Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται ξανά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να ζητήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης, μια ημέρα αφότου εκείνη ανέστειλε τη διαδικασία για την υιοθέτηση νομοσχεδίου περί έκδοσης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, έπειτα από τις πιο βίαιες διαμαρτυρίες εδώ και δεκαετίες.’Ενας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του πέφτοντας στο κενό, ενώ είχε ανέβει σε τοίχο για να αναρτήσει πανό.

Εθελοντές για τις πρώτες βοήθειες έσπευσαν καθώς διαδηλωτές λιποθύμησαν λόγω της ζέστης. Άλλοι μοίραζαν νερό και ανεμιστήρες καθώς αναχωρούσαν από το πάρκο Βικτόρια για να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της κυβέρνησης.

Διοργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων είπαν πως ελπίζουν να συγκεντρωθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τα επτά εκατομμύρια που αριθμεί ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ. Αριθμός ανάλογος με αυτόν που είχαν ανακοινώσει για τη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής κατά του νομοσχεδίου, ενώ η αστυνομία είχε κάνει λόγο για 240.000 διαδηλωτές.

Σε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από το 1997 που η Βρετανία επέστρεψε το έδαφος αυτό στην Κίνα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ ανέστειλε επ’ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που θα έστελνε ανθρώπους να δικαστούν στην Κίνα.

Οι βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα σ’ όλον τον κόσμο και οδήγησαν τράπεζες να κλείσουν καταστήματά τους στο χρηματοοικονομικό αυτό κέντρο.

Μερικοί μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ άρχισαν να μεταφέρουν την προσωπική περιουσία τους στο εξωτερικό εξαιτίας ανησυχιών για το εν λόγω νομοσχέδιο, για το οποίο οι επικριτές του λένε πως μπορεί να διαβρώσει το διεθνές στάτους του νησιού.

«Μία χώρα, δύο συστήματα»

Το ανεξάρτητο νομικό σύστημα  είναι εγγυημένο από τους νόμους βάσει των οποίων έγινε πριν από 22 χρόνια η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και θεωρείται πολύ σημαντικό από την επιχειρηματική και τη διπλωματική κοινότητα.

Αφότου επεστράφη στο Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που επιτρέπει ελευθερίες οι οποίες δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά όχι και πλήρως δημοκρατικές εκλογές.

Αντίπαλοι του νομοσχεδίου λένε πως η επ’ αόριστον αναστολή της διαδικασίας για την υιοθέτησή του δεν είναι αρκετή και ζητούν την απόρριψή του και την παραίτηση της Λαμ.

Η πρωθυπουργός Κάρι Λαμ 

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, γεγονός που προκάλεσε "διενέξεις και φιλονικίες".

"Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες" ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

Η Κάρι Λαμ "ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνια και ταπεινότητα", προστίθεται στο κείμενο αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL