Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ρωσία: Μαζικές συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία: Μαζικές συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Ο οργανισμός OVD-Info ανακοίνωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters, της εφημερίδας Kommersant, του τηλεοπτικού καναλιού Dozd, του ιστότοπου Meduza στον οποίο εργάζεται ο Γκολουνόφ και της εφημερίδας Vedomostri. Οι συλλήψεις έγιναν με χρήση βίας καθώς η αστυνομία, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι η διαδήλωση δεν είχε την έγκριση των αρχών, χρησιμοποίησε γκλομπς, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι γυναίκες και ανήλικοι.

Η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τρεις αστυνομικοί οδήγησαν στην κλούβα.

Αργότερα το απόγευμα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι οι συλληφθέντες άρχισαν να αφήνονται ελεύθεροι.

Στην πορεία οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «Η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη», «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», «Κάτω ο Τσάρος», ενώ η αστυνομία τους προειδοποιούσε ότι παραβιάζουν τον νόμο μπλοκάροντας τους δρόμους.

Αίτημα των διαδηλωτών ήταν να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη φερόμενη παγίδευση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, έγινε γνωστό από τον οργανισμό OVD-Info και αυτόπτη μάρτυρα.

Ο Ιβάν Γκολουνόφ, ένας 36χρονος δημοσιογράφος που έγινε γνωστός επειδή με τα ρεπορτάζ του κατήγγελλε τη διαφθορά των δημοτικών αρχών της Μόσχας, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία την περασμένη Πέμπτη και κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών, μια κατηγορία την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η αστυνομία απέσυρε ξαφνικά χθες τις κατηγορίες για ναρκωτικά που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του Γκολουνόφ, σε μια σπάνια στροφή 180 μοιρών των αρχών μπροστά στην οργή των υποστηρικτών του που καταγγέλλουν ότι ο δημοσιογράφος παγιδεύτηκε λόγω των ρεπορτάζ του.

Ο ωμός τρόπος που παγιδεύθηκε ο Γκολουνόφ, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, προκάλεσε μια ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας από τα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές, νευρικές εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήδη αντιμετώπιζε δυσαρέσκεια σχετικά με το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, προχώρησαν ασυνήθιστα γρήγορα σε αλλαγή στάσης.

Οι αρχές ήλπιζαν πως, απελευθερώνοντας τον Γκολουνόφ και υποσχόμενες την τιμωρία αυτών που φέρονται ότι τον παγίδευσαν, θα κατεύναζαν την οργή των υποστηρικτών του, όμως οι συνάδελφοι του Γκολουνόφ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας έτσι κι αλλιώς σήμερα, ημέρα δημόσιας αργίας στη Ρωσία.

Οι αρχές τους είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων πως η διαδήλωση θα είναι παράνομη και ότι μπορεί να δημιουργούσε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL