Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αλαμπάμα: Καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων διά νόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλαμπάμα: Καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων διά νόμου

Μεγάλη αίσθηση, ισχυρό κλονισμό και εν μέρει αγανάκτηση, τουλάχιστον στα τμήματα εκείνα της αμερικανικής κοινωνίας που παραμένουν ευαίσθητα στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, έχει προκαλέσει η χθεσινή υπερψήφιση από τη Γερουσία της πολιτείας της Αλαμπάμα -όπου υπερισχύουν συντριπτικά οι Ρεπουμπλικανοί- νέου νόμου που απαγορεύει σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις.

Παραμένοντας διαχρονικά θέμα-ταμπού και μια από τις διακριτές διαχωριστικές γραμμές όπου αντιπαραβάλλονται αποφασιστικά το συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο της Αμερικής, η πολιτική και η νομοθεσία για τις αμβλώσεις συνεχίζουν να διχάζουν τη χώρα και να συσπειρώνουν το υπερσυντηρητικό ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Και στην τελευταία χθεσινή περίπτωση αυστηρής νομοθέτησης, το κίνητρο ήταν καθαρά πολιτικό και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί την ανάγκη ικανοποίησης ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου ψηφοφόρων. Η υπερψήφιση της νέας αυστηρής νομοθεσίας από τη Γερουσία της Αλαμπάμα αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας πολλών αμερικανικών Πολιτειών, τις οποίες κυβερνούν Ρεπουμπλικανοί, να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Φυσικά, στο «βάθος» διακρίνει κανείς όλο το ταξικό και φυλετικό «ρήγμα» της αμερικανικής κοινωνίας που παραμένει αγεφύρωτο και αβυσσαλέο ανάμεσα στη λευκή μειοψηφία και την έγχρωμη πλειοψηφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος, ο πιο αυστηρός πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ψηφίστηκε από μια ομάδα αποκλειστικά λευκών, ανδρών γερουσιαστών. Από τους 27 Ρεπουμπλικανούς αντιπροσώπους που κυριαρχούν στην τοπική Γερουσία των συνολικά 35 εδρών, οι 25 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Είχε ήδη εγκριθεί από την τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων και οδεύει τώρα στο γραφείο της κυβερνήτου Κέι Άιβι προς υπογραφή και επικύρωση. Η -επίσης- Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποια είναι η θέση της στο ζήτημα, πάντως είναι γνωστό ότι εναντιώνεται στις αμβλώσεις. Ο νέος νόμος που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε ισχύ εντός εξαμήνου, δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο διαγνωσθεί με κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία». Οι γιατροί που θα συλληφθούν να κάνουν αμβλώσεις κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 10 ώς 99 χρόνια.

Η Ένωση Προστασίας Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να εμποδίσει την εφαρμογή του νέου νόμου. «Μόλις βιάσατε την πολιτεία της Αλαμπάμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της πολιτείας Μπόμπι Σίνγκλετον μετά την απόρριψη τροποποίησης που προέβλεπε εξαιρέσεις στον νόμο. Τα μέλη του υπερσυντηρητικού στρατοπέδου προσβλέπουν με ανυπομονησία στην προσφυγή των πολεμίων του στη Δικαιοσύνη. Αν και θεωρούν δεδομένο ότι θα χάσουν την υπόθεση στα κατώτερα δικαστήρια, πιστεύουν ότι τελικά το θέμα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έχουν ενθαρρυνθεί από τον διορισμό σε αυτό δύο συντηρητικών δικαστών, επιλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και είναι αποφασισμένοι να φέρουν το θέμα των αμβλώσεων ενώπιόν του. Απώτερος στόχος τους είναι η ανατροπή της απόφασης του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Ήδη 28 αμερικανικές πολιτείες έχουν υιοθετήσει περισσότερους από 300 νέους κανόνες από την αρχή του χρόνου, οι οποίοι περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL