Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Καθαρή... Δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Καθαρή... Δημοκρατία

Δεκάδες κρυφές κάμερες κατασχέθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία την ημέρα των εκλογών. Τις φορούσαν ακροδεξιοί, κυρίως μέλη μιας οργάνωσης εποίκων, για να καταγράφουν την κίνηση στα εκλογικά κέντρα των «Αράβων», δηλαδή των 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, που αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του. Συνολικά, 1.200 κρυφές κάμερες εντοπίστηκαν σε εκλογικά κέντρα αραβικών πόλεων και χωριών όπως Ναζαρέτ, Ραχάτ, Σακνίν, Ματζν Αλ Κορούμ, Τάιμπε κ.ά.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή διέταξε να αποσυρθούν οι κάμερες ύστερα από προσφυγές των «αραβικών» κομμάτων Hadash-Ta'al και Balad Ra'am, που κατήγγειλαν κλίμα τρομοκρατίας με στόχο την αποθάρρυνση των ψηφοφόρων. Τα δυο κόμματα κατάφεραν τελικά να εκλέξουν συνολικά 10 βουλευτές (έναντι 13 στην προηγούμενη βουλή) σε σύνολο 120 εδρών της Κνεσέτ. Η συμμετοχή των «Αράβων Ισραηλινών» κυμάνθηκε στο 50% (έναντι 54% το 2013 και 63% το 2015), σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Statnet.

Όπως έγραψε η κεντροαριστερή ισραηλινή εφημερίδα εφημερίδα "Haaretz" ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του, το Λικούντ, βρισκόταν πίσω από τις κρυφές κάμερες. Θα έπρεπε να υπάρχουν παντού κάμερες για να διασφαλίζεται μια «καθαρή» εκλογική διαδικασία, είπε, χρησιμοποιώντας τον όρο «Kosher» (αγνή, καθαρή κατά τον μωσαϊκό νόμο).

Την ευθύνη για την «επιχείρηση» ανέλαβε επίσημα η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Kaizler Inbar πανηγυρίζοντας μάλιστα ότι, σε συνεργασία με το Λικούντ, «συνέβαλε αποφασιστικά σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του εθνικού (σ.σ.: ακροδεξιού) στρατοπέδου», καθώς η συμμετοχή των Ισραηλινών Αράβων ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. Στη σχετική ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα οι επικεφαλής της εταιρείας ποζάρουν με το πρωθυπουργικό ζεύγος Νετανιάχου (μερίδα του Τύπου έγραψε ότι βρίσκονταν μαζί το βράδυ των εκλογών) και ευχαρίστησαν τους «ακτιβιστές-εθελοντές» τους που «δεν φοβήθηκαν τον κίνδυνο λιντσαρίσματος, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ανακρίσεις της αστυνομίας και αναδείχθηκαν οι αληθινοί νικητές».

Βέβαια, η μειωμένη συμμετοχή του παλαιστινιακού στοιχείου αποδίδεται και σε άλλους λόγους, με πρώτο και καλύτερο την άρνηση ή τον φόβο πολλών να αναγνωρίσουν με την ψήφο τους τετελεσμένα από το κράτος του Ισραήλ, όπως η κατοχή της Δ. Όχθης και του Γκολάν και η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα. Μια άλλη παράμετρος είναι ο κατακερματισμός των «αραβικών» πολιτικών δυνάμεων και η γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα του Ισραήλ. Για τους παραπάνω λόγους πάντως η ισραηλινή Ακροδεξιά τούς αντιμετωπίζει ως «προδότες» και «μιάσματα» που θα πρέπει να εκδιωχθούν στις γειτονικές αραβικές χώρες.

Θα μπορούσε η ψήφος των Παλαιστινίων να κόψει τον δρόμο του Νετανιάχου στην πέμπτη πρωθυπουργική θητεία; Ίσως ναι, αν κατευθυνόταν μαζικά στο «Κυανόλευκο Κόμμα» του Μπένι Γκαντζ και των άλλων «ρεαλιστών» πρώην στρατηγών που συμμάχησαν μαζί του για να αναστήσουν το πολιτικό κέντρο του Ισραήλ. Αλλά οι Παλαιστίνιοι έχουν πικρή πείρα από τον... ρεαλισμό των Ισραηλινών στρατηγών και την... καθαρή δημοκρατία του Νετανιάχου.

Είναι αλήθεια ότι η παλαιστινιακή ηγεσία στην κατακερματισμένη, κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλα δημοκρατικά επιτεύγματα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι μηχανισμοί καταστολής λειτουργούν με το παραπάνω, ενώ οι εκλογές πάνε από αναβολή σε αναβολή εδώ και χρόνια.

Είναι όμως κάτι παραπάνω από υπερβολή, όταν το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ αυτοπροσδιορίζεται ως η «μοναδική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής». Και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο κυνισμό με τον οποίο από τη μια απειλεί το πυρηνικό σιιτικό Ιράν ενώ ανέχεται (προς το παρόν) το πυρηνικό πρόγραμμα της ουαχαμπιτικής Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL