Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Μονσάντο: Καταδίκη και αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονσάντο: Καταδίκη και αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων

«Monsanto: Μια σύγχρονη αγροτική εταιρεία. Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους αγρότες να παραγάγουν τρόφιμα με πιο βιώσιμο τρόπο. Μάθετε τι κάνουμε για να θρέψουμε τον κόσμο». Η επεξηγηματική υποσημείωση στο επίσημο site της εταιρείας ήταν και χθες διακριτικά εμφανής στην πρώτη σελίδα του. Το υπόλοιπο περιεχόμενο είχε ανανεωθεί αναλόγως. Οι τίτλοι των άρθρων ήταν ενδεικτικοί. «Δείτε τα γεγονότα: Γλυφοσάτη και ζιζανιοκτόνα Raundup», «Μαζί θρέφουμε τον κόσμο και προστατεύουμε τον πλανήτη»...

Η εμβληματική αμερικανική αγροχημική εταιρεία, που εξαγοράστηκε πέρυσι και πλέον ανήκει εξ ολοκλήρου στη γερμανική Bayer, έκανε μια προσπάθεια ν’ απαντήσει σ’ έναν ανώνυμο χρήστη που έγραφε στο μήνυμά του: «Τι κάνει η Monsanto; Το μόνο που ξέρω είναι αυτά που λένε τα ντοκιμαντέρ του Netflix και οι πολιτικοί ειδήμονες». Στο βάθος βέβαια υπάρχει η μεγάλη προσπάθειά της να αντικρούσει την αρνητική δημοσιότητα που συσσωρεύεται τον τελευταίο καιρό γύρω της με ταχείς ρυθμούς.

Η χθεσινή καταδίκη της από δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνιας να καταβάλει αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπόθεση που σχετίζεται με τη χρήση γλυφοσάτης ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των άλλων δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες βρίσκεται υπόλογη με δυσμενείς επιπτώσεις για την κερδοφορία της, κυρίως όμως για τη χρηματιστηριακή αξία της.

Το σώμα των ενόρκων καταδίκασε τον πολυεθνικό αγροχημικό κολοσσό να καταβάλει 2,055 δισεκατομμύρια δολάρια (!) ως αποζημίωση στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ από το Λόβερμορ της Καλιφόρνιας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ζιζανιοκτόνο Roundup για πάνω από τρεις δεκαετίες και διαγνώστηκαν και οι δύο με τον ίδιο τύπο αιματολογικού καρκίνου, το λέμφωμα μη-Χόγκιν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 85% των λεμφωμάτων είναι μη-Χόγκιν (NHL). Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται η διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετός, έντονη εφίδρωση τη νύχτα, απώλεια βάρους και κόπωση. Τα επίπεδα επιβίωσης για μια πενταετή και δεκαετή περίοδο κυμαίνονται αντίστοιχα στο 69% και 59%. Αιτίες της νόσου θεωρούνται η κληρονομικότητα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι μεταμοσχεύσεις, οι χρόνιες μολύνσεις από ιούς όπως ο Epstein-Barr (που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση), ο HTLV-1, ο HIV/AIDS, ο ιός της ηπατίτιδας C, όπως βεβαίως και η μακρόχρονη έκθεση σε χημικά και φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση, «μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε χημικά όπως το βενζόλιο και ορισμένα ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NHL. Η έρευνα για την αποσαφήνιση αυτών των πιθανών δεσμών εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη».

Το σώμα των ενόρκων στο Όκλαντ έκρινε ότι το Roundup, το πολύ επιτυχημένο εμπορικά ζιζανιοκτόνο της Monsanto, είναι υπεύθυνο για το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο προσβλήθηκε το ζεύγος Πίλιοντ. Η εταιρεία καλείται να καταβάλει αποζημίωση 18 εκατ. δολαρίων στον Άλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. στην Αλμπέρτα Πίλιοντ και ένα δισ. δολάρια στον καθένα ως πρόσθετα "τιμωρητικά" ποσά πέραν της αποζημίωσης, διότι η εταιρεία δεν φρόντισε να προειδοποιήσει επαρκώς τους καταναλωτές για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος της. Ένας εκ των δικηγόρων των εναγόντων, ο Μπρέντ Ουίσνερ, δήλωσε ότι η χθεσινή ετυμηγορία "είναι η πιο ξεκάθαρη διακήρυξη ότι η Monsanto πρέπει ν' αλλάξει αυτό που κάνει".

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση εις βάρος της εταιρείας. Η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού χαρακτήρισε την απόφαση "απογοητευτική" και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Ισχυρίστηκε ότι ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν "ούτως ή άλλως" λέμφωμα μη-Χότζκιν, καθώς και ότι η ετυμηγορία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το συμπέρασμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του Roundup. Μολαταύτα η Bayer είναι σήμερα αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στις ΗΠΑ για παρόμοιες υποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL