Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ισπανία / Ισπανία: "Ανοίγματα" στην Καταλωνία από Σάντσεθ και Ιγκλέσιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: "Ανοίγματα" στην Καταλωνία από Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Με τη "διακριτική" παρουσία της αστυνομίας συνήλθε χθες σε σώμα το ισπανικό Κοινοβούλιο, καθώς οι προφυλακισμένοι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες που εξελέγησαν (τέσσερις βουλευτές και ένας γερουσιαστής) πήραν ολιγόωρη άδεια για να ορκιστούν και να επιστρέψουν στις φυλακές έξω από τη Μαδρίτη. Θερμή υποδοχή με ασπασμούς επιφύλαξε στους Καταλανούς κοινοβουλευτικούς ο επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλος Ιγκλέσιας, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντάλλαξε χειραψία με τον προφυλακισμένο ηγέτη της ERC Οριόλ Γιουνκέρας, ο οποίος του είπε ότι "πρέπει να μιλήσουμε”.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν την αποπομπή των προφυλακισμένων Καταλανών βουλευτών, επιμένοντας στη σκληρή, διχαστική γραμμή ενόψει και των ευρωεκλογών.

Όμως, σε μια κίνηση συμβολισμού, το κυβερνών κόμμα του σοσιαλιστή Σάντσεθ στήριξε για προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας δύο Καταλανούς πανεπιστημιακούς, τη Μεριτσέλ Μπατέτ και τον Μανουέλ Κρουθ, οι οποίοι θα αναλάβουν τα ηνία των δύο νομοθετικών σωμάτων. Την ίδια ώρα, οι 24 βουλευτές του ακροδεξιού VOX κάθονταν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα από τη εποχή του Φράνκο, ενώ ο ηγέτης του Σαντιάγκο Αμπασκάλ διεκδικούσε προκλητικά το έδρανο που προορίζεται για τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών. Από την πλευρά τους, σοσιαλιστές βουλευτές υποδέχθηκαν τους ακροδεξιούς φορώντας μπλουζάκια με τον Γκάσπερ, το φαντασματάκι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου που χρησιμοποίησε το VOX ως σύμβολο της ομοφοβικής προεκλογικής εκστρατεία του με αποτέλεσμα να γελοιοποιηθεί.

Η ανανέωση της πολιτικής ζωής της Ισπανίας με τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου είναι φανερή στη σύνθεση της νέας Βουλής. Έξι στους δέκα βουλευτές εξελέγησαν για πρώτη φορά, ενώ από τους 350 βουλευτές οι 164 είναι γυναίκες. Η χθεσινή ημέρα είχε ακόμα έναν συμβολισμό, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επιστροφή του Σάντσεθ στην ηγεσία των Σοσιαλιστών με την ψήφο της βάσης, που παράλληλα αποδοκίμασε τη στροφή των βαρόνων του κόμματος προς τη Δεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL