Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ακιχίτο / Ακιχίτο: Ο θνητός αυτοκράτορας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακιχίτο / Ακιχίτο: Ο θνητός αυτοκράτορας

Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας που δεν ήταν "θεός". Κι ένας από τους ελάχιστους στον μακραίωνο θρόνο των χρυσανθέμων που ζήτησε -και του δόθηκε το δικαίωμα- να παραιτηθεί, πριν πεθάνει. Ο Ακιχίτο πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του Χιροχίτο το 1990, στα 57 του χρόνια, και την παρέδωσε στον γιο του Ναρουχίτο στις 30 Απριλίου.

Με μια τελετή μινιμαλιστική, όπως ταιριάζει στην εικόνα που έχουμε για το γιαπωνέζικο ντιζάιν. Με 294 καλεσμένους στην αίθουσα με τους τοίχους από ξύλο πεύκου, με τις γυναίκες ντυμένες με κρεμ κιμονό και τους άντρες με σκούρα κοστούμια. Δεκαπέντε λεπτά κράτησε η τελετή και ο "Τέννο" αποχώρησε ως κοινός θνητός.

Με την παραίτησή του τελείωσε στην Ιαπωνία και η εποχή της "ειρήνης" (Heisei) για να αρχίσει η εποχή της "αρμονίας" (Reiwa). Κάθε αυτοκράτορας στην Ιαπωνία επιλέγει το όνομα της εποχής του, με γνώμονα τις προτεραιότητές του. Βέβαια, από το τέλος του παγκοσμίου πολέμου οι εξουσίες του αυτοκράτορα είναι εξαιρετικά περιορισμένες - και πρέπει να ζητάνε την άδεια της κυβέρνησης για τις επιλογές τους. Ωστόσο, ο Ακιχίτο ήταν πολύ αγαπητός στους Ιάπωνες, που μετράνε τη ζωή τους με τις εποχές του "Τέννο". Λένε για παράδειγμα, "γεννήθηκα τη δεύτερη χρονιά της Heisei", αντί το 1991.

Ο ανατρεπτικός

Όταν ο Ακιχίτο ανέβηκε στον θρόνο, άλλαξε εντυπωσιακά την εικόνα του αυτοκράτορα, σε μια χώρα που είναι πολύ δεμένη με τις παραδόσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκανε επαναστατικές κινήσεις. Από το να παντρευτεί μια κοινή θνητή μέχρι να ζητάει συγγνώμη από τις χώρες που κατέστρεψε ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός - κάτι που δεν έκανε ποτέ καμία ιαπωνική κυβέρνηση. Το πιο... ανατρεπτικό στη συμπεριφορά του αυτοκράτορα ήταν ότι δεν απευθυνόταν στους υπηκόους του αφ’ υψηλού.

Όλοι οι "θεοί" προκάτοχοί του, του "εξανθρωπισμένου" με το στανιό πατέρα του συμπεριλαμβανομένου, ήταν απόλυτα απόμακροι. Δεν τους περνούσε από το μυαλό να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο -πόσο μάλλον ένα λεπροκομείο- ούτε να καθίσουν στις φτέρνες τους για να μιλήσουν με τα θύματα του σεισμού του Κόμπε ή της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα.

Όταν ο Ακιχίτο το έκανε για πρώτη φορά, ξέσπασε σκάνδαλο στην Ιαπωνία - ήταν η απόλυτη παραβίαση των αυτοκρατορικών κανόνων. Η παράδοση στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου θέλει το λαό να προσεύχεται στον αυτοκράτορα, όχι να αναζητά παρηγοριά στα λόγια του, λες και είναι πατέρας ή -ακόμη χειρότερα- σεβάσμιος φίλος.

Ακόμη και στην τελετή αποχώρησης ο 85χρονος Ακιχίτο δεν απέφυγε να παραβιάσει τους κανόνες. Αν και μπήκε πρώτος και μόνος στην αίθουσα των πεύκων, έσπευσε να γυρίσει για να στηρίξει τη γυναίκα του. Μπορεί να απέτυχαν όλες οι προσπάθειές του να εκσυγχρονίσει τον ρόλο της γυναίκας στον θρόνο των χρυσανθέμων -καμία κυβέρνηση δεν το θέλησε- αλλά ο ίδιος έδειχνε ξεκάθαρα στους Ιάπωνες ότι θεωρούσε τη δική του γυναίκα ισότιμη σύντροφο, κόντρα στην παλατιανή εθιμοτυπία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματά του ο Ακιχίτο, ενθουσιώδης τσελίστας και ειδικευμένος στην ιχθυολογία, τα αντιμετώπισε με τη νυν κυβέρνηση του υπερσυντηριτικού Σίντσο Άμπε. Καθώς θεωρούσε ότι ήταν πολύ μεγάλος για να παραμείνει στον θρόνο, σκεφτόταν εδώ και χρόνια να παραιτηθεί. Αλλά έπρεπε να εκφράσει πολλές φορές δημόσια -εμμέσως, πάντα- αυτή την επιθυμία του, ώστε ο Άμπε να συναινέσει σε ένα ακόμη... σκάνδαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL