Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
"Φρένο" για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φρένο" για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

“Φρένο” στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας βάζουν Γαλλία και Γερμανία, αφού γίνεται σαφές πλέον ότι το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα ανάψει αυτό τον μήνα, ενώ στα Τίρανα η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε σε συνταγματική κρίση με την άμεση εμπλοκή του Προέδρου της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία και για τις δύο χώρες άμεσα, ωστόσο όλα δείχνουν πως παραπέμπεται για το φθινόπωρο. «Το ζήτημα σήμερα δεν είναι το αν, αλλά το πότε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά από συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι. «Είμαι επιφυλακτικός επειδή γνωρίζω πως η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών - μελών χρειάζεται μερικές φορές περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα επιθυμούσα» εξήγησε.

Την Τρίτη επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη στιγμή που κορυφωνόταν στα Τίρανα η πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του Προέδρου της χώρας. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν χώρες που έχουν επιφυλάξεις για την ετοιμότητά της. Σημείωσε δε ότι εάν δεν λάβουν χώρα οι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο εκλογές, η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θα επηρεαστεί αρνητικά.

Με τη δήλωση αυτή ο Γιούνκερ φάνηκε να στηρίζει την κυβέρνηση Ράμα στη σύγκρουσή της με τον Αλβανό Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αποφάσισε την αναβολή των δημοτικών εκλογών με Προεδρικό Διάταγμα. Η κυβέρνηση Ράμα θα επιχειρήσει σήμερα στη Βούλη την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, ακόμα και την καθαίρεση του Προέδρου Μέτα, παρότι διαθέτει μόλις 78 έδρες έναντι της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 94 βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα πρέπει να “πάνε πακέτο” στην ενταξιακή διαδικασία, κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί την πρώτη, η οποία λόγω της επίλυσης του ονοματολογικού είχε κάποιο προβάδισμα. Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Οι αντιρρήσεις προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ το εν λόγω ζήτημα έχει διχάσει τελευταία και τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ επισκέπτεται τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ μια πρώτη συζήτηση μεταξύ και των 28 προβλέπεται να διεξαχθεί για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL