Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Τελεσίγραφο Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελεσίγραφο Σαλβίνι

Οι κερδοσκόποι των αγορών "χτύπησαν" για άλλη μια φορά την Ιταλία, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν και σε μια σοβαρή πολιτική κρίση εξαιτίας της διαρκούς αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που είδαν τους ρόλους τους και το βάρος τους μέσα στην κοινωνία να αντιστρέφεται στις ευρωεκλογές, παρ’ όλο που στη Βουλή το Κίνημα Πέντε Αστέρων διατηρεί τις διπλάσιες έδρες από τη Λέγκα.

Τα ιταλικά spreads έφθασαν τις 290 μονάδες βάσης και το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε στον απόηχο της αναμενόμενης επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιθανές κυρώσεις στην Ιταλία, για υπερβολικό χρέος, που ενίσχυσαν τις κερδοσκοπικές κινήσεις για ένα σχετικά απίθανο Italexit. Την ίδια στιγμή ο νέος "σατράπης" της χώρας Ματέο Σαλβίνι έδινε ένα λεπτομερές τελεσίγραφο στον κυβερνητικό του εταίρο Λουίτζι Ντι Μάιο απειλώντας τον με προσφυγή στις κάλπες εάν έως τις 15 Ιουλίου δεν έχει πει «έξι Ναι»:

* Στην ενιαία φορολογία (Flat Tax), που οι οικονομολόγοι της Λέγκας κατέγραψαν "μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ στα 30 δισ.".

* Στο δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια, που, εκτός από τα πρόστιμα σε όσους σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, προβλέπει την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και τους οίκους ευγηρίας.

* Στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων υποδομής, ανοίγοντας επιμελώς τις πόρτες στις εταιρείες της μαφίας.

* Στη φορολογική μεταρρύθμιση και στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

* Στη συνέχιση των έργων για το τρένο μεγάλης ταχύτητας Τορίνου - Λυών (TAV).

* Στην αυτονομία των περιφερειακών συστημάτων της Υγείας, της Παιδείας και των υπηρεσιών, που θα δημιουργήσει μια Ιταλία πολλών ταχυτήτων.

Προειδοποίηση Μοσκοβισί

Ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε χθες από τη Λισσαβώνα την Ιταλία: «Ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Εάν μια χώρα, κάποια στιγμή, είναι εντελώς εκτός κανόνων, δεν συμμερίζεται τους κανόνες, θα υπάρξουν κυρώσεις» καθιστώντας σαφές στη Ρώμη ότι η Κομισιόν «θα μπορούσε να ζητήσει συμπληρωματικά μέτρα», παρ’ όλο που ο ίδιος συνεχίζει να δηλώνει ότι είναι κατά των κυρώσεων.

Ο Σαλβίνι πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι «το spread αυξάνεται όταν κάποιος έχει συμφέρον να δεσμεύονται οι Ιταλοί από τους παλιούς κανόνες» καταγγέλλοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα «κινδυνολογεί με το spread, λες και η ψήφος των Ιταλών την Κυριακή δεν ήταν ελεύθερη, λες και όποιος ψήφισε τη Λέγκα ήθελε την άνοδο του spread».

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Στις μερικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η Δεξιά και η Λέγκα κέρδισαν από το Δημοκρατικό Κόμμα την Περιφέρεια του Πιεμόντε - Τορίνου, με αποτέλεσμα η Δεξιά να ελέγξει όλες τις Περιφέρειες της Βορείου Ιταλίας. Η Κεντροαριστερά κατάφερε να κερδίσει 6 και η Δεξιά 5 πρωτεύουσες επαρχιών από τον πρώτο γύρο, ενώ σε δύο Κυριακές θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος σε άλλους 16 δήμους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να επιβεβαιώσει την ιστορική κυριαρχία του στη Φλωρεντία, το Μπάρι, το Λέτσε, τη Μπέργκαμο, το Πέζαρο και τη Μόντενα, ενώ η Δεξιά κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο των πρώην «κόκκινων» φέουδων της Περούτζια και του Ουρμπίνο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σαλβίνι είναι ο μόνος που είδε τις ψήφους της Λέγκας να αυξάνονται σε ποσοστά και πραγματικούς αριθμούς στις ευρωεκλογές, αδιαφορώντας για την αύξηση της αποχής. Το Δημοκρατικό Κόμμα, που εκτινάχθηκε στο 22,69% από το 18,76% των βουλευτικών εκλογών, έχασε πάνω από 100.000 ψήφους από τον Μάρτιο του 2018, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε με πτώση 5,8 εκατομμυρίων ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL