Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ιταλία / Ιταλία: Το τάμα του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Το τάμα του Σαλβίνι

«Ευχαριστώ αυτή που είναι ψηλά, που δεν βοηθά τον Ματέο Σαλβίνι ή τη Λέγκα, βοηθά την Ιταλία και την Ευρώπη να ξαναβρούν την ελπίδα, την υπερηφάνεια, τις ρίζες, την εργασία, την ασφάλεια. Δεν έκανα ποτέ ένα τάμα στην άγια καρδιά της Παναγίας ή για την επιτυχία κάποιου κόμματος, αλλά για το μέλλον μιας χώρας και μιας ηπείρου» τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι φιλώντας ένα σταυρουδάκι, που είχε και την εικόνα της Παναγίας, χρησιμοποιώντας το σύμβολο των Καθολικών και της «χριστιανικής Ευρώπης» του για να πανηγυρίσει τη νίκη στις ευρωεκλογές.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Σαλβίνι μετέτρεψε τη ρατσιστική και φασιστοειδή Λέγκα του σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος επανέλαβε τρεις φορές ότι δεν θέλει να κάνει κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το Κ5Α του Λουίτζι Ντι Μάιο, αλλά θα συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί. Παράλληλα, εκτίμησε πως το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με λαϊκή εντολή στη Λέγκα να μειώσει τη φορολογία και να δώσει μάχη στην Ε.Ε. για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε, καθιστώντας σαφές ότι ο Σαλβίνι μετατράπηκε την Κυριακή το βράδυ σε ένα είδος σατράπη της Ιταλίας, ενώ ο Ντι Μάιο χρέωσε την ήττα στην... αποχή και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μου ζήτησε να παραιτηθώ. Το [κυβερνητικό] συμβόλαιο δεν αλλάζει».

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι κατάφερε, ίσως χάρη στον φόβο του Σαλβίνι, να δώσει μια μικρή νίκη με άνοδο 4% για το Δημοκρατικό Κόμμα σε σχέση με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών, απομακρύνοντας κάθε προσπάθεια ρεβάνς από τον Ματέο Ρέντζι και το περιβάλλον του, προβάλλοντας ταυτόχρονα το Δ.Κ. ως εναλλακτική επιλογή έναντι του Σαλβίνι και των δυνάμεων της Δεξιάς και μάλιστα από τη στιγμή που μετατράπηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα οδηγώντας στην τρίτη θέση το Κ5Α.

Η Λέγκα του Σαλβίνι εκτινάχθηκε στο 34,33%, με 9,15 εκατομμύρια ψήφους, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου του 2018, το Δημοκρατικό Κόμμα σημείωσε άνοδο στο 22,69%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε στο 17,07%, με αποτέλεσμα να χάσει 15% από το 32% ή σχεδόν 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε έναν χρόνο!

Η Φόρτσα Ιτάλια ανέκαμψε στο 8,79% μετά την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην... ενεργή πολιτική (με έδρα στην Ευρωβουλή), οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας σημείωσαν άνοδο στο 6,46%, ενώ εκτός Ευρωβουλής έμεινε το «Περισσότερο Ευρώπη» της πρώην επιτρόπου Έμα Μπονίνο με 3,09%, η Πράσινη Ευρώπη με 2,29% και η Αριστερά με 1,74%. Οι φασίστες της Casa Pound πήραν 0,33% και αυτοί της Forza Nuova 0,15%. Η συμμετοχή έφτασε στο 56,29% ή στα 27,65 από τα 49,13 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Η Λέγκα κατάφερε να έρθει πρώτο κόμμα στο Ριάτσε του κινηματικού πρώην δημάρχου Μίμο Λουκάνο με 30,7%, στο γειτονικό Ροσάρνο -την ιταλική Μανωλάδα- εκτινάχθηκε στο 35,33%, ενώ στο νησί σύμβολο της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών, τη Λαμπεντούζα, η Λέγκα αναρριχήθηκε στο 45,85%, αλλά με την αποχή στο 73,3%!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL