Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Μεταξύ των πιθανών αγοραστών F-35 η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξύ των πιθανών αγοραστών F-35 η Ελλάδα

H Ελλάδα αναφέρεται ως μια από τις χώρες που πιθανολογείται ότι θα αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική Lockheed Martin, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας μαίνεται και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ενισχύουν την άμυνά τους απέναντι σε μια όλο και πιο ισχυρή Ρωσία. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί επικύρωσαν ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την πορεία των αμερικανό-τουρκικών σχέσεων.   

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός Αντιναύαρχος Ματίας Γουίντερ, υπεύθυνος του τμήματος για τα F-35 του Πενταγώνου, «οι μελλοντικοί πιθανοί αγοραστές μας περιλαμβάνουν την Ελλάδα, τη Σιγκαπούρη, τη Ρουμανία, την  Ισπανία και την Πολωνία».

Τα ονόματα των νέων δυνητικών αγοραστών αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού έρχονται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή οξυμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-400. Σήμερα εξάλλου η Ρωσία επανέλαβε την πρόθεσή της να στείλει τα συστήματα S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ επισημαίνεται ότι "δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα". 

Νωρίτερα, οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Η αμερικανό-τουρκική ένταση κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ουάσιγκτον, σύμμαχος της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία θα δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35. Εδώ και καιρό, αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις.

Τον περασμένο μήνα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι η Άγκυρα σκόπευε, μετά από αμερικανικό αίτημα, να αναβάλλει την παραλαβή των S-400, φήμες οι οποίες όμως στη συνέχεια διαψεύστηκαν. Επιχειρώντας μια αποκλιμάκωση της κρίσης, η Τουρκία έχει προτείνει τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, στην οποία όμως οι ΗΠΑ δεν δείχνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν. Χθες, ο επικεφαλης της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε γι άλλη μια φορά απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ "δεν έκαναν μια τόσο καλή προσφορά όσο οι S-400" για την πώληση των αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Άγκυρα.  

Όσο για τους F-35, το Reuters αναφέρει ότι το Βέλγιο υπήρξε πέρσι ο πρώτος νέος πελάτης των συγκεκριμένων μαχητικών εδώ και χρόνια. Οι Βρυξέλλες επέλεξαν τα F-35 αντί για τα Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα F-16 τους, σε μια συμφωνία ύψους 4 δις. ευρώ.

Μεταξύ των χωρών που έχουν επίσης επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των F-35 είναι επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL