Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Φορολογικό μοντέλο με ταξικό πρόσημο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικό μοντέλο με ταξικό πρόσημο

Η ισπανική Δεξιά εξεγέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ γιατί θα αυξήσει τηφορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα άνω των 130.000 τον χρόνο, τη στιγμή που η πρώην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος στην Περιφέρεια της Βαλένθια κάθεται στο σκαμνί για παραποίηση, υπεξαίρεση και πλαστογράφηση εγγράφων, δωροδοκία και άλλα αδικήματα σχετικά με την κατασκευή της πίστας της Φόρμουλα 1.

Η αμετανόητη από την ήττα Δεξιά του Λαϊκού Κόμματος και οι δεξιοί λαϊκιστές Πολίτες ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης του Σάντσεθ γιατί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2019 - 2022 που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες στις 30 Απριλίου «προβλέπει την αύξηση της φορολογίας κατά 26 δισ. ευρώ». Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έκρυψε τη μαζική αύξηση της φορολογίας πάνω από 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τον κάθε φορολογούμενο για να μην πληρώσει τον λογαριασμό στις κάλπες».

«Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη μεσαία τάξη... ένα σκάνδαλο και μια απάτη, που προχωρά σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία μας», αναφώνησε ο Αμπέρτ Ριβέρα των Πολιτών.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με το Unidas Podemos (που ήθελε μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας στους έχοντες και κατέχοντες), προχώρησε στην αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων που έχουν εισοδήματα πάνω από 130.000 ευρώ τον χρόνο στο 47%, ενώ για τα ετήσια εισοδήματα πάνω από 300.000 ευρώ η φορολογία ανεβαίνει στο 49%.

Με πιο απλά λόγια, οι πλούσιοι, όπως είναι σωστό, θα κληθούν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συνεισφέρουν περισσότερο στα δημόσια οικονομικά. Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ξεκινώντας από το 15% ως ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης για τις επιχειρήσεις και το 18% για τις τράπεζες, γεγονός που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ το έτος για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών για το 2016, το 3,71% των φορολογούμενων είχαν εισοδήματα μεταξύ 60.000 και 600.000 ευρώ το έτος. Μέχρι σήμερα η φορολογική πίεση έφτανε στο 43% σε όσους είχαν εισοδήματα πάνω από 53.000 το έτος, σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2011.

Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις καταβάλλουν φόρους που φτάνουν μόλις στο 7,88%, σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Στόχος είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο πλούτο να συνεισφέρουν με ισόνομο τρόπο στο προοδευτικό φορολογικό μοντέλο, όπου ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τη δυνατότητά του και απολαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη μεσαία και εργατική τάξη, που υπέμειναν με τις δυνάμεις τους τις πιο σκληρές στιγμές της κρίσης» σημειώνει η κυβέρνηση του Σάντσεθ στην επιστολή που συνοδεύει το Πρόγραμμα Σταθερότητας προς τις Βρυξέλλες, πυροδοτώντας την οργή της Δεξιάς.

Γκρίνια και... φτώχεια στο Λαϊκό Κόμμα

Ο Πάμπλο Κασάδο πάντως προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για την εκλογική ήττα στον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος που θεωρεί καταστροφική για το Λαϊκό Κόμμα την ακροδεξιά στροφή του Κασάδο και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους φασίστες στην Ανδαλουσία. Ο Κασάδο βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα μιας τριπλής ήττας σε λίγες ημέρες, στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τις Περιφέρειες και τους δήμους, κινδυνεύοντας να δει το Λαϊκό Κόμμα χωρίς περιφερειάρχες και δημάρχους. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να λύσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, γιατί μετά από την εκλογική κατάρρευση του κόμματος θα μειωθεί δραστικά και η χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να πληρώσει τουλάχιστον το 50% των επαγγελματικών στελεχών του. Χάρη στον Κασάδο όμως, το φασιστικό Vox θα προχωρήσει σε νέες... προσλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL