Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Συνεργασία", όχι συγκυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συνεργασία", όχι συγκυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε «να βάλει δύο ή τρεις» υπουργούς άλλου κόμματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να προχωρήσει σε έναν συνασπισμό με το κόμμα αυτό, εκτιμώντας ότι θα διατηρεί μια καθαρά μονοκομματική κυβέρνηση. Με πιο απλά λόγια οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ δέχονται τη συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή της… Αριστεράς, προειδοποιώντας το Unidas Podemos ότι «κανείς δεν θα καταλάβαινε» την απειλή σας να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές εάν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Ο συνασπισμός είναι ένας όρος που δεν μας αρέσει» τόνισε ο γραμματέας Οργανωτικού, υπουργός και δεύτερος στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Λουίς Άβαλος εκτιμώντας ότι «κάποια στιγμή μπορεί να συμπεριληφθούν (σ.σ.: στην κυβέρνηση) μέλη άλλων οργανώσεων, στην περίπτωση αυτή του Podemos, αλλά χωρίς τη μορφή του συνασπισμού», δηλαδή χωρίς την ύπαρξη μιας προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διευκρίνισαν ότι οι υπουργοί αυτοί μπορεί να είναι ηγετικά στελέχη του Podemos ή ανεξάρτητοι που θα τους έχει προτείνει το Podemos.

«Ένας συνασπισμός θα είχε έννοια εάν τα δύο κόμματα είχαν την απόλυτη πλειοψηφία» συμπλήρωσε ο Άβαλος διευκρινίζοντας ότι «χρειάζονται και άλλες μη αντιδραστικές δυνάμεις» και ως εκ τούτου το Unidas Podemos «αποτελεί τον πρωταρχικό προγραμματικό συνεταίρο».

Για τον Άβαλος τα δύο κόμματα «δεν άρχισαν ακόμη να μιλάνε γι’ αυτό», αλλά «αυτό που μας φαίνεται πιο σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε σε προγράμματα κοινωνικής μεταρρύθμισης και όχι στην παρουσία στην κυβέρνηση. Προτιμούμε να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε πριν από το ποιοι θα το κάνουν», επιμένοντας ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει «μια κυβέρνηση με σοσιαλιστική κατεύθυνση», γιατί «πιστεύουμε ότι είναι πιο επαρκής και ότι θα είναι καλύτερα για το Podemos».

Δημοσκόπηση για τα σενάρια συνεργασίας

Η αλήθεια είναι ότι το 45% των Ισπανών θέλει μια κυβέρνηση συνασπισμού και το 50% από αυτούς με το Unidas Podemos, ενώ μόλις το 38% επιθυμεί μια μονοκομματική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS). Το 5,5% θέλει την επιστροφή στις κάλπες εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δύο προοδευτικά και αριστερά κόμματα.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναρριχήθηκε στο 36,5% της πρόθεσης ψήφου και πως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα κατέρρευσε με 11,4% στην τέταρτη θέση, μετά οι πολίτες με 16,3% και το Unidas Podemos με 12,3%, ενώ το Vox φαίνεται να βουλιάζει στο 5,3%.

Ο Ερεχόν στη μάχη της Μαδρίτης

Την ίδια στιγμή ο Ινίχο Ερεχόν, πρώην Νο 2 στην ηγεσία του Podemos και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, φαίνεται ότι εργάζεται για να αποτρέψει την επιστροφή της Δεξιάς μαζί με τους φασίστες του Vox στον Δήμο της Μαδρίτης και να διακόψει την άλωση της Περιφέρειας της Μαδρίτης από το διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα, ανοίγοντας τις πόρτες της συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές και τους Πολίτες.

«Θα προσφέρουμε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πολίτες μια συμφωνία για να μην εξαρτώνται ο δήμος και η Περιφέρεια της Μαδρίτης από το Vox» τόνισε ο Ερεχόν υπογραμμίζοντας ότι «θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας, για να καταφέρουμε να έχουμε στη Μαδρίτη μια δημοτική και μια περιφερειακή αρχή χωρίς το Λαϊκό Κόμμα και να αφήσουμε εκτός των αυτοδιοικητικών αρχών το Vox».

Ο Ερεχόν, που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης του «Περισσότερο Μαδρίτη», αποκάλυψε ότι «έγιναν συζητήσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έγιναν διαγώνιες συζητήσεις, όχι άμεσες, με τους Πολίτες και δοκιμάζουμε την προοπτική να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει τον Δήμο και την Περιφέρεια της Μαδρίτης» εκτιμώντας ότι η Μανουέλα Καρμένα πρέπει να επανεκλεγεί δήμαρχος γιατί το ψηφοδέλτιό της ήρθε πρώτο στις εκλογές.

Ο Ερεχόν απέκλεισε επίσης τη μετατροπή του «Περισσότερο Μαδρίτη» σε εθνικό κόμμα και άσκησε κριτική για τη φθίνουσα πορεία του Podemos, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό των Πολιτών ενισχύεται η τάση που δεν θέλει κανενός είδους συνεργασία με το Vox.

Τα σενάρια της Βαρκελώνης

Στη Βαρκελώνη η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας και υποψηφίου δημάρχου των Πολιτών Μανουέλ Βαλς για στήριξη της επανεκλογής της Άντα Κολάου από τον ίδιο -και μάλιστα χωρίς κανέναν όρο- και τους Καταλανούς Σοσιαλιστές του PSC δίχασε το κινηματικό ψηφοδέλτιο της Κολάου Barcelona En Comu.

Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτρέψουν στον αποσχιστή υποψήφιο Έρνεστ Μαραγκάγ να ασκήσει καθήκοντα δημάρχου, αφού πήρε 5.000 ψήφους παραπάνω από το ψηφοδέλτιο της Αριστερας, και την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση του Βαλς ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει στους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Η Κολάου ευχαρίστησε τον Βαλς για την προσφορά του, αποφεύγοντας να πει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η Κολάου προωθεί τον σχηματισμό μιας προοδευτικής δημοτικής αρχής με τη συμμετοχή της αποσχιστικής Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC) και των Σοσιαλιστών της Καταλωνίας.

Ο ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα κατήγγειλε τον Βαλς γιατί δήλωσε τη στήριξή του στην Κολάου, ενώ οι Σοσιαλιστές και το ERC δεν έχουν σχέσεις εξαιτίας των διαφωνιών τους για το καταλανικό, με τη βάση της Κολάου να είναι διχασμένη στο καταλανικό ζήτημα. Η Κολάου δήλωσε στον Μαραγκάγ ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία στον Δήμο της Βαρκελώνης που θα συμπεριλαμβάνει το δεξιό αποσχιστικό JxCat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL