Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ινδία / Ινδία: Νίκη του εθνικιστή πρωθυπουργού Μόντι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ινδία / Ινδία: Νίκη του εθνικιστή πρωθυπουργού Μόντι

Μια ακόμη ένδειξη ότι η άνοδος των δυνάμεων του εθνικισμού δεν είναι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία αποτελεί η θριαμβευτική νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ινδίας.

Έπειτα από μια μαραθώνια εκλογική διαδικασία, που άρχισε στις 11 Απριλίου και χωρίστηκε σε επτά φάσεις στο γιγαντιαίο κράτος της Νότιας Ασίας, ήρθε χθες η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων με τα πρώτα από αυτά να δίνουν ένα σαρωτικό προβάδισμα στο BJP. Πιο, συγκεκριμένα, οι ινδουιστές εθνικιστές εξασφάλιζαν μεγάλο προβάδισμα σε 277 εκλογικές περιφέρειες από τις 577 στις οποίες αναδεικνύονται μέλη της κάτω Βουλής.

Αν η τάση επιβεβαιωθεί, το BJP, που μέχρι σήμερα κυβερνούσε την Ινδία χάρη στην υποστήριξη μικρότερων κομμάτων, θα εξασφαλίσει με μεγάλη άνεση την αυτοδυναμία.

Ο βασικός του αντίπαλος του, το Κόμμα του Κογκρέσου που για δεκαετίες διαμόρφωσε την πολιτική της Ινδίας με το κοσμικό του όραμα, φαίνεται να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι, που αναδείχθηκε στην εξουσία με έναν για πολλούς απρόσμενο θρίαμβο το 2014, οδεύει επομένως σε μία ακόμα θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Χαρισματικός ομιλητής, ο Μόντι πρόβαλε τον εαυτό του ως υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων και έκανε συστηματική προσπάθεια να μετατρέψει τις εκλογές σε προσωπικό του δημοψήφισμα.

Η τακτική του μάλλον δικαιώθηκε. Με βάση τα έξιτ πολ, το ένα τρίτο των Ινδών που ψήφισαν το BJP δήλωσαν ότι το έκαναν για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον πρωθυπουργό.

Το Κόμμα του Κογκρέσου -η δημοτικότητα του οποίου υποχώρησε αισθητά μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με αφορμή τη διένεξη του Κασμίρ- αναγνώρισε την ήττα του. “Οι ενδείξεις είναι σαφείς” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ραχούλ Γκάντι. “Η αντιπολίτευση πρέπει να αναζητήσει έναν καλύτερο τρόπο να νικήσει το BJP” σημείωσε.

Με ανησυχία υποδέχτηκαν, ωστόσο, το αποτέλεσμα εκπρόσωποι μειονοτήτων της χώρας εκφράζοντας τον φόβο ότι η μεγάλη εκλογική νίκη θα ενθαρρύνει το BJP σε ακόμα πιο ακραία εθνικιστικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους υποψήφιους των εκλογών ήταν και μια ινδουίστρια μοναχή που δικάζεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση του 2008 που προκάλεσε τον θάνατο έξι μουσουλμάνων.

Το ινδικό χρηματιστήριο υποδέχτηκε πάντως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με ράλι. Οι δείκτες NSE και BSE ανέβηκαν σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 2014.

Ήταν επόμενο αφού πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων (ADR) έδειξε πως το BJP ήταν ο αποδέκτης του 73% των χορηγιών που έλαβαν τα κόμματα από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Τα έσοδα μεταφράστηκαν σε πολιτικές διαφημίσεις τεράστιας έκτασης. Το κυβερνών κόμμα δαπάνησε 260 εκατομμύρια ρουπίες για να προβάλει τα μηνύματα του στο Facebook, το Youtube, το Google και το Instagram, ενώ η διαφημιστική δαπάνη του Κόμματος του Κογκρέσου δεν ξεπερνούσε τα 35 εκατομμύρια ρουπίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL