς και η ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι πρόκειται να υπερβεί σύντομα το όριο που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Μέχρι σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (AIEA) διαπιστώνει πως οι ενέργειες του Ιράν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση τη διεθνή συμφωνία της Βιέννης το 2015.

Το Ιράν διαμήνυσε πάντως ότι η πρόκληση μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις τους. "Το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους" τόνισε ο Πρόεδρός του Χασάν Ροχανί υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να απομονώσει τη χώρα του από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αποτύχει.

Η Κίνα, τέλος, κάλεσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Ουάνγκ Γι, τους Αμερικανούς και τους Ιρανούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και "να μην ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας". "Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως οφείλουν να αλλάξουν την πρακτική τους να ασκούν τη μέγιστη πίεση" πρόσθεσε.

Απόσυρση Σάναχαν

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, αποσύρει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα γιατί θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Προηγήθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας “USA Today” για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με θύμα την πρώην σύζυγο του Σάναχαν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος όρισε ως νέο υποψήφιο υπουργό Άμυνας τον νυν υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα στρατού, Μαρκ Έσπερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL