Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Τα όρια της ελευθερίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα όρια της ελευθερίας

Όταν το γαλλικό σατιρικό περιοδικό “Charlie Hebdo” δημοσίευε τα "βέβηλα" σκίτσα του ξεσηκώνοντας αντιδράσεις μουσουλμανικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, τα δυτικά ΜΜΕ υπερασπίζονταν ομόφωνα την ελευθερία της έκφρασης. Για κάποιο περίεργο λόγο σιωπούν σήμερα για μια ανάλογη υπόθεση.

Η εφημερίδα “New York Times” ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παύει να δημοσιεύει πολιτικές γελοιογραφίες στις διεθνείς της εκδόσεις εξαιτίας των αποδοκιμασιών που προκάλεσε ένα σκίτσο το οποίο χαρακτηρίστηκε χυδαία αντισημιτικό από εβραϊκές οργανώσεις.

Είναι στην κρίση του αναγνώστη να αποφασίσει αν και πόσο ρατσιστικό είναι το σκίτσο του Αντόνιο Μορέιρα Αντούνες που παρουσιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σαν σκύλο (που φέρει στο περιλαίμιο το Άστρο του Δαυίδ) να οδηγεί τον τυφλό Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φορά κιπά. Η “New York Times” πάντως απολογήθηκε δημοσίως τον Απρίλιο για την τότε δημοσίευσή του, την οποία απέδωσε σε "σφάλμα κρίσης".

Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν μείνει εκεί. Τη Δευτέρα όμως η εφημερίδα έδωσε συνέχεια ανακοινώνοντας ότι παύει να δημοσιεύει πολιτικές γελοιογραφίες και απολύει τους δύο σκιτσογράφους που είχε προσλάβει γι’ αυτό το λόγο. Υπερβολικό; Η ισραηλινή εφημερίδα “Haarertz” εύστοχα επισημαίνει ότι πριν από 38 χρόνια είχε δημοσιεύσει σκίτσο που παρουσίαζε τους ηγέτες της χώρας σαν γουρούνια χωρίς κανείς να χάσει τη δουλειά του.

Ο Πάτρικ Σαπάτ, ο δεύτερος σκιτσογράφος που απολύθηκε, εξέφρασε στην ιστοσελίδα του την ανησυχία του για την όλο και μεγαλύτερη πίεση που δέχονται τα ΜΜΕ από "μοραλιστικούς όχλους" που μαζεύονται στα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ. "Δεν φοβάμαι μόνο για τα σκίτσα αλλά και για την ίδια τη δημοσιογραφία" επισημαίνει. "Οι πολιτικές γελοιογραφίες γεννήθηκαν μαζί με τη δημοκρατία. Και αμφισβητούνται όταν αμφισβητείται και η ελευθερία" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL