Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ιός" προσέβαλε το WhatsApp

Μια ακόμη τρύπα ασφαλείας, ένας νέος πονοκέφαλος για τους διαχειριστές του Facebook. Αυτή τη φορά δεν ήταν οι "διαρροές" προσωπικών δεδομένων χρηστών σε σκιώδεις εταιρείες με άδηλους σκοπούς, αλλά ένας, κατά πάσα πιθανότητα, ισραηλινής πατρότητας "ιός" που μόλυνε τη θυγατρική πλατφόρμα WhatsApp.

Χάκερ κατάφεραν παρεισφρήσουν στον κώδικα της εφαρμογής και να εγκαταστήσουν λογισμικό παρακολούθησης σε τηλέφωνα και άλλες συσκευές εκμεταλλευόμενοι ένα σημαντικό κενό ασφαλείας της πλατφόρμας.

Οι διαχειριστική ομάδα του WhatsApp, το οποίο εξαγοράστηκε το 2014 από το Facebook έναντι 19,3 δισ. δολαρίων, ανέφερε ότι η επίθεση είχε στόχο έναν "επιλεγμένο αριθμό" χρηστών και ενορχηστρώθηκε από "έναν εξελιγμένο παράγοντα του κυβερνοχώρου". Το περιστατικό καταγγέλθηκε ήδη στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και επιπλέον ενημερώθηκε η κεντρική ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC).

Σύμφωνα με τους "Financial Times", το λογισμικό παρακολούθησης που ενεπλάκη στην επίθεση έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Κατά το ίδιο δημοσίευμα το κενό ασφαλείας έδινε τη δυνατότητα στους δράστες να εγκαθιστούν απομακρυσμένα λογισμικό κατασκοπείας σε συγκεκριμένα τηλέφωνα καλώντας τους κατόχους τους μέσω της λειτουργίας Voice Over IP του WhatsApp.

Οι διαχειριστές της πλατφόρμας ενημέρωσαν τους 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες της παγκοσμίως να ενημερώσουν την εφαρμογή πρόσβασης ως ένα πρόσθετο μέτρο προφύλαξης. Εκπρόσωπος του WhatsApp δήλωσε πως η επίθεση ήταν περίπλοκη και είχε τα σημάδια μιας «ιδιωτικής εταιρείας που συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε επιχειρήσεις παρακολούθησης».

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις