Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ισπανία / Ισπανία: Στα χέρια Σοσιαλιστών - Αριστεράς τα "κλειδιά" Περιφερειών και δήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Στα χέρια Σοσιαλιστών - Αριστεράς τα "κλειδιά" Περιφερειών και δήμων

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές θρηνούν την απώλεια του Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάβα, ενώ φαίνεται ότι μαζί με την Αριστερά θα σαρώσουν εκλογικά σ' όλες τις Περιφέρειες όπου θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως βέβαια και στη μεγάλη πλειονότητα των δήμων. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλη πτώση και στις ευρωεκλογές, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι και η πτώση του φασιστικού Vox στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναχώρησε εσπευσμένα πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Σίμπιου της Ρουμανίας μετά την είδηση για το εγκεφαλικό επεισόδιο που έπληξε τον Πέρες Ρουμπαλκάβα, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θαπατέρο, πρώην υπουργό Εσωτερικών και Παιδείας και πρώην γραμματέα του κόμματος. Ο 67χρονος Ρουμπαλκάβα εξέπνευσε χθες αποτελώντας μια μεγάλη απώλεια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έστειλε τα συλλυπητήριά του “στην οικογένεια και τους συντρόφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να έρθουν πρώτο κόμμα σε όλες τις μεγάλες Περιφέρειες που θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές και ότι θα συγκυβερνήσουν με την Αριστερά εκθρονίζοντας τη Δεξιά σχεδόν από το σύνολο των μεγάλων και μεσαίων δήμων της χώρας. Η Αριστερά φαίνεται ότι θα κρατήσει τους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης για να βρεθεί μαζί με τους Σοσιαλιστές στις περισσότερες περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Το φασιστικό Vox αναμένεται ότι θα χάσει το 50% των ψήφων που πήρε στις βουλευτικές εκλογές, εκλέγοντας εκπροσώπους σε μόνο μια μεγάλη Περιφέρεια, αυτήν της Μαδρίτης, και σε τρεις μικρές. Στη Περιφέρεια της Μαδρίτης όμως θα βουλιάξει στις 26 Μαΐου στο 5,7% από το 13,86% των βουλευτικών της 26ης Απριλίου και στο δήμο στο 5,8% από το 12,74%, ενώ θα κρατήσει υψηλότερα ποσοστά στις ευρωεκλογές, μεταξύ 7% και 9%, για να εκλέξει 4 με 5 ευρωβουλευτές.

Η πτώση του Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές και η απώλεια των Περιφερειών και της πλειονότητας των δήμων που ελέγχει θα ενισχύσει την εσωτερική κρίση του κόμματος και της ηγεσίας του Πάμπλο Κασάδο, σύμφωνα με το CIS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL