Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Βρετανία / Βρετανία: Εξέγερση για τη ζωή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Εξέγερση για τη ζωή

Η κατάρρευση του κλιματικού μοντέλου απειλεί την ίδια τη ζωή, υποστηρίζουν και ζητούν επείγοντα μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη. Αντλούν έμπνευση από κινήματα όπως το Occupy και οι σουφραζέτες αλλά και από τις καμπάνιες παθητικής αντίστασης των Μαχάτμα Γκάντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. "Αγωνίσου για τη ζωή, εξεγέρσου για τη ζωή" είναι το σύνθημά τους και το όνομά τους υπογραμμίζει την αμεσότητα του κινδύνου.

Για τρίτη ημέρα, οι ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion (Εξέγερση του Αφανισμού) έκαναν το Brexit να περάσει σε δεύτερη μοίρα με τα σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα που προκάλεσαν στο Λονδίνο με τις πορείες και τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους. Χρησιμοποιώντας ισχυρές συγκολλητικές ουσίες, μέλη τους ακινητοποίησαν οχήματα και συρμούς του μετρό κολλώντας τα χέρια τους στο οδόστρωμα ή σε βαγόνια.

Τέσσερα κεντρικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας με ισάριθμους σταθμούς του μετρό -Marble Arch, Waterloo Bridge, Parliament Square και Oxford Circus- παρέμειναν για ώρες αποκλεισμένα, με την αστυνομία να προχωρεί σε απανωτές συλλήψεις διαδηλωτών. Στις δύο πρώτες μέρες της κινητοποίησης, η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε ήδη συλλάβει άλλους 290 ακτιβιστές.

Το περιβαλλοντικό κίνημα ζητάει από τη βρετανική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση του φαινομένου. Οι κινητοποιήσεις, υπογραμμίζουν τα μέλη του κινήματος, έχουν ως μοναδικό στόχο να αναδείξουν το πόσο επείγουσα και δραματική είναι πια η κατάσταση της "οικολογικής κατάρρευσης".

Σε αυτό το πλαίσιο, η Extinction Rebellion επέλεξε χθες να πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις με στόχο να προκαλέσει τη "μη βίαιη διατάραξη" των δρομολογίων του μετρό. Εκπρόσωποι της οργάνωσης παραδέχτηκαν ότι ορισμένες από τις δράσεις τους παραβιάζουν τη νομιμότητα και ότι οι ακτιβιστές που συμμετέχουν γνωρίζουν πως κινδυνεύουν να συλληφθούν.

"Απολογούμαστε ειλικρινά σε όλους εκείνους που ίσως ταλαιπωρηθούν ως συνέπεια αυτής της διατάραξης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να διαταράξουμε τη λειτουργία του μετρό αλλά πρόκειται για έκτακτη ανάγκη" ανέφερε η Extinction Rebellion σε ανακοίνωσή της. Η οργάνωση εκτιμά ότι οι χθεσινές δράσεις της επηρέασαν τις μετακινήσεις μισού εκατομμυρίου κατοίκων του Λονδίνου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και η γνωστή περιβαλλοντολόγος, Φαρχάνα Γιαμίν, η οποία είχε λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Guardian", η Γιαμίν κόλλησε τα χέρια της στο πεζοδρόμιο έξω από τα κεντρικά γραφεία της Shell στις όχθες του Τάμεση.

Η Extinction Rebellion σχηματίστηκε πέρσι στη Βρετανία και πραγματοποίησε τις πρώτες κινητοποιήσεις της στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Ζητεί από τη βρετανική κυβέρνηση να εκμηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια και να επιτρέψει τη συγκρότηση συνέλευσης πολιτών που θα καταρτίσει σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του αφανισμού της βιοποικιλότητας.

Τους τελευταίους μήνες, η "Εξέγερση του Αφανισμού" έχει πάρει χαρακτηριστικά διεθνούς περιβαλλοντικού κινήματος. Ακτιβιστές της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι σχετικές κινητοποιήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε 80 πόλεις και 33 χώρες - από την Ινδία και την Αυστραλία ως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αυτών, ακτιβιστές κατέλαβαν την Τρίτη και το κτήριο που στεγάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη της Ολλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL