Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σοσιαλιστές και Unidas Podemos θα σαρώσουν δήμους και Περιφέρειες

Μαδρίτη και Βαρκελώνη στην Αριστερά

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα οδηγηθεί σε μια νέα ιστορική ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, κινδυνεύοντας να διαγραφεί από τον χάρτη των Περιφερειών και των μεγάλων δήμων της χώρας, γεγονός που θα διευκολύνει την περιθωριοποίησή του στην ισπανική κοινωνία γιατί θα αποκοπεί από όλα τα μεγάλα και σημαντικά κέντρα των αποφάσεων για τη ζωή των πολιτών, ενώ κατακόρυφη αναμένεται να είναι και η πτώση των ψήφων του Vox, που στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει μια ισχνή παρουσία.

Αντίθετα οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και η Αριστερά του Unidas Podemos αναμένεται ότι θα σαρώσουν τους δήμους, με μια ειδοποιό διαφορά αυτή τη φορά θα είναι οι Σοσιαλιστές που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος στους μεγάλους και μεσαίους δήμους, σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

Η προοδευτική πλειοψηφία που εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου και η αισιοδοξία ότι θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση με καθαρά προοδευτικό και αριστερό πρόσημο αναμένεται να διευρύνει τη συναίνεση προς το μπλόκο των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων, εκτιμά το CIS, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να έρχεται πρώτο σε όλες τις Περιφέρειες όπου θα διεξαχθούν εκλογές, με εξαίρεση τις μικρές Περιφέρειες της Καντάβριας και της Ναβάρα, όπου θα έρθουν πρώτα δύο τοπικά εθνικιστικά κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή σε 10 Περιφέρειες θα μπορεί να κυβερνήσει με τη στήριξη της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων χωρίς να έχει την ανάγκη των Πολιτών.

Η Αριστερά φαίνεται ότι θα διατηρήσει με τη στήριξη των Σοσιαλιστών τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τη Μαδρίτη της Μανουέλα Καρμένα και τη Βαρκελώνη της Άντα Κολάου, παρ’ όλο που στη Βαρκελώνη η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) μπορεί να βγει πρώτο κόμμα.

Σχεδόν όλες οι άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, από τη Σεβίλλη και τη Βαλένθια έως τη Θαραγκόθα, την Κορούνια και το Κάδιθ, θα έχουν προοδευτικές δημοτικές αρχές, παρόλο που οι διαφωνίες μέσα στο Unidos Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια θα επιτρέψουν την εκλογή Σοσιαλιστών δημάρχων σε αντίθεση με τους “δημάρχους της αλλαγής” και της Αριστεράς, όπως στη Θαραγκόθα ή το Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα.

Η απώλεια όλων των δεξιών Περιφερειών της χώρας, με εξαίρεση την Ανδαλουσία όπου έγιναν πρόσφατα εκλογές, και εκατοντάδων δήμων θα ενισχύσει την κρίση του Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του Πάμπλο Κασάδο, εκτιμά το CIS, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο της επόμενης κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ με την ενεργό ή μη συμμετοχή του Unidas Podemos σε αυτή.

Οι εθνικιστές της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο πολλών και μεγάλων δήμων, ενώ στο νέο Ευρωκοινοβούλιο θα εκλεγούν με δυσκολία ορισμένοι από τους δεξιούς αποσχιστές ηγέτες που βρίσκονται στη φυλακή ή είναι αυτοεξόριστοι, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού που αναμένεται να πάρει το JxCat.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο