Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο πυρετός του χρυσού έχει αρρωστήσει τους Γερμανούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πυρετός του χρυσού έχει αρρωστήσει τους Γερμανούς

Φαινομενικά η σχέση των Γερμανών με τον πλούτο δεν μοιάζει να είναι διαφορετική από εκείνη που χαρακτηρίζει οποιονδήποτε άλλο λαό, ειδικά στην Ευρώπη. Ίσως όμως να δείχνει κάπως ιδιόρρυθμη αν υποτεθεί πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά η αποθησαύριση έχει γίνει τελευταία το αγαπημένο σπορ των Γερμανών.

Για όσους γνωρίζουν καλά τη γερμανική ψυχοσύνθεση, η εξήγηση αυτής της τάσης ενδεχομένως δεν βρίσκεται αλλού παρά στο ταραγμένο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της χώρας, στην όχι και τόσο μακρινή δημοκρατία της Βαϊμάρης, στο οικονομικό χάος και στα δεινά που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Άλλωστε, σε μια σειρά από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα υψηλότερα ποσοστά Ευρωπαίων που τάχθηκαν κατά της γενίκευσης της χρήσης πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών πληρωμών κατεγράφησαν στη Γερμανία. Εν κατακλείδι το φυσικό χρήμα και ό,τι έχει αντίκρισμα σ’ αυτό φαίνεται να είναι η μία και μοναδική μεγάλη αγάπη των Γερμανών, εκείνη την οποία εμπιστεύονται και τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι οι Γερμανοί ιδιώτες έχουν σήμερα στην κατοχή τους το 6,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού! Αυτό έδειξε εμπεριστατωμένη πανεπιστημιακή έρευνα που βασίστηκε σε δειγματοληπτικά στοιχεία και την οποία επικαλείται σε χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Die Welt".

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δύο τελευταία χρόνια προστέθηκαν άλλοι 250 τόνοι πολύτιμου μετάλλου στα μπαούλα, τα ιδιωτικά θησαυροφυλάκια και τις τραπεζικές θυρίδες των Γερμανών κι ο πυρετός για το αναντικατάστατο αυτό καταφύγιο του πλούτου συνεχίζει να ανεβαίνει όσο κι αν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι και η καλύτερη επενδυτική επιλογή.

Στα μπαούλα...

Αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, έχει στην κατοχή της τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως: 3.370 τόνους. Μόνον οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα αποθέματα στο Φορτ Νοξ, περίπου 8.130 τόνους. Όμως, οι ιδιώτες Γερμανοί κατέχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι η Bundesbank και συνολικά περισσότερη ποσότητα ακόμη και από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ!

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η περιουσία των Γερμανών που βρίσκει καταφύγιο στο πολύτιμο μέταλλο σε χρηματοκιβώτια και θυρίδες και η επιθυμία φουντώνει κι άλλο.

Συνολικά οι Γερμανοί πολίτες έχουν στην κατοχή τους 8.918 τόνους χρυσού, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Steinbeis σε δείγμα 2.000 ενηλίκων. Περίπου η μισή αυτής της ποσότητας είναι σε ράβδους ή κέρματα ενώ λιγότεροι από 4.000 τόνοι είναι σε κοσμήματα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι αγόρασε χρυσό τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε Γερμανός άνω των 18 ετών έχει στην κατοχή του κατά μέσον όρο 58 γραμμάρια χρυσών κοσμημάτων και 71 γραμμάρια χρυσού σε ράβδους ή κέρματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL