Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό Νότο η κάλπη της 26ης Μαΐου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό Νότο η κάλπη της 26ης Μαΐου

Οι ευρωεκλογές αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη έντονων πολιτικών διεργασιών στην Ιταλία και την Πορτογαλία, οδηγώντας ίσως και σε πρόωρες εκλογές, ενώ στην Ισπανία αναμένεται ότι θα παγιώσουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, προσφέροντας νέο οξυγόνο στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις με την εκδίωξη της Δεξιάς από όλες τις Περιφέρειες και όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας.

Σοσιαλιστές και Αριστερά θα κερδίσουν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ και το Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του Αλμπέρτο Γκαρθόν αναμένεται ότι θα διασφαλίσουν το δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου, διαγράφοντας από σχεδόν όλη την Ισπανία την παρουσία της Δεξιάς στις Περιφέρειες και τους δήμους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται -αλλά με χαμηλότερους τόνους, λόγω της προεκλογικής περιόδου- ο διάλογος ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά για το πρόγραμμα και κυρίως τη δομή της νέας κυβέρνησης, με δεδομένο το αίτημα της Αριστεράς να συμμετάσχει απευθείας στην κυβέρνηση και να έχει την προεδρία της Βουλής.

Παρά την αναμενόμενη πτώση της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές, κυρίως από τους προοδευτικούς και αριστερούς ψηφοφόρους, που δεν βλέπουν πλέον τον κίνδυνο άλωσης της κυβέρνησης από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι θα έχει μια απόσταση 11 μονάδων από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και 13 μονάδων έναντι των δεξιών λαϊκιστών Πολιτών, ενώ το Unidas Podemos και το φασιστικό Vox θα διατηρήσουν τα ποσοστά που πήραν στις βουλευτικές εκλογές, με το Unidas Podemos να εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.

Η Αριστερά θα δώσει ιδιαίτερη μάχη για να διατηρήσει τον έλεγχο των μεγάλων δήμων της χώρας, από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη έως τη Βαλένθια, τη Θαραγκόθα, την Λα Κορούνια και το Κάδιθ, ενώ τα εθνικιστικά κόμματα θα σαρώσουν τους δήμους στην Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων. Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται ότι θα υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές από την πτώση του φασισμού.

«Σάλτο μορτάλε» του Σαλβίνι σε Ιταλία και Ευρώπη

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένεται ότι θα δρομολογήσουν την τελική φάση της επίθεσης του Ματέο Σαλβίνι για να πάρει στα χέριά του τα ηνία της χώρας, σε συνεργασία με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας. Εάν η Λέγκα φτάσει ή ξεπεράσει το 35% στις ευρωεκλογές (από το 17% των εκλογών του 2018), φαίνεται ότι ο Σαλβίνι θα ζητήσει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που αναμένεται ότι θα σημειώσει μια κατακόρυφη πτώση. Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι στοιχηματίζει να μετατρέψει τον φασιστοειδή συνασπισμό του με τη Λεπέν και τα άλλα ακροδεξιά κόμματα στο τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα και να πιέσει τμήμα του Λαϊκού Κόμματος για μια κεντροδεξιά και ακροδεξιά συμμαχία για τη σύνθεση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία δημοσκόπηση έδωσε στα δύο κυβερνητικά κόμματα το 55,8%, τεράστιο ποσοστό για δύο κόμματα με βάση τις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών.

Δυστυχώς στο οικονομικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στο Σαλβίνι φαίνεται να την κάνουν ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και ο κυβερνητικός εταίρος του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο, που προσπαθούν να δώσουν έναν, ας πούμε, κεϋνσιανό τόνο στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Σαλβίνι.

Παράλληλα, στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, το «νέο» Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινκαρέτι φαίνεται εντελώς ανίκανο να εκμεταλλευτεί το «αντισαλβινικό» και αντιφασιστικό κλίμα που διακατέχει διαρκώς και περισσότερο τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο και να μετατραπεί σε πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση ή να απαντήσει στις φωνές συνεργασίας με το Κ5Α για αλλαγή κυβερνητικών συμμαχιών με τις σημερινές ισορροπίες του κοινοβουλίου, όπου το Κ5Α με το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρούν ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία.

Η Λέγκα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το 30,9%, σε σχέση με το 17,4% των βουλευτικών εκλογών, έχοντας χάσει όμως 6% από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Απριλίου, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι έχει το 7,8% στις ευρωεκλογές, από το 14% των βουλευτικών, και οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας το 5,7%, από το 4,3% των βουλευτικών εκλογών. Το Κ5Α υποχωρεί στο 24,9%, από το 32,7% των βουλευτικών εκλογών. Το Δημοκρατικό Κόμμα καταγράφει μικρή άνοδο στο 20,5%, από το 18,7% των βουλευτικών εκλογών.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Η Αριστερά» κυμαίνεται στο 2% με 2,1%, χάνοντας περίπου το μισό ποσοστό από το 4,03% που είχε πάρει η «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», όταν η παρουσία τού ηγέτη της τότε ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να οδηγήσει στην Ευρωβουλή τρεις Ιταλούς αριστερούς. Τα δύο σχήματα στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2018 δεν είχαν ξεπεράσει το 4,5%.

Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,8%, ενώ ο συνασπισμός της Έμα Μπονίνο «Περισσότερη Ευρώπη» φαίνεται να παίρνει το 3,2%, από το 2,6% των βουλευτικών εκλογών.

Πορτογαλία: Ευρωεκλογές με μυρωδιά... βουλευτικών

Η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μαρτίνς, η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρίζα Ματίας, αλλά και ο γραμματέας του Πορτογαλικού ΚΚ Ζερόνιμο ντε Σόουσα συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα ανοίξουν τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αντί για τον Οκτώβριο του 2019.

Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα κατάφερε να απομακρύνει την Πορτογαλία από τη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι επωφελείται περισσότερο από τα δύο κόμματα της Αριστεράς που το στήριξαν από τους θετικούς καρπούς αυτής της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας καταγγέλλουν αυτή τη φορά το γεγονός ότι υπάρχει μια μονοκομματική κυβέρνηση, παρ’ όλο που τα δυο κόμματα δεν έθεσαν ποτέ θέμα συμμετοχής τους σε αυτήν.

Οι Σοσιαλιστές του Κόστα από την πλευρά τους, υπογραμμίζουν ότι ακόμη και εάν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία θα συνεργάζονταν με την Αριστερά, ενώ φωνές από το δεξιό PDS μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός «Κεντρικού Μπλόκου», όπως αποκαλούνται στην Πορτογαλία οι «οικουμενικές» και «εθνικές» κυβερνήσεις... σωτηρίας.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και κυρίως η απειλή του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα ότι θα παραιτηθεί εάν δοθούν όλες οι αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς που είχαν παγώσει εξαιτίας της κρίσης, γιατί θα εκτίναζαν τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, οδήγησε παραδόξως στις δημοσκοπήσεις σε αύξηση της συναίνεσης για το Σοσιαλιστικό Κόμμα PS κατά 0,8%, στο 35,4%, σύμφωνα με την Aximage που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό του Correio.

Το δεξιό PDS σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,3%, στο 27,6%, καθιστώντας σαφές ότι η Δεξιά δεν μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την κυβέρνηση του Κόστα, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό να κερδίζει και την προσωπική του αναγνώριση, αφού το 52,8% τον προτιμά ως πρωθυπουργό, έναντι του 29,5% που προτιμά τον δεξιό Ρούι Ρίο. Η μικρή άνοδος του PDS συνοδεύτηκε όμως με τη μεγαλύτερη πτώση τού επίσης δεξιού CDS κατά 1,1%, στο 7,4%, γεγονός που δείχνει ότι το μπλόκο των δεξιών δυνάμεων είναι μειοψηφικό στην πορτογαλική κοινωνία, αφού φτάνει μόλις στο 35%.

Την ίδια στιγμή το Μπλόκο της Αριστεράς φαίνεται να εξασφαλίζει το 7,9% της πρόθεσης ψήφου, σε σχέση με το 10% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2015, χάνοντας όμως 0,6% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, ενώ το Πορτογαλικό ΚΚ, που κατεβαίνει στις εκλογές στον συνασπισμό CDU με τους Πράσινους, καταγράφει μικρή άνοδο 0,2%, στο 7,2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και μικρή πτώση από το 8% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL