Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εγκαλούνται στη Χάγη Ε.Ε. και κυβερνήσεις / Προσχεδιασμένο έγκλημα στην κεντρική Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εγκαλούνται στη Χάγη Ε.Ε. και κυβερνήσεις / Προσχεδιασμένο έγκλημα στην κεντρική Μεσόγειο

«Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό ώστε να λογοδοτήσουν για χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως από την Αφρική, που χάθηκαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του δικαστηρίου.

Στη μήνυση των 242 σελίδων που κατέθεσαν ο Χουάν Μπράνκο, στενός σύμβουλος του Τζούλιαν Ασάνζ και των WikiLeaks, και ο Ισραηλινός δικηγόρος και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Παρίσι Ομέρ Σχατζ, εγκαλούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως τους Ματέο Ρέντζι, Πάολο Τζεντιλόνι, Ματέο Σαλβίνι, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, για τις πολιτικές που ακολούθησαν στο μεταναστευτικό από το 2014 έως σήμερα.

Οι δύο ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και τα μέλη τους "δεν διέπραξαν προσωπικά τα εγκλήματα. Αλλά γνώριζαν την παράνομη και εγκληματική φύση των αποφάσεων και των παραλείψεων που μπορεί να αποτελούν εγκλήματα σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της Συμφωνίας της Ρώμης [που αποτελεί από τα ιδρυτικά νομικά ντοκουμέντα του Ποινικού Δικαστηρίου]. Το γνώριζαν, το οργάνωσαν και διευκόλυναν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής" σημειώνεται στη μήνυση.

Με τη μήνυσή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης οι δύο ακτιβιστές ζητούν την καταδίκη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των υπεύθυνων πρωθυπουργών και υπουργών που αποφάσισαν τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2014, γιατί αυτή είχε ως στόχο «να θυσιάσει τις ζωές των μεταναστών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη θάλασσα, με μοναδικό στόχο να αποτρέψει άλλους που αναζητούν ένα σίγουρο καταφύγιο στην Ευρώπη». Οι μηνυτές αναφέρονται στη μετάβαση από την "Επιχείρηση Mare Nostrum" στην επιχείρηση "Τρίτων" και επικαλούνται σειρά εγγράφων από τα οποία προκύπτει πως οι αξιωματούχοι γνώριζαν για τις συνέπειες που θα είχε η αλλαγή της στρατηγικής.

Με την πολιτική αυτή «η κεντρική Μεσόγειος μετατράπηκε στη μεταναστευτική οδό με τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο, αφού από την 1ηΙανουαρίου του 2014 έως το τέλος του 2017 πνίγηκαν περισσότεροι από 14.500 μετανάστες στη Μεσόγειο. Κι από το 2016 έως το 2018 πάνω από 40.000 άτομα παρεμποδίστηκαν και μεταφέρθηκαν με τη βία στα κέντρα κράτησης και βασανισμών στη Λιβύη», υποστηρίζουν στη μήνυσή τους οι δύο ακτιβιστές, καταγγέλλοντας επίσης ότι «μέσω ενός σύνθετου μίγματος νομοθετημάτων, διοικητικών αποφάσεων και τυπικών συμφωνιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη της προσέφεραν στην Ακτοφυλακή της Λιβύης υλική και στρατηγική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών, της εκπαίδευσης και της ικανότητας να έχει τη διοίκηση και τον έλεγχο». Μια στρατηγική απόφαση που επέτρεψε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διώξουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από την κεντρική Μεσόγειο και να παρακάμψουν το διεθνές δίκαιο των θαλασσών.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι η «Επιχείρηση Τρίτων», που αντικατέστησε το "Mare Nostrum", αποτέλεσε το βασικό σημείο της στροφής της ευρωπαϊκής πολιτικής που αποδεικνύει την «πρόθεση για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν». Ο δραστικός περιορισμός του εύρους των επιχειρήσεων διάσωσης είχε ως αποτέλεσμα «να προκληθεί ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο, να πραγματοποιηθούν επαναπροωθήσεις δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που προσπάθησαν να το σκάσουν από τη Λιβύη, οδηγώντας τους στο επόμενο στάδιο σε κατάσταση αυτοκτονίας, εγκλεισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, κράτησης, σκλαβοποίησης, βασανιστηρίων, βιασμών, διώξεων και άλλων απάνθρωπων πράξεων εναντίον τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL