Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ισπανία / Ισπανία: Έγκλειστοι βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Έγκλειστοι βουλευτές

Πίσω από τα σίδερα θα πρέπει να ασκούν τα βουλευτικά τους καθήκοντα οι πέντε προφυλακισμένοι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες που εξελέγησαν στις εκλογές του Απριλίου, αλλά θα έχουν το... προνόμιο να παραστούν στην εναρκτήρια σύνοδο του Κοινοβουλίου στις 21 Μαΐου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε χθες ότι πρέπει να συνεχιστεί η προφυλάκιση των αυτονομιστών, που δικάζονται από τις 12 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας τον Οκτώβριο του 2017. Κατά το δικαστήριο η "ανάγκη να μην διακυβευτεί το δικαίωμα της συμμετοχής" στην πολιτική ζωή εξαντλείται στη συμμετοχή τους στη συγκρότηση της Βουλής σε σώμα και στην ορκωμοσία και δεν περιλαμβάνει την ενεργό πολιτική ζωή, καθώς και οι πέντε θα πρέπει να "επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο σωφρονιστικό κέντρο" μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Απορρίπτοντας το αίτημα απελευθέρωσης των εκλεγμένων βουλευτών Οριόλ Ζουνκέρας, Ζοζέπ Ρουλ, Ζόρντι Τουρούλ και Ζόρντι Σάντσες, καθώς και του εκλεγμένου γερουσιαστή Ραούλ Ρομέβα, το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε ότι η προφυλάκισή τους "δεν συνεπάγεται προσβολή των δικαιωμάτων τους" της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και ότι στη δίκη τους, που είναι σε εξέλιξη, "καμιά ιδεολογία δεν ενοχοποιείται".

Βασικός κατηγορούμενος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τους τελευταίους 18 μήνες και η εισαγγελία ζήτησε γι’ αυτόν την επιβολή κάθειρξης 25 ετών. Ο Ζουνκέρας εξελέγη βουλευτής ως ηγέτης του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), ενώ είναι επίσης επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλωνίας, εξελέγη βουλευτής με το ίδιο κόμμα. Οι άλλοι τρεις προφυλακισμένοι αυτονομιστές (Σάντσες, Τουρούλ και Ρουλ) είναι μέλη του κόμματος "Μαζί για την Καταλωνία" του πρώην Προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος είχε διαφύγει στο Βέλγιο.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ελέγχουν συνολικά 22 από τις 350 έδρες της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου και θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότησης της νέας κυβέρνησης από τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL