Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αντονέλα Μπούντο, υποψήφια δήμαρχος της Αριστεράς στη Φλωρεντία: / Αντονέλα Μπούντο, υποψήφια δήμαρχος της Αριστεράς στη Φλωρεντία: Να σταματήσουμε το τσουνάμι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντονέλα Μπούντο, υποψήφια δήμαρχος της Αριστεράς στη Φλωρεντία: / Αντονέλα Μπούντο, υποψήφια δήμαρχος της Αριστεράς στη Φλωρεντία: Να σταματήσουμε το τσουνάμι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

“Η Φλωρεντία δεν μπορεί να χωριστεί σε ‘κόκκινες ζώνες’ του νόμου και της τάξης και δεν μπορεί να πέσει θύμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Σαλβίνι και των κερδοσκόπων, που στοιχηματίζουν στον μαζικό τουρισμό διώχνοντας τους κατοίκους στην περιφέρεια και έξω από την πόλη, ενώ τα μοναδικά έργα υποδομής αφορούν την επέκταση του αεροδρομίου για να προσθέσουμε 5 στα 15 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται τον χρόνο, τη στιγμή που ιδιωτικοποιούνται και υποβαθμίζονται οι δημοτικές υπηρεσίες” τόνισε στην “Αυγή” η 49χρονη Αντονέλα Μπούντου, η μόνη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος της Φλωρεντίας και η μόνη αφρικανικής καταγωγής υποψήφια δήμαρχος στην Ιταλία.

Η Μπούντου, που έχει πέσει θύμα ανεπάλληλων ρατσιστικών επεισοδίων, προέρχεται από τη Σιέρα Λεόνε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Λίβερπουλ, πριν φθάσει στη Φλωρεντία, που έχει νωπή ακόμη τη δολοφονία του Ίντι Ντιένε, του νεαρού πλανόδιου πωλητή από τη Σενεγάλη που χωρίς κανένα απολύτως λόγο εκτέλεσε εν ψυχρώ στο κέντρο της πόλης ένας συνταξιούχος τον Μάρτιο του 2018 γιατί ήταν... μαύρος.

* Γιατί διεκδικείτε τον Δήμο της Φλωρεντίας;

Πρέπει να σταματήσουμε το τσουνάμι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του μίσους και του πολέμου ανάμεσα στους φτωχούς που σηκώνεται στη Φλωρεντία, την Ιταλία, την Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι καθήκον του κάθε δημοκρατικού πολίτη να συνεισφέρει ενεργά από εκεί που ζει για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας.

Η υποψηφιότητά μου ξεκίνησε πριν από δύο μήνες από το “Θέατρο - Πολυχώρο Αλφιέρι”, όπου σε μια εκδήλωση του “Ψηφοδελτίου Πολιτών - Φλωρεντία Ανοιχτή Πόλη” με είχαν καλέσει μαζί με άλλα άτομα να μιλήσω για λίγα λεπτά για μια λέξη. Εμένα μου έτυχε η λέξη “μαύρη”. Μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε φτιάξει μαζί με τη “Φλωρεντία Ανοιχτή Πόλη” και έναν συνασπισμό πέντε κομμάτων και ομάδων της Αριστεράς, μια ενωτική προσπάθεια για να διεκδικήσουμε τον δήμο, αναλαμβάνοντας τη θέση της εκπροσώπου της, γιατί μου αρέσει να είμαι εκπρόσωπος των εμπειριών και των ανθρώπων μιας πραγματικά ευαίσθητης, πλουραλιστικής και γενναιόδωρης Αριστεράς.

* Η Φλωρεντία είναι η πόλη του Μ. Ρέντζι...

Η Φλωρεντία είναι η πόλη του Ρέντζι που πέρασε στον δελφίνο του, τον δήμαρχο Ναρντέλα. Η Φλωρεντία έχει ταυτιστεί συμβολικά με τη μορφή του Ρέντζι, του “υπεράνθρωπου” της Κεντροαριστεράς, που εμφανίστηκε μετά τον κεντροδεξιό “σούπερμαν” Μπερλουσκόνι. Σήμερα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πόλη ανάμεσα στους σχεδόν 3.900 δήμους που έχουν δημοτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Είναι και η μόνη πόλη όπου πειραματίζεται αυτό το εργαστήρι μιας εναλλακτικής, ανοιχτής και κοινωνικής Αριστεράς.

Η Φλωρεντία πέρασε από τον Ρέντζι στον αντιδήμαρχό του Ναρντέλα, ο οποίος διεκδικεί μια νέα επανεκλογή. Δυστυχώς, οι επιλογές του Ναρντέλα και του Δημοκρατικού Κόμματος αρέσουν περισσότερο στη Λέγκα του Σαλβίνι παρά στην Αριστερά.

* Γιατί στη Λέγκα του Σαλβίνι;

Ο νομάρχης που ανήκει στη Λέγκα, και ανησυχεί για την ασφάλεια, μαζί με τον δήμαρχο του Δημοκρατικού Κόμματος Ναρντέλα έχουν χωρίσει την πόλη και κυρίως το κέντρο της σε δεκαεπτά “κόκκινες ζώνες”, που αποτελούν καλό “σαλόνι” της πόλης, στις οποίες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν άτομα που είχαν στο παρελθόν καταδικαστικές αποφάσεις ή έχουν μηνυθεί για μικροεγκλήματα. Αυτά τα άτομα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο στην περιφέρεια της πόλης. Για έναν “μυστήριο” λόγο, αυτούς τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας θα πρέπει να τους κρύψουμε κάτω από το χαλί για να μην τους βλέπουν οι τουρίστες και οι “καλοί” πολίτες.

* Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα τόσο παράλογο μέτρο;

Είναι πολύ απλό. Η πρώτη που πλήρωσε τη διάταξη του νομάρχη της Λέγκας και του δημάρχου του Δημοκρατικού Κόμματος είναι μια πολίτης περουβιανής καταγωγής που περίμενε το λεωφορείο σε μια στάση. Η αστυνομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι το χρώμα της ήταν λίγο διαφορετικό, έκανε εξακρίβωση στοιχείων, είδε ότι πριν από πολλά χρόνια είχε μια καταδικαστική απόφαση για σωματικές βλάβες και της έδωσε ένα πρόστιμο με τη διαταγή απομάκρυνσης από τις δεκαεπτά “κόκκινες ζώνες” γιατί δεν είχε το δικαίωμα ούτε καν να περιμένει το λεωφορείο για να πάει στη δουλειά της. Ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, γιατί φαίνεται ότι όλα τα αδικήματα μετατρέπονται σε ισόβιες ποινές που θα πρέπει να τις εκτίσει κάποιος στο περιθώριο της κοινωνίας. Αυτό είναι καθαρά αντισυνταγματικό. Καταλαβαίνω όταν το λέει ο νομάρχης της Λέγκας του Σαλβίνι. Δεν το καταλαβαίνω όταν το λέει ο δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, γιατί εάν περπατώ ή για παράδειγμα πουλώ αναπτήρες σε μια “κόκκινη ζώνη” και κάποιος με καταγγείλει ή με μηνύσει στην αστυνομία, θα πρέπει να απομακρυνθώ προληπτικά, χωρίς να περιμένω την απόφαση της Δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο τρόπος της Κεντροαριστεράς για να αντιμετωπίσει τη μικροπαραβατικότητα και τη μικροεγκληματικότητα.

* Τι προτείνει για τη Φλωρεντία;

Η Αριστερά μας προσπαθεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα χωρίς να κάνει διακρίσεις και χωρίς να τα θάβει στην περιφέρεια της πόλης. Τα προβλήματα δεν κρύβονται. Στη Φλωρεντία αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα στα θέματα της εργασίας, της στέγασης και του περιβάλλοντος. Δεν θέλουμε την άσκοπη επέκταση του αεροδρομίου εις βάρος του μεγάλου πάρκου και του επιστημονικού πόλου που βρίσκονται κοντά του.

Στη Φλωρεντία έχουμε 13 με 15 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Θέλουν να κατασκευάσουν ένα αεροδρόμιο για να έρχονται άλλα 5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού. Λέμε όμως ότι τουρισμός δεν είναι να προσφέρεις τρέχοντας μια πίτσα και ένα κρεβάτι στον κάθε τουρίστα. Δεν θέλουμε καταναλωτές, αλλά ταξιδιώτες.

Ο κόσμος που γεννήθηκε και ζει ή εργάζεται στη Φλωρεντία δεν μπορεί να βρει ένα σπίτι να μείνει και μάλιστα ένα σπίτι σε μια λογική τιμή. Τα σπίτια μετατρέπονται σε Airbnb, αγοράζονται από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που τα χρησιμοποιούν για ολιγοήμερες ενοικιάσεις. Αλλάζει ο τρόπος ζωής στις συνοικίες μας. Προτείνουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Βαρκελώνης και του Βερολίνου και να βάλουμε ένα όριο. Δεν μπορεί η κατοικία να μετατρέπεται σε μέσο κερδοσκοπίας, αποκλείοντας στην πράξη όσους ζουν και εργάζονται στην πόλη από το να έχουν μια αξιοπρεπή και οικονομική στέγη. Ζητάμε την καταγραφή όλων των δημοσίων κτηρίων και τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών εταιρειών και των ιδιωτών που ενοικιάζουν σπίτια ή δωμάτια. Πάνω από 2.000 οικογένειες περιμένουν μια κατοικία από τον δήμο ή την περιφέρεια, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στέγη εκτός Φλωρεντίας, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια που εκτινάχθηκαν εξαιτίας της κερδοσκοπίας στον τουριστικό τομέα. Ζητάμε από το δήμο και τη νομαρχία να παγώσουν τις εξώσεις για έναν χρόνο, γιατί την απάντηση στο θέμα της κατοικίας δεν μπορεί να τη δώσει από μόνη της η αγορά. Εάν πάρουμε εμείς τη δημοτική αρχή, θα αξιολογήσουμε τις χρήσεις των ακινήτων με βάση τα προβλήματα του κόσμου.

* Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος της Φλωρεντίας;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πληθαίνει η ανάθεση των υπηρεσιών σε εξωτερικές ιδιωτικές εταιρείες, με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση, εάν όχι την κατακόρυφη επιδείνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Στον τομέα της Παιδείας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στις δημοτικές βιβλιοθήκες αυξάνεται διαρκώς και περισσότερο ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με πρόσκαιρες και κακοπληρωμένες συμβάσεις εργασίας διαμέσου “συνεταιρισμών”. Είχαμε από τα καλύτερα στάνταρντ στην Ευρώπη στον τομέα της Παιδείας και σήμερα βλέπουμε να υποβαθμίζονται οι δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες μας, γιατί υποβαθμίζουν πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες που κερδίζουν τους διαγωνισμούς για να αντικαταστήσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους. Τα παιδιά μας έχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται άτομα πρόσκαιρα, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL