Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η "φιλοξενία" έχει όρια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "φιλοξενία" έχει όρια...

Για τη... στρατιωτική εξέγερση πανηγυρίζει ο Λεοπόλντο Λόπες στην αυλή της κατοικίας του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας

O αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός Πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν σήμερα «ειρηνικά» έξω από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της χώρας, ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το σύνταγμα και να διώξουν τον "σφετεριστή" Πρόεδρο Μαδούρο, ενώ την Κυριακή θα διοργανώσει δεήσεις «για τους μάρτυρες και την ελευθερία». Ο Γκουαϊδό είχε προκηρύξει κλιμακωτές απεργίες το Σαββατοκύριακο, αλλά η προφανής αδυναμία του να σταματήσει με ένα απεργιακό κύμα τη χώρα τον έσπρωξε στη συνέχιση των διαδηλώσεων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κατέφυγε στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας έδωσε συνέντευξη στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν έγινε καμία απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά μια "στρατιωτική εξέγερση" και ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας, γιατί προέχει η... ελευθερία!

Ύστερα από αυτή τη συνέντευξη, η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να στερήσει την... ελευθερία των συνεντεύξεων στον «φιλοξενούμενο» ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον οποίο «απελευθέρωσε» από τον κατ' οίκο περιορισμό με την απονομή χάριτος ο «προσωρινός Πρόεδρος». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μπορέγ υπογράμμισε από το Αμμάν ότι «η Ισπανία δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η πρεσβεία της σε κέντρο ακτιβισμού» και ότι ο Λόπες θα πρέπει να «περιορίσει» τις πολιτικές δραστηριότητές του. Ο Μπορέγ υπογράμμισε ότι ο Λόπες δεν θα παραδοθεί στην κυβέρνηση του Καράκας, από την οποία περιμένει ότι θα σεβαστεί την ασυλία της πρεσβείας. Όμως, το πρόβλημα για την Ισπανία είναι ότι ο Λόπες δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο, γιατί δεν βρίσκεται σε πραγματικό ισπανικό έδαφος, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Μαδρίτης.

Το θέμα της Βενεζουέλας πυροδότησε την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ηγέτη του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Μπορέγ. Ο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών τού είπαν πως ήταν λάθος η αναγνώριση του Γκουαϊδό ως «προσωρινού Προέδρου» γιατί δεν έχει καμία εξουσία στη Βενεζουέλα και διοργάνωσε πραξικόπημα. Ο Μπορέγ απάντησε στον Ιγκλέσιας ότι ο ίδιος δεν υποστήριξε ποτέ ότι η αναγνώριση του Γκουαϊδό ήταν λάθος.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση του Καράκας να μη χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με πηγές από ΜΚΟ στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα οι νεκροί έφθασαν τους τέσσερις, οι τραυματίες τους 200, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, ενώ έγιναν πάνω από 100 συλλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL