Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ισπανία / Ισπανία: Αυτοκριτική και γκρίνια στην Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Αυτοκριτική και γκρίνια στην Αριστερά

Τον ασκό του Αιόλου... των συμμαχιών άνοιξαν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ισπανία, με τους Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos να προωθούν αμοιβαία τη στρατηγική τους συνεργασία για να διασφαλίσουν τον έλεγχο των περισσότερων περιφερειών και δήμων, ενώ τμήμα των Σοσιαλιστών εξετάζει ευκαιριακές συμμαχίες με τους Πολίτες για να μην αφεθούν περιφέρειες και δήμοι στο Λαϊκό Κόμμα και το φασιστικό Vox. Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τους Σοσιαλιστές να εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στον Ιούνιο.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Unidas Podemos στις ευρωεκλογές και η απώλεια των «Δήμων της Αλλαγής» άνοιξαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό, με τον Ιγκλέσιας να ζητά τη δημιουργία ενός «προοδευτικού κυβερνητικού μπλοκ» σε όλα τα επίπεδα και τον «σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού». Αρνούμενος να παραιτηθεί, ο Ιγκλέσιας έκανε αυτοκριτική αναγνωρίζοντας μια σειρά λαθών της Αριστεράς, και κυρίως τη χωρίς νόημα παρουσίαση διαφορετικών ψηφοδελτίων στους δήμους και στις περιφέρειες από το Podemos και την Ενωμένη Αριστερά, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον νέο σχηματισμό του Ινίχο Ερεχόν και της Μανουέλα Καρμένα, που διεκδίκησαν ανεπιτυχώς την Περιφέρεια και τον Δήμο της Μαδρίτης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η διάσπαση μας κάνει να χάνουμε, ενώ η άθροιση (ενότητα) πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας» συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

Τα δύο κόμματα της Αριστεράς έμειναν εκτός των τοπικών Κοινοβουλίων ορισμένων περιφερειών γιατί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του ληστρικού εκλογικού νόμου από τη στιγμή που κατέβαιναν με διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Οι πιο αισιόδοξοι περιμένουν το τρίτο συνέδριο του Podemos ελπίζοντας σε μια ουσιαστικά αδύνατη επιστροφή του Ερεχόν στο κόμμα. Για τον Ιγκλέσιας η Αριστερά «έδειξε προς τα έξω ότι την ενδιέφεραν περισσότερο οι καρέκλες, παρά το πρόγραμμα». Ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, από τους ιδρυτές του Podemos, επιτέθηκε στον Ερεχόν εκτιμώντας ότι «οι υπόνομοι τον έπεισαν να τα σπάσει με το Podemos», για να διερωτηθεί: «Άξιζε τον κόπο, Ινίχο;».

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν αναγνώρισε κι αυτός λάθη τακτικής και στρατηγικής και κυρίως την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, ενώ ζήτησε από το Unidas Podemos τη στρατηγική και προγραμματική συνεργασία με τους Σοσιαλιστές χωρίς την αναγκαία συμμετοχή του Unidas Podemos στη νέα κυβέρνηση Σάντσεθ, σε αντιδιαστολή με τον Ιγκλέσιας, που, παρά τα αρνητικά για το Unidas Podemos εκλογικά αποτελέσματα, επιμένει στην είσοδο του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.

«Η στρατηγική της ενότητας δεν είναι μια πανάκεια, αλλά έξω από αυτή τη στρατηγική το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο. Έχουμε ένα δομικό πρόβλημα και μια εκλογική πτώση εδώ και αρκετούς μήνες... Χάνουμε περισσότερους ψήφους εάν πάμε ξεχωριστά» τόνισε ο Γκαρθόν.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα ζήτησε την παραίτηση του Γκαρθόν και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εξαιτίας της «αποτυχημένης στρατηγικής» του, επιμένοντας ότι η Ενωμένη Αριστερά θα πρέπει να έχει μια αυτόνομη παρουσία, διαλύοντας τη συμμαχία της με το Podemos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL