Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας προαναγγέλλει το Εδιμβούργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας προαναγγέλλει το Εδιμβούργο

Πριν από καιρό, σε «ανεπίσημη» δήλωσή της, είχε πει ότι «το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν θα σταματήσει να επανέρχεται στο προσκήνιο έως ότου επιτευχθεί». Το Brexit είχε ήδη διχάσει την κοινωνία και τους λαούς της Βρετανίας και η κυβέρνηση του Λονδίνου επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία πως το δημοψήφισμα του 2014, που έγινε με τη συμφωνία της και είχε αρνητικό αποτελέσμα, διευθέτησε οριστικά τα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Όμως από τότε μέχρι σήμερα ο πολιτικός χρόνος που μεσολάβησε φαντάζει τεράστιος, τα δεδομένα και οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά.

Χθες, η Νίκολα Στάρτζεον, η «πρώτη υπουργός» της κυβέρνησης της αυτοδιοικούμενης Σκωτίας, ξεκαθάρισε τον στόχο της: δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία απ’ το Λονδίνο τα επόμενα δύο χρόνια, αν προχωρήσει το Brexit. Με την ντε φάκτο ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση του Εδιμβούργου και την αναζωπύρωση της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που προκαλεί ήδη νέα θύματα -την άτυχη 29χρονη δημοσιογράφο Λάιρα ΜακΚί- και επαναφέρει στην ενεργό δράση τον «Νέο IRA», το Brexit φαίνεται να έχει ανοίξει για τα καλά τον ασκό του Αιόλου απελευθερώνοντας διαλυτικά σύνδρομα και δυνάμεις που απειλούν ανοιχτά τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρουσιάζοντας χθες στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο τις θέσεις της για το Brexit, η Στάρτζεον υπενθύμισε ότι το κυβερνών Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εκλέχθηκε με βασική αποστολή να οργανώσει και να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα και ότι ήδη υπάρχει σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Εξαπολύοντας μύδρους κατά του αγγλικού πολιτικού κατεστημένου, η πρωθυπουργός τόνισε ότι το Brexit έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλο το φάσμα των σχέσεων του Εδιμβούργου με το Λονδίνο και οι πολίτες της Σκωτίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία μίας ακόμη επιλογής. “Το Brexit θα έχει τέτοιο καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία της Σκωτίας και η προσέγγιση του Ουεστμίνστερ πάνω σ’ αυτό το ζήτημα είναι τόσο χαώδης που οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ανεξαρτησία» τόνισε η Στάρτζεον. Κατά την ίδια, «η απόφαση του Ουεστμίνστερ να προχωρήσει στο Brexit παρά το ότι η Σκωτία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. αποτελεί απόδειξη ότι το τρέχον σύστημα αποκέντρωσης έχει καταρρεύσει».

Όπως είπε, θα προωθήσει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, εάν τελικά γίνει το Brexit, στη διάρκεια της τρέχουσας σύνθεσης του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, δηλαδή πριν τον Μάιο του 2021. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της σκοπεύει να δρομολογήσει πριν το τέλος του χρόνου προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα χρειάζεται την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης και θα θέτει τους όρους και τις βασικές αρχές για οποιοδήποτε δημοψήφισμα.

«Το Brexit ανέδειξε ένα βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα και μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε μια πιο στέρεη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας ως χώρα. Με τους πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Σκωτία, θα έπρεπε να ευημερεί και να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη. Αλλά αντί για αυτό εξαναγκαζόμαστε να ζούμε στο περιθώριο μέσα στη Βρετανία, που από μόνη της περιθωριοποιείται στη διεθνή σκηνή. Η ανεξαρτησία, αντίθετα, θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε τη θέση μας στην Ευρώπη» συμπλήρωσε η Νίκολα Στάρτζεον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL