Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ανάποδος Κόσμος / Η Τράμπβιλ μπορεί να περιμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Η Τράμπβιλ μπορεί να περιμένει

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα μικρό συριακό χωριό, το Κανάμπε, με λιγότερες από πεντακόσιες ψυχές που είχαν την ατυχία να ζουν στα υψίπεδα του Γκολάν. Όταν το Ισραήλ κατέλαβε το Γκολάν στον πόλεμο του 1967, το χωριό ερήμωσε. Ο ισραηλινός στρατός καθάρισε την περιοχή από τις νάρκες και το 1991 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Εβραίοι έποικοι από τη Σοβιετική Ένωση, φτιάχνοντας ακόμα έναν παράνομο οικισμό στα κατεχόμενα, το Κιφά Αλόν.

Αυτόν τον εποικισμό... έταξε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στον καλό του φίλο, τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συμβολική κίνηση ανταπόδοσης για την πολύτιμη στήριξη που έδωσε στον ίδιο και στο Ισραήλ ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στα χνάρια των κατακτητών της Άγριας Δύσης που τόσο θαυμάζει ο Τραμπ, ο Νετανιάχου θα θεμελίωνε έναν νέο οικισμό με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, μια... Τράμπβιλ του Γκολάν, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή -ο οποίος εγκαταστάθηκε πέρυσι στην Ιερουσαλήμ, σε παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας- υπουργών, βουλευτών και βέβαια της ηγεσίας των εποίκων.

Όμως, τα σχέδια χάλασαν και θα πρέπει να περιμένουν, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, γιατί ο Νετανιάχου κέρδισε μεν τις εκλογές τον Απρίλιο, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και το Ισραήλ θα ξαναπάει στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς Μπίμπι» δεν κατάφερε να φέρει στο δικό του «μαντρί» τον ακροδεξιό εθνικιστή Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και τις πέντε πολύτιμες έδρες του κόμματος Ίσραελ Μπεϊτένου. Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Λίμπερμαν -πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος τα είχε σπάσει με τον πρωθυπουργό λόγω της... ήπιας πολιτικής στη Γάζα-, δεν έλαβε εγγυήσεις πως θα επιβληθεί διά νόμου στους σπουδαστές των θρησκευτικών σχολών (γιεσίβα) να υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία όπως όλοι οι υπόλοιποι Ισραηλινοί αντί να εξαιρούνται επειδή είναι τόσο... προσηλωμένοι στα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ο Λίμπερμαν είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα αρχής από το οποίο δεν κάνει πίσω, παρότι το νομοσχέδιο για στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων σπουδαστών θα ήταν ικανός λόγος για να εγκαταλείψουν τον Νετανιάχου άλλοι επίδοξοι εταίροι από το στρατόπεδο της θρησκευτικής Άκρας Δεξιάς. Πιθανώς ο Λίμπερμαν δεν έπεισε ούτε το τελευταίο... παρδαλό κατσίκι του Ισραήλ, που παρακολουθεί άλλοτε με οργή και άλλοτε στωικά την προσπάθεια του Νετανιάχου να ξεφύγει από την τσιμπίδα της Δικαιοσύνης για μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς.

Την καλύτερη, ίσως, απάντηση έδωσε μέσα στην Κνεσέτ (Βουλή) ο Αϊμάν Οντέχ, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Χαντάς (Δημοκρατικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Ισότητα). «Ο Νετανιάχου μου ζήτησε στήριξη στον νόμο για την αμνηστία (του) και δίνει για αντάλλαγμα την απόσυρση από τα κατεχόμενα, ίσα πολιτικά και εθνικά δικαιώματα, αναγνώριση της Νάκμπα (Μεγάλη Καταστροφή του 1948) καθώς και αποκατάσταση των ιστορικών λαθών" είπε ο επικεφαλής της συμμαχίας του ισραηλινού Κ.Κ. με αριστερές οργανώσεις που εκπροσωπούν σημαντικό τμήμα του παλαιστινιακού λαού μέσα στο Ισραήλ.

Και γέλασε πικρά κάθε πικραμένος, ακόμα και οι έποικοι στο Κιφά Αλόν, που μπορούν πάντως να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο για την... Τράμπβιλ. Τι είναι, άλλωστε, λίγοι μήνες καθυστέρηση στην παρουσίαση του «μεγάλου ντιλ» στο Παλαιστινιακό που ετοιμάζει ο Εβραίος γαμπρός του Τραμπ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL