Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Τον "καπιταλισμό που τρελάθηκε" καταγγέλλει ο Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τον "καπιταλισμό που τρελάθηκε" καταγγέλλει ο Μακρόν

Τις παρεκκλίσεις ενός «καπιταλισμού που τρελάθηκε», με διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) που ευνοούν την οικονομική προσαρμογή σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε σήμερα  μιλώντας στη  Διεθνή Οράνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια αναφορά στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους παραδέχθηκε και πάλι ότι έκανε ένα «βασικό λάθος» όχι στην ουσία αλλά στη μέθοδο.

«Μπορεί μερικές φορές να βρήκαμε τις σωστές απαντήσεις, απέχοντας όμως υπερβολικά από τους συμπολίτες μας και θεωρώντας ότι υπάρχουν εκείνοι που γνωρίζουν και εκείνοι που υφίστανται. Ήταν ένα βασικό λάθος», παραδέχθηκε.

Γενικότερα, ζήτησε την επιστροφή σε «μια κοινωνική οικονομία της αγοράς όπου ο καθένας θα έχει τη θέση του» αντί μιας «υπεξαίρεσης του πλούτου από ορισμένους». Διαφορετικά, «δίνουμε τροφή στα άκρα», τόνισε.

«Κάτι δεν λειτουργεί πλέον στον καπιταλισμό που ωφελεί όλο και περισσότερο ορισμένους. Δεν θέλω πλέον να θεωρούμε πως το θέμα της οικονομικής προσαρμογής και του χρέους υπερισχύει των κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε ο Μακρόν.

«Όταν ο κόσμος δεν έχει πλέον το μερίδιό του στην πρόοδο», μπορεί να «γοητευθεί από τον απολυταρχισμό, που λέει: η δημοκρατία δεν σας προστατεύει πλέον απέναντι στις ανισότητες αυτού του καπιταλισμού που τρελάθηκε»,πρόσθεσε, αρνούμενος ότι χρησιμοποιεί «κρυπτο-μαρξιστική» γλώσσα στον ΔΟΕ και φιλελεύθερη γλώσσα στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε η σύνοδος της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) που συνεδριάζει στα τέλη Αυγούστου στο Μπίαριτς να καλέσει όλες τις χώρες να αποκτήσουν από τώρα και μέχρι το 2030 ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας για όλους. Κάλεσε επίσης για μια «κοινωνική δημόσια τάξη» που θα περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό, όπως υποστηρίζει η Γαλλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τη δημιουργία στην G7 ενός «ταμείου για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

«Η κρίση που ζούμε μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο και στην αποσύνθεση των δημοκρατιών», προειδοποίησε. «Όλοι εκείνοι που πιστεύουν, άνετοι και χορτάτοι, πως τους φόβους αυτούς κάποιος τους υποκινεί, κάνουν λάθος - είναι οι ίδιοι που ξύπνησαν μια μέρα με κυβερνήσεις αποτελούμενες από ανθρώπους που φαινόταν ότι δεν θα μπορούσαν να εκλεγούν, ή που έχουν φύγει από την Ευρώπη, κάτι που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL