Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Μια κουταλιά πλαστικό...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια κουταλιά πλαστικό...

Πόσο πλαστικό φάγατε σήμερα; Περισσότερο απ' όσο φαντάζεστε. Τελευταία έρευνα της WWF αποκαλύπτει ότι ο παγκόσμιος μέρος όρος κατανάλωσης πλαστικού φτάνει πλέον τα πέντε γραμμάρια ανά άτομο κάθε επταήμερο, δηλαδή το αντίστοιχο μιας κουταλιάς πλαστικού την εβδομάδα.

Η έκθεση με τον τίτλο “Οχι πλαστικά στη φύση: Εκτιμώντας την απορρόφηση πλαστικών από τη φύση και τον άνθρωπο” συγκρίνει τα συμπεράσματα πενήντα διεθνών ερευνών με βασικό στόχο να προσδιορίσει το επίπεδο απορρόφησης των πλαστικών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα συμπεράσματα τρομάζουν. Με βάση “συντηρητικές εκτιμήσεις”, οι άνθρωποι καταναλώνουν σήμερα περίπου 2.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού (μικρότερα από ένα τετραγωνικό χιλιοστό) κάθε εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στον Καναδά κατέληγε σε παρόμοια ευρήματα. Με βάση εκείνες τις εκτιμήσεις, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 κομμάτια μικροπλαστικού κάθε χρόνο.

Πώς εισέρχεται όμως το πλαστικό στο ανθρώπινο σώμα; O ερευνητής του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ Θάβα Παλανισάμι σημειώνει ότι τη βασική πηγή αποτελεί το πόσιμο νερό. Μαζί με κάθε ποτήρι θα καταπιεί κανείς και πολλές “ίνες που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες” επισημαίνει.

Τα μικροσωματίδια πλαστικού από τη βιομηχανική ρύπανση θα καταλήξουν σε λίμνες και ποτάμια και από εκεί αναπόφευκτα θα βρουν τον δρόμο τους για τα στομάχια μας. Τόσο το εμφιαλωμένο νερό όσο και το νερό της βρύσης είναι σήμερα εξίσου μολυσμένα από μικροπλαστικό.

Η έρευνα της WWF δείχνει ότι μόνο το εμφιαλωμένο νερό που προέρχεται από υπόγειες πηγές είναι απαλλαγμένο από τα συγκεκριμένα σωματίδια. Δεν είναι όμως μόνο το νερό. Ανάμεσα σε βασικά είδη διατροφής, μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών ανιχνεύτηκαν στα οστρακοειδή, στην μπίρα και στο επιτραπέζιο αλάτι.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης πλαστικών για την ανθρώπινη υγεία; Η WWF αφήνει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον τα συμπεράσματα στη φαντασία μας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γενικότερες επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής μελέτης.

“Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν σήμα κινδύνου για τις κυβερνήσεις” επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της WWF Μάρκο Λαμπερτίνι. “Τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τους ωκεανούς και τους υδάτινους πόρους σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή. Είναι μέσα σε όλους μας. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση πλαστικών”.

“Χρειαζόμαστε άμεση δράση σε επίπεδο κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και καταναλωτών καθώς και μια διεθνή συνθήκη που να θέτει στόχους σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης” προσθέτει ο ίδιος. Το αίτημα της WWF για μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη ρύπανση από τα πλαστικά έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερο από μισό εκατομμύριο υπογραφές.

Η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι από τις αρχές της χιλιετίας η παγκόσμια βιομηχανία έχει παράγει τόσο πλαστικό όσο όλα τα προηγούμενα χρόνια παραγωγής πλαστικών μαζί. Το ένα τρίτο από αυτή την ποσότητα έχει ήδη καταλήξει στη φύση. Η WWF εκτιμά ότι μέχρι το 2030 άλλα 104 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού θα έχουν απελευθερωθεί στο περιβάλλον αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή την εβδομάδα, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης έως το 2021. Τον προηγούμενο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το ίδιο για δέκα προϊόντα μίας χρήσης, ανάμεσά τους τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και τα καλαμάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL