Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αίμα αντί πετρελαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίμα αντί πετρελαίου

Οι άμαχοι της Υεμένης είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο. Σαουδαραβικά μαχητικά βομβάρδισαν, το βράδυ της Πέμπτης, πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας Σαναά προκαλώντας έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε 71 ανακοινώνοντας πως ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 27 παιδιά και 17 γυναίκες. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν τα συντρίμμια και η χώρα αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία.

Η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο κεντρική συνοικία της Σαναά, με τις περισσότερες βόμβες να πέφτουν στη διασταύρωση των οδών Ραμπάτ και Ρακάς. "Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ πέρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες... Ήταν ένα σκόπιμος και συστηματικός βομβαρδισμός με στόχο αμάχους" δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera ο δημοσιογράφος Αφρά Νάσερ.

Η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στη γειτονική της Υεμένη βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της και έχει ως βασικό στόχο το σιιτικό ανταρτικό κίνημα των Χούτι, που το Ριάντ θεωρεί ενεργούμενο του Ιράν. Την αφορμή για τον τελευταίο βομβαρδισμό αποτέλεσε, κατά πάσα πιθανότητα, η επίθεση των Χούτι εναντίον δύο σαουδαραβικών πετρελαιοπηγών στις αρχές της εβδομάδας.

Η Σαουδική Αραβία, που στα πέντε χρόνια της επέμβασής της έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους και ισοπεδώσει αναρίθμητα σχολεία και νοσοκομεία, χαρακτήρισε την επίθεση "τρομοκρατική" και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα. Το Ριάντ υποστήριξε μάλιστα ότι οι επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων "διατάχτηκαν από το καθεστώς της Τεχεράνης", κατηγορία που αρνήθηκαν τόσο οι Χούτι όσο και το Ιράν.

Μόλις την Τετάρτη, η UNICEF απηύθυνε μια ακόμη δραματική προειδοποίηση για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και τις επιπτώσεις της στα παιδιά της χώρας. Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πρόεδρός της Χενριέτα Φορ τόνισε ότι έχει επιβεβαιωθεί από την υπηρεσία της ότι “7.300 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί” μέχρι σήμερα στον πόλεμο και εξέφρασε τον φόβο ότι "ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα μεγαλύτερος".

Ανέφερε επίσης ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη από κοινές ασθένειες και ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών στη χώρα υποφέρουν σήμερα από οξύ υποσιτισμό.

Η κατάθεση της Φορ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ακολουθεί εκείνη του Μαρκ Λάουκοκ, επικεφαλής της υπηρεσίας Έκτακτης Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, που πριν από λίγες μέρες σημείωνε ότι "το φάσμα ενός λιμού" απειλεί την Υεμένη, ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν σήμερα μόνο χάρη στην διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και ότι τα κρούσματα της χολέρας τους πρώτους μήνες του 2019 φτάνουν τις 300.000.

“Μέγιστη αυτοσυγκράτηση” από την Τεχεράνη

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κλιμάκωση της αμερικανο-ιρανικής αντιπαράθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε χθες την Ουάσιγκτον για την “απαράδεκτη”, όπως τη χαρακτήρισε, επιθετικότητά της, αλλά υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν πρόκειται, σε αυτή τη φάση, να απαντήσει στις προκλήσεις και θα επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

“Δείχνουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν” σημείωσε αναφερόμενος στη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συνθήκη του 2015 και την επακόλουθη επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Την ώρα πάντως που η Τεχεράνη έδινε αυτές τις διαβεβαιώσεις, δημοσίευμα της εφημερίδας "Guardian" ανέφερε πως ο Κασέμ Σουλεϊμάνι, επικεφαλής της δύναμης Κουτς των Φρουρών της Επανάστασης, συναντήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στη Βαγδάτη με ηγέτες σιιτικών πολιτοφυλακών υπό την επιρροή του Ιράν και τους ζήτησε να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εκκενώσει το μη αναγκαίο προσωπικό από τις πρεσβείες της στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ και να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές η εφημερίδα προσθέτει ότι οι ιρανικές δυνάμεις μετέφεραν την περασμένη εβδομάδα μια σημαντική ποσότητα πυραύλων στη Συρία, μέσω του ιρακινού εδάφους, και τους παρέδωσαν στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιχείρηση δεν έγινε αντιληπτή ούτε από το Ισραήλ, το οποίο έχει κάνει πολλές αεροπορικές επιδρομές μέσα στη Συρία με στόχο το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, καθώς και βάσεις του συριακού στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL