Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ισπανία / Ισπανία: Ελιγμοί Σάντσεθ με τον αέρα του νικητή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Ελιγμοί Σάντσεθ με τον αέρα του νικητή

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τον ηγέτη του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας «να αναθεωρήσει» την ιδέα του για τη συμμετοχή της Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η Αριστερά είδε μια μείωση των ευρωβουλευτών της και την απώλεια όλων των μεγάλων δήμων που είχε, με εξαίρεση το Κάδιθ.

«Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν άλλαξαν… Οι Ισπανοί δεν σκέφτονταν την κυβέρνηση όταν ψήφισαν για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους» ήταν η άμεση απάντηση από το Unidas Podemos, που επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση μιας στρατηγικής κυβερνητικής συμμαχίας μιας θητείας με τη συμμετοχή υπουργών της Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ ζήτησε επίσης έμμεσα από τους Πολίτες να συνεργαστούν για τον σχηματισμό τεσσάρων τοπικών κυβερνήσεων, για να αποφύγει τη συμμαχία των Πολιτών με τη Δεξιά και τους φασίστες του Vox.

Παζάρι για δημάρχους σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Την ίδια στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφευχθεί η επιστροφή της Δεξιάς με τη στήριξη του φασιστικού Vox στον δήμο της Μαδρίτης, ενώ οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να στηρίξουν μια συνεργασία με τον Ινίχο Ερεχόν και τους Πολίτες για να διώξουν τη Δεξιά από το παραδοσιακό της φέουδο, την Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Η απερχόμενη κινηματική δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα εκτιμά ότι με τους 19 δημοτικούς συμβούλους της έχει τη μεγαλύτερη δημοτική παράταξη και ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες συμμαχίες μπορεί να αναλάβει εκείνη τη δημοτική αρχή, βάσει της αρχής ότι ο δήμαρχος εκλέγεται από το ψηφοδέλτιο που πήρε τις περισσότερες ψήφους. Οι Σοσιαλιστές έχουν 9 δημοτικούς συμβούλους και προτίθενται να διαπραγματευτούν με τους Πολίτες, που έχουν 11, την εκλογή της υποψηφίας δημάρχου των Πολιτών, αλλά θα χρειαστούν την απίθανη στήριξη της Καρμένα. Το Λαϊκό Κόμμα έχει 15 και το Vox 4 δημοτικούς συμβούλους. Οι Πολίτες, που ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνονται -προς το παρόν- διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους φασίστες του Vox, παρόλο που θα είχαν μια άνετη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης.

Στη Βαρκελώνη ο υποψήφιος δήμαρχος των Πολιτών και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς πρότεινε στήριξη "άνευ όρων" στην απερχόμενη δήμαρχο της Αριστεράς Άντα Κολάου (που ήρθε δεύτερη με διαφορά μόλις 5.000 ψήφων από τον υποψήφιο δήμαρχο των εθνικιστών της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC Ερνεστ Μαραγκάγ) για να αποτρέψει την εκλογή αποσχιστή δημάρχου στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καλώντας μάλιστα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας να τον ακολουθήσει. «Συχνά στην πολιτική πρέπει να ξέρεις να επιλέγεις το μικρότερο κακό», τόνισε ο Βαλς, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει «καμία διαπραγμάτευση, καμία συμφωνία, αλλά μια δήλωση αρχών». «Τώρα πρέπει να αναλάβει δράση [η Κολάου]» συμπλήρωσε ο καταλανικής καταγωγής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο ο Μαραγκάγ όσο και η Κολάου έχουν από 10 συμβούλους. Η Κολάου ζήτησε τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων με τον Μαραγκάγ και τους Σοσιαλιστές, που έχουν 8 δημοτικούς συμβούλους, αλλά οι δύο παρατάξεις δεν επικοινωνούν μεταξύ τους εξαιτίας των διαφορών τους για το καταλανικό. Ο Βαλς έχει 6 δημοτικούς συμβούλους από τους 21 που χρειάζεται η Κολάου για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL