Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δανία: Με "δανική" ατζέντα η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δανία: Με "δανική" ατζέντα η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών

Στα 41 της χρόνια της θα είναι η νεότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Δανία. Όμως, δεν είναι αυτό το σημαντικό για τη Μέτε Φρεντερίκσεν, την αδιαμφισβήτητη νικήτρια των προχθεσινών εκλογών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα με το υψηλά στάνταρ βιοτικού επιπέδου και κοινωνικού κράτους.

Το κόμμα της, οι Σοσιαλδημοκράτες -ο έτερος πόλος του εγχώριου δικομματικού συστήματος εκατέρωθεν των συντηρητικών Φιλελευθέρων-, μαζί με τους συμμάχους τους, που απέσπασαν το 25,9% των ψήφων και εξασφαλίζουν 91 από τις 179 έδρες του «Φολκετίνγκ» -του Κοινοβουλίου-, επέλεξαν να κάνουν μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική «αναδίπλωση» προκειμένου να προσεγγίσουν τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη, που τα τελευταία χρόνια βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στην αντισυστημική εθνολαϊκιστική Ακροδεξιά και τα απλοϊκά πλην διχαστικά κηρύγματά της.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη κιόλας επινίκια δήλωσή της η Φρεντερίκσεν μίλησε ξανά και ξανά για τη «Δανία». «Μαζί αναπτερώσαμε την ελπίδα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη Δανία ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την Δανία», τόνισε η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός.

"Επικίνδυνο μονοπάτι"

«Η επιτυχία του κόμματος της Μέτε Φρεντερίκσεν βασίζεται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, την προσέγγιση με την Ακροδεξιά» έγραψε δηκτικά η γερμανική εφημερίδα "Die Welt". Οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν ξεκινήσει μια επικίνδυνη πορεία που τους οδήγησε σ’ αυτή την επιτυχία και η αρχηγός τους έχει επίσης χαράξει μια πολύ διαφορετική ρότα. Σταδιακά προσεγγίζει την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική του Λαϊκού Κόμματος.

Αυτό αποκαλύπτει πόσο ισχυροί και επιτυχημένοι είναι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και πώς ανταγωνίζονται τους Σοσιαλδημοκράτες για τις ψήφους της εργατικής τάξης, σημειώνει η "Die Welt".

Η Φρεντερίκσεν υπόσχεται λιγότερη μετανάστευση από «μη δυτικές χώρες» και αντί για ένταξη προτείνει περισσότερες απελάσεις. Κατά τα φαινόμενα, αυτές οι υποσχέσεις της «μέτρησαν» στο εκλογικό σώμα όπως βέβαια και εκείνες οι πιο «παραδοσιακές» του σοσιαλδημοκρατικού χώρου για ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, ιδιαίτερης σημασίας σε μια χώρα με ισχυρό κράτος πρόνοιας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί ελαφρά σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, από 26,3% σε 25,9%, όμως αναδεικνύονται σε πρώτη δύναμη. Η Φρεντερίκσεν έχει δηλώσει πως σκοπεύει να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας η οποία θα νομοθετεί με την υποστήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε υπό εξέταση νόμο.

Θεωρητικά η επιδίωξή της συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας δεδομένης της γενικότερης ανόδου των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς που σχηματίζουν ένα «κόκκινο μπλοκ» 91 εδρών στην επόμενη Βουλή έναντι 79 έως 80 των κομμάτων της Δεξιάς.

Αποδυνάμωση της Ακροδεξιάς

Θα πρέπει να αναγνωριστεί πάντως πως η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών προκάλεσε σημαντική αποδυνάμωση του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού στρατοπέδου, που εκπροσωπείται από το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DDP), το οποίο από 21,1% και 37 έδρες στις εκλογές του 2015 έπεσε προχθές στο 8,7% και στις 16 έδρες. Πρόκειται για μια θεαματική συρρίκνωση ποσοστών και εδρών άνω του 50%.

Σημειωτέον ότι το DDP στήριζε στην απερχόμενη Βουλή τη δεξιά κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο επικεφαλής του Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες, υποσχέθηκε όμως ότι «δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο εν μέσω θύελλας». «Θα ακούσω το μήνυμα των ψηφοφόρων. Θα αναλάβω την ευθύνη και θα αποκαταστήσω το κόμμα» είπε στους απογοητευμένους οπαδούς του.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του και εκείνη του κόμματός του, του Venstre, το οποίο περιορίζεται στη δεύτερη θέση -στο 23,4% και τις 43 έδρες-, επιδόσεις που όμως είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες του 2015, όταν είχε συγκεντρώσει 19,5% και 34 έδρες. «Αγαπητοί φίλοι, εμείς οι Φιλελεύθεροι καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει κυβερνητική εναλλαγή» είπε στα μέλη του κόμματός του. Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλελεύθεροι κυβέρνησαν στη Δανία στα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL