Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Συνεργασία Λεπέν και Μπάνον...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία Λεπέν και Μπάνον...

Φωτιές άναψε λίγες μόλις ημέρες πριν από ευρωεκλογές μια εκπομπή έρευνας της δημόσιας τηλεόρασης, γνωστής για τα έγκυρα ρεπορτάζ της, αναφορικά με τις σχέσεις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με το πρώην δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ, και σημερινό "γκουρού" της Ακροδεξιάς Στιβ Μπάνον. Συγκεκριμένα, μετά από την προβολή, πριν από λίγες ημέρες, μιας έρευνας της εκπομπής "Ειδικός Απεσταλμένος", βουλευτές άρχισαν να θέτουν θέμα αν υφίσταται συνεργασία της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν με εξωτερική, ξένη δύναμη. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχε αντικείμενό του τις σχέσεις του Μπάνον με ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και κυρίως με το κόμμα της Λεπέν. Χρησιμοποίησε εικόνες από ένα άλλο ντοκιμαντέρ, που είχε γυρίσει μια Αμερικανίδα σκηνοθέτης, για τον Μπάνον, και το οποίο αναφερόταν σε συναντήσεις του με στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης - μεταξύ τους μάλιστα και με τον σύντροφο της Λεπέν και Νο 2 του κόμματος Λουί Αλιό. Παράλληλα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Εθνική Συσπείρωση να έχει χρηματοδοτηθεί με χρήματα άλλων χωρών.

Μόλις προβλήθηκε η εκπομπή, πολλοί βουλευτές ζήτησαν τη δημιουργία μιας ερευνητικής επιτροπής της Βουλής για τη διαλεύκανση του ενδεχομένου να έχει υπάρξει περίπτωση "εσχάτης προδοσίας" από την πλευρά του κόμματος της Λεπέν. Πρωταγωνιστής είναι ο πρώην υπουργός Φρεντερίκ Λεφέμπρ, που πλέον έχει εγκαταλείψει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών και κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης του προέδρου Μακρόν. Με ανοιχτή του επιστολή ζητάει από τους προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και των Νόμων της Βουλής και της Γερουσίας να συστήσουν ερευνητική επιτροπή με αντικείμενο τη "συνεργασία με ξένη δύναμη με τη συνενοχή ανώτατων αξιωματούχων που έχουν την υποχρέωση της τήρησης της σιωπής". Ο Λεφέμπρ, που είναι και πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου των Εθνικισμών, τονίζει ότι είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός "ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται εθνικιστικό να επιχειρεί να πάρει μέρος στην οργάνωση μιας πολυεθνικής των εθνικισμών μαζί με οικονομικούς, πολιτιστικούς, γεωπολιτικούς παράγοντες που έχουν αυτοανακηρυχθεί εχθροί της Ευρώπης και της Γαλλίας - πρόκειται για σκάνδαλο, που, λόγω του εύρους του, μπορεί να συνιστά εσχάτη προδοσία". Η πρωτοβουλία του βρήκε άμεσα υποστηρικτές, σε πρώτη φάση στο... Διαδίκτυο.

Από την πλευρά της, η Λεπέν, που δεν είδε με καθόλου καλό μάτι αυτή την κίνηση, έσπευσε να δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "δεν μπορούν να κατηγορήσουν για τίποτε", εξηγώντας ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι που συνάντησαν τον Μπάνον είναι μια ομάδα που παρέχει ανώνυμα συμβουλές στην Εθνική Συσπείρωση. Η ίδια επιβεβαίωσε μεν ότι ο Μπάνον τους κάλεσε σε συνάντηση, ωστόσο είπε ότι αυτή δεν έγινε ποτέ... "Καμία χρηματοδότηση δεν έχει οργανωθεί από τον Μπάνον για την Εθνική Συσπείρωση" είπε, θυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τράπεζες εκτός Ε.Ε., απαγορεύεται. "Αντιθέτως, ο Μπάνον είναι πολύ καλός σύμβουλος για συγκέντρωση χρημάτων". Η ίδια προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Η αλήθεια είναι ότι λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν να διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση, αυτού του είδους οι αποκαλύψεις μόνο πλήγμα μπορούν να επιφέρουν στην Εθνική Συσπείρωση. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και μετά από τις εκλογές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL