Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στην Αμερική του Τραμπ: / Στην Αμερική του Τραμπ: Πόλωση, "πράσινες κάρτες" και "πληθωρισμός" υποψηφίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Αμερική του Τραμπ: / Στην Αμερική του Τραμπ: Πόλωση, "πράσινες κάρτες" και "πληθωρισμός" υποψηφίων

Κοινή γνώμη και εκλογικό σώμα βαθιά διχασμένα, πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο και έντονα πολωμένο. Με μια φράση, η σημερινή Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν έχει υπάρξει ίσως άλλη περίοδος στην αμερικανική Ιστορία τόσο έντονης κομματικής αντιπαλότητας, με την αντιπολίτευση να απειλεί σε μόνιμη βάση τον Πρόεδρο ότι θα κινήσει διαδικασία καθαίρεσής του, ενώ, απ’ την άλλη, η κυβέρνηση κλείνει κατάμουτρα την πόρτα της στον συνταγματικά κατοχυρωμένο εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο του Κογκρέσου επικαλούμενη άλλοτε «προσωπικό απόρρητο», άλλοτε κρατικά «μυστικά».

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επανήλθε χθες στον τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου εκφράζοντας την άποψη ότι ο ίδιος ο πρόεδρος είναι εκείνος που «σαμποτάρει» την εξουσία του. “Κάθε ημέρα δίνει αφορμές για την επίσημη αμφισβήτηση των προεδρικών εξουσιών του” είπε η Πελόζι, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει σκοπό να κινήσει τη σχετική διαδικασία αυτή τη στιγμή.

Την αίσθηση του κατακερματισμού ενισχύει ο «πληθωρισμός» υποψηφίων στο Δημοκρατικό στρατόπεδο. Ένας ακόμη που μπήκε προχθές στην κούρσα για το χρίσμα, ο 24ος στη σειρά, με την υπόσχεση (κι αυτός) ότι «μπορεί να νικήσει τον Τραμπ», δημιουργεί την εντύπωση ότι οι αντίπαλοι των Ρεπουμπλικανών έχουν επιδοθεί σ’ έναν διαγωνισμό ταλέντων ή σε μια πολιτική ρουλέτα, ελπίζοντας ότι με κάποιον τέλος πάντων θα μπορέσουν να ρεφάρουν, έστω και διά θαύματος, στο σκληρό πόκερ με τον μεγιστάνα Πρόεδρο.

Ο τελευταίος που μπήκε στο «παιχνίδι» είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ΝτεΜπλάζιο, άνθρωπος με διασυνδέσεις με τον ισχυρό παράγοντα και «ιερή αγελάδα» του κόμματος, τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Ομπάμα Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για το χρίσμα. Πριν λίγο καιρό, ο 58χρονος ΝτεΜπλάζιο είχε εμπλακεί σε πόλεμο αναρτήσεων στο Twitter με τους γιούς του Τραμπ σε σχέση με το ενεργειακό αποτύπωμα του εμβληματικού πύργου τους στη Νέα Υόρκη. Πολλοί θεώρησαν ότι η κόντρα εκείνη ήταν ο προάγγελος της εισόδου του δημάρχου στην προεκλογική κούρσα. Τελικά δεν διαψεύσθηκαν.

Παραλλάσσοντας το σύνθημα του Προέδρου «πρώτα η Αμερική» σε «πρώτα οι εργαζόμενοι», ο Νεοϋορκέζος δήμαρχος εστιάζει την εκστρατεία του στην εισοδηματική ανισότητα. «Οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας αισθάνονται παγιδευμένοι, αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι», είπε στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. «Γνωρίζω ότι ο Τραμπ είναι ένας νταής και ξέρω πώς να αναμετρηθώ μαζί του» συμπλήρωσε ο ντε Μπλάζιο.

Χατ τρικ

Ο Πρόεδρος δεν άργησε να τού απαντήσει μέσω Twitter. Αφού τον «στόλισε» με σειρά κοσμητικών επιθέτων και τον χαρακτήρισε τον «χειρότερο δήμαρχο στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι η... «Η Νέα Υόρκη τον μισεί!». Αλλά δεν είναι τα προεδρικά tweets που δημιουργούν και συντηρούν το κλίμα της ακραίας πόλωσης. Ο Τραμπ ξέρει ν’ αλλάζει την ατζέντα και να μεταφέρει το κέντρο της προσοχής στα θέματα εκείνα που συσπειρώνουν το ακροατήριό του και ενισχύουν την επίδραση της περσόνας του στα μέλη του.

Έτσι, ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία για την μετανάστευση. Ο στόχος του είναι να δίνεται στο εξής προτεραιότητα στους νέους, μορφωμένους και αγγλόφωνους μετανάστες -που, βεβαίως, το αίτημά τους να εργαστούν στις ΗΠΑ θα έχει γίνει προηγουμένως δεκτό- αντί των ανθρώπων που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με Αμερικανούς πολίτες, όπως ισχύει σήμερα.

"Αν δεν μπορέσουμε να πείσουμε τους Δημοκρατικούς να εγκρίνουν αυτό το αξιοκρατικό, υψηλής ασφαλείας σχέδιο, τότε θα το εγκρίνουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν πάρουμε πίσω τη Βουλή (των Αντιπροσώπων), διατηρήσουμε τον έλεγχο της Γερουσίας και, φυσικά, κρατήσουμε την προεδρία" είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ απευθυνόμενος σε Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες και μέλη της κυβέρνησής του. Η βασική πρόβλεψη είναι ότι το 57% των «πράσινων καρτών» θα δίνεται στο εξής με βάση τις ικανότητες και τα προσόντα των μεταναστών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να γίνει υποχρεωτική η εκμάθηση των αγγλικών απ’ τους μετανάστες, οι οποίοι θα περνούν από εξετάσεις γλωσσομάθειας πριν τους δοθεί η κάρτα. Το σχέδιο εκπονήθηκε από τον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον Στίβεν Μίλερ, σύμβουλό του γνωστό για τη σκληροπυρηνική στάση του σε θέματα μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL