Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Το παιχνίδι του στέμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παιχνίδι του στέμματος

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η νέα Ευρωβουλή θα συνεχίσει να έχει φιλοευρωπαϊκό πρόσημο σε συνέχεια των προχθεσινών ευρωεκλογών. Ωστόσο, ο κατακερματισμός του προσεχούς Κοινοβουλίου, η άνοδος των λαϊκιστών, των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών και κυρίως η διαφαινόμενη κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία προκαλούν ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την επόμενη μέρα.

Σήμερα έχουν το πρώτο τους ραντεβού στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να κηρύξουν την έναρξη του “παιχνιδιού του στέμματος” για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το εγχείρημα φαίνεται πως θα έχει μια παραπάνω δυσκολία αυτή τη φορά, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλέξουν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους ή/και με τους Πράσινους, που βγήκαν εξαιρετικά κερδισμένοι από τις προχθεσινές εκλογές.

Το μήνυμα της κάλπης -όπως παραδέχτηκαν όλοι οι υποψήφιοι των κομμάτων- ήταν ένα χτύπημα κατά της απόλυτης κυριαρχίας του δικομματισμού και παράλληλα η επείγουσα ανάγκη να γίνει η δράση για το κλίμα το επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την επίτευξη πλειοψηφίας στη νέα Ευρωβουλή, ενώ και η αυξημένη προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες (ξεπέρασε το 50% και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών) θα μπορούσε να θεωρηθεί “μομέντουμ” για την Ε.Ε., παρά την ταυτόχρονη άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. “Οι λαϊκιστές δεν κέρδισαν αυτές τις εκλογές. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κέρδισαν. Αυτοί που θέλουν να εργαστούν εντός και υπέρ της Ευρώπης” δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι συνολικά οι ευρωσκεπτικιστές, λαϊκιστές και ακροδεξιοί, παρ’ όλο που δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για θεαματική άνοδο, θα αποτελούν το ένα τέταρτο της αυριανής Ευρωβουλής (τουλάχιστον μέχρι να αποχωρήσουν οι Βρετανοί), κάτι που δείχνει πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. κουμάντο κάνει ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι και ότι ο παντοδύναμος στην Ουγγαρία Βικτόρ Όρμπαν θα παραμείνει στην οικογένεια του ΕΛΚ, αφού oι 13 έδρες που κέρδισε δεν είναι καθόλου αμελητέες για το κεντροδεξιό κόμμα που συνολικά έχασε από τις προηγουμένες ευρωεκλογές περί τις 37 έδρες. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωσκεπτικιστές, οι λαϊκιστές και οι ακροδεξιοί ναι μεν αυξάνουν τη δύναμή τους, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων κατά τον προσεχή κύκλο εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προεδρία της Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων, το “παζάρι” που ξεκινά επί της ουσίας σήμερα μπορεί να θεωρείται δύσκολο, ωστόσο υπάρχουν ήδη κάποια βασικά δεδομένα στα οποία θα στηριχτεί.

Κατ' αρχάς, είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες βγαίνουν λαβωμένοι από την προχθεσινή μάχη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε αναμονή της κατάρρευσης της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιαλιστών μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι δεύτεροι και την πιθανή αποχώρησή τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν και παρουσιάστηκε ως η τελευταία ελπίδα για την αναγέννηση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, τερμάτισε δεύτερος πίσω από τη Μαρίν Λεπέν. Η σημερινή συζήτηση, λοιπόν, θα είναι πιθανότατα νωχελική και χωρίς ιδιαίτερο έρεισμα για όσους προσέβλεπαν σε έναν πρόεδρο εκτός διαδικασίας spitzenkandidaten. Το επόμενο ραντεβού είναι στη σύνοδο κορυφής στις 20 και 21 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, καθώς στην πρώτη ολομέλεια του Ε.Κ. στις 2 Ιουλίου θα λάβει χώρα η ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Ευρωβουλής και στα μέσα του μήνα για τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θα πολεμήσουν την πρωτοκαθεδρία του ΕΛΚ μετά τις απώλειες που υπέστη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καταλήξει πρόεδρος της Επιτροπής ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ από... ατύχημα. Σε αυτό, εκτιμούν κάποιοι παρατηρητές στις Βρυξέλλες, θα παίξουν ρόλο και τα ανταλλάγματα που είναι διατεθειμένη η κεντροδεξιά παράταξη να δώσει σε όσους συμμετάσχουν στην επόμενη συμμαχία. Είτε είναι σε μορφή προσφοράς θέσεων σε Φιλελεύθερους και Πράσινους είτε προγραμματικών δεσμεύσεων ειδικά αναφορικά με τη δράση για το κλίμα.

Η Αριστερά, τέλος, μπορεί να βγήκε χαμένη από τις προχθεσινές εκλογές με αποτέλεσμα ο ρόλος της να είναι πιθανότατα μειωμένος στις όποιες διαβουλεύσεις, ωστόσο ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανς Τιμερμανς δεν παρέλειψε να κάνει σαφές άνοιγμα προς την αριστερή πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου, τουλάχιστον αναφορικά με την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL