Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Διαπραγματεύσεις με διακριτικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπραγματεύσεις με διακριτικότητα

Η συνάντηση του Πέδρο Σάντσεθ με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που κατέστησε σαφές στους Σοσιαλιστές ότι ο μόνος πραγματικός τους σύμμαχος είναι η Αριστερά του Unidas Podemos και ότι για να σχηματιστεί η νέα «κυβέρνηση συνεργασίας» θα πρέπει να δώσουν βασικά υπουργεία στην Αριστερά (Εργασίας, Παιδείας, Υγείας ή Οικονομίας). Έγινε επίσης σαφές πως οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να διευκολύνουν τον Ιγκλέσιας να διαπραγματευτεί την αποχή των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας ή τουλάχιστον να διασφαλίσει την αποχή της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές «επισήμως» θεωρούν ότι οι θέσεις τους απέχουν πολύ από αυτές του Unidas Podemos, αλλά παραδέχονται ότι η Αριστερά αποτελεί «τον συνεταίρο που προτιμούν». Από το κανάλι La Sexta ο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί τη διακριτικότητα που ζήτησαν οι Σοσιαλιστές για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτιμώντας ότι «όλα θα τελειώσουν καλά».

Η εκλογή των δημάρχων το Σάββατο έδειξε ότι οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά αποτελούν το δημοκρατικό προοδευτικό μπλοκ στην Ισπανία σε αντιπαράθεση με τη συμμαχία της Δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος, των νεοφιλελεύθερων λαϊκιστών Πολιτών και του φασιστικού Vox και ότι οι αποσχιστές της ERC δεν είναι αδιάφοροι σε ό,τι συμβαίνει στη χώρα.

Η Α. Κολάου παραμένει δήμαρχος στη Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, η κινηματική Άντα Κολάου επανεκλέχθηκε δήμαρχος με τις ψήφους της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και του Μανουέλ Βαλς και δύο πιστών του συμβούλων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας πήρε οριστικό διαζύγιο από τους Πολίτες του Αλμπέρτ Ριβέρα, του οποίου οι δημοτικοί σύμβουλοι διέσπασαν το ψηφοδέλτιο του Βαλς και ψήφισαν κατά της Κολάου, ενώ την ίδια στιγμή ο Βαλς επισημοποιούσε τις αποστάσεις του από τους Πολίτες γιατί συνεργάστηκαν στους δήμους με τους φασίστες του Vox, όπως έγινε στη Μαδρίτη.

Η Κολάου αμέσως μετά την επανεκλογή της υπογράμμισε ότι θα ξαναβάλει στο δημαρχείο την κίτρινη κορδέλα για την απελευθέρωση των «κρατούμενων πολιτικών», που αφαίρεσε η Εκλογική Επιτροπή, και δήλωσε ότι «οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να είναι ένας σύμμαχος» για την απελευθέρωσή τους. Η Κολάου μέχρι την τελευταία στιγμή ζήτησε τη συμμαχία της ERC με τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, που έχουν 28 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους. Σε συνέντευξή της η Κολάου με δάκρυα στα μάτια παραδέχθηκε ότι κάποια στιγμή σκέφτηκε να εγκαταλείψει την πολιτική «γιατί σκέφτομαι τα παιδιά μου» και ότι αυτή θα είναι η δεύτερη και τελευταία θητεία της στη δημαρχία της Βαρκελώνης.

Η Μαδρίτη στα χέρια της "μαύρης συμμαχίας"

Η εκλογή του δεξιού δημάρχου της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα, με τις ψήφους των Πολιτών και των φασιστών, συνοδεύτηκε από την προειδοποίηση του Ισπανού επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε ότι η ακύρωση των μέτρων της αριστερής απερχόμενης δημάρχου Μανουέλα Καρμένα για την ποιότητα του αέρα στο κέντρο της πόλης μπορεί να οδηγήσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις στη νέα δημοτική αρχή των «τριών δεξιών δυνάμεων». Η δεξιά - ακροδεξιά συμμαχία ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα καταργήσει τους περιορισμούς (και τα πρόστιμα) στην κυκλοφορία των οχημάτων, χάρις στους οποίους η Καρμένα είχε καταφέρει να αναβαθμίσει τη ζωή των πολιτών στο κέντρο της Μαδρίτης με μια κατακόρυφη μείωση των ρύπων.

Οι φασίστες του Vox έδωσαν διορία είκοσι ημερών στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες για να τους παραδώσουν τις συμφωνημένες αντιδημαρχίες στις πόλεις όπου στήριξαν τις νέες δημοτικές αρχές, απαιτώντας επίσης θέσεις στη νέα τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που θα φέρει την υπογραφή των «τριών δεξιών» δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL