Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ενδοκυβερνητική μάχη Λέγκας - Κ5Α για τις μίζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενδοκυβερνητική μάχη Λέγκας - Κ5Α για τις μίζες

H διαφθορά έφθασε στον σκληρό πυρήνα της Λέγκας, με τον Ματέο Σαλβίνι να καλύπτει τον εμπλεκόμενο υφυπουργό του και να ασχολείται με το αγαπημένο του "άθλημα", το κυνήγι των μεταναστών και των Ρομά, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το Κ5Α, προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να φοβάται όμως μια κυβερνητική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή, η διαφθορά έπληξε και τον πυρήνα του Δημοκρατικού Κόμματος, με την πρόεδρο της Περιφέρειας της Ούμπρια, της Περούτζια, Κατιούσα Μαρίνι να αναγκάζεται να παραιτηθεί για παράνομες προσλήψεις στην Υγεία, κλονίζοντας την αξιοπιστία του νέου γραμματέα του κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Η έρευνα εναντίον του υφυπουργού Μεταφορών και γερουσιαστή της Λέγκας Αρμάντο Σίρι για μίζα 30.000 ευρώ για ρύθμιση κινήτρων για την κατασκευή αιολικών πάρκων πυροδότησε μια άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, με στελέχη της Λέγκας να συνομιλούν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στοχεύοντας σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, μετά την αναμενόμενη νίκη της Λέγκας στην ευρωεκλογές με ποσοστό που θα ξεπερνά το 30%.

Ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α Ντανίλο Τονινέλι αφαίρεσε από τον Σίρι τις αρμοδιότητες του Σίρι και ζήτησε την παραίτησή του, την οποία όμως απέρριψε ο... Σαλβίνι. Ο Ντι Μάιο θεώρησε σωστό να ζητήσει εξηγήσεις από τους κυβερνητικούς του συμμάχους “γιατί η Ιταλία δεν είναι ένα παιχνίδι” και γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν επαφές με τον Μπερλουσκόνι “για μια άλλη κυβέρνηση”. Ο Ντι Μάιο, υπερασπιζόμενος τη “νομιμότητα”, υπενθύμισε μάλιστα πως το Κ5Α είχε μπλοκάρει πολλές από τις “περίεργες” προτάσεις του Σίρι, καθώς και ότι ο Σίρι είχε βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας για τη Μαφία στο Παλέρμο με άξονα την αιολική ενέργεια. Οι δικαστές μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο Σίρι προσπάθησε τρεις φορές να περάσει σε προτάσεις νόμου τον κανονισμό που διευκόλυνε ορισμένους επιχειρηματίες.

Η απάντηση του Σαλβίνι ήταν ιδιαίτερα σκληρή: “Θα έκανε καλά να μην μιλά για ανοικτά λιμάνια και να ελέγχει σε ποιους δίνει το Εισόδημα του Πολίτη (το Κοινωνικό Εισόδημα) για να μην καταλήγει στους πονηρούς, τους εγκληματίες και τους πρώην τρομοκράτες” τόνισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Ραϊμόντο Έτρο, που συμμετείχε στις Ερυθρές Ταξιαρχίες και στην απαγωγή του Άλντο Μόρο, πήρε το Εισόδημα του Πολίτη.

Ο υφυπουργός Μεταφορών της Λέγκας Εντοάρντο Ρίξι προειδοποίησε ότι “η σχέση εμπιστοσύνης με το Κ5Α αμφισβητήθηκε. Κάνουν τα πάντα για να μας οδηγήσουν σε εκλογές τον Ιούνιο”, παρόλο που ο Σαλβίνι εμφανίζεται σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα αντέξει “τέσσερα χρόνια”.

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρέθηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα, που είδε μία από τις ελάχιστες πλέον επικεφαλής τοπικής κυβέρνησης να παραιτείται μετά από τέσσερις συλλήψεις για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία της Ούμπρια. Ο τοπικός “υπουργός” Υγείας του Δημοκρατικού Κόμματος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο περιφερειακός γραμματέας του κόμματος κατέληξε στη φυλακή. Ο Τζινγκαρέτι υπογράμμισε ότι “όταν γίνεται έρευνα για έναν πολιτικό θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις”.

“Είμαι περισσότερο από σύμφωνος, κρίμα όμως που ακόμη περιμένουμε τις δικές του εξηγήσεις, γιατί κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση” σχολίασε ο Ντι Μάιο αναφερόμενος στον Τζινγκαρέτι, που είναι πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο (Ρώμης).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL