Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Μικρές ήττες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικρές ήττες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Στη Βρετανία, η ρητορική μίσους κατά της Ευρώπης και των μεταναστών του Νάιτζελ Φάρατζ δεν θα ακούγεται πλέον στο κοινοβούλιο, καθώς, για 700 μόλις έδρες, ο ιδιαίτερα προβεβλημένος από τα μέσα ένθερμος υπερασπιστής του Brexit δεν κατάφερε να διεκδικήσει ούτε μια έδρα και βρέθηκε, τελικά, εκτός βρετανικού κοινοβουλίου.   

Αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, τα όνειρα της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι να δημιουργήσουν έναν ενιαίο, μεγάλο συνασπισμό ακροδεξιών δυνάμεων φαίνεται, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι θα παραμείνουν όνειρα. Πράγματι, τόσο το κόμμα του Brexit του Φάρατζ (29 έδρες) όσο και το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στον ενιαίο συνασπιασμό που ονειρεύονται οι Γάλλοι και Ιταλοί ομοϊδεάτες τους.

Ενθαρρυντικά όμως είναι τα νέα και από τη Γερμανία, όπου Γερμανοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ντάνιελ Μπρουλ και Μπέρνχαρντ Σλινκ, κάλεσαν τους ψηφοφόρους του Γκέρλιτς στη Γερμανία, του τοπικού "Χόλιγουντ" όπου έχουν γυριστεί πολλές ταινίες, να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά στις τοπικές εκλογές της 16ης Ιουνίου.

«Μην αφήσετε να σας παρασύρουν το μίσος και η έχθρα», γράφουν οι καλλιτέχνες σε μια ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στους κατοίκους αυτής της πόλης της ανατολικής Γερμανίας, στα σύνορα με την Πολωνία.

Το Γκέρλιτς, θύμα της αποβιομηχανοποίησης, θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ο προνομιούχος τόπος κινηματογραφικών γυρισμάτων, όπου έχουν γυρίσει ταινίες ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Έμα Τόμσον ή ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ, και έχει αποκτήσει το προσωνύμιο "Γκέρλιγουντ". Αντίπαλοι στις τωρινές εκλογές είναι ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο στα τέλη Μαΐου με ποσοστό τουλάχιστον 30% των ψήφων, και ένας υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ (CDU), που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των άλλων κομμάτων. Αν το AfD κερδίσει τις εκλογές, θα είναι η πρώτη νίκη γι΄αυτό το κόμμα, που ιδρύθηκε το 2013 και έφτασε, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, να είναι τρίτο κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde και Deutshce Welle  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL